Cursul s-a depreciat până la 3,71 lei pentru un euro

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2008

Deprecierea leului în faţa euro de 0,7% până la cursul de 3,7155 lei pentru un euro care a avut loc ieri pe piaţa valutară, indică faptul că pentru moment situaţia externă are mult mai mare influenţă asupra monedei naţionale decât evenimentele locale, consideră Otilia Ciotău, economist şef al Piraeus Bank.

Leul s-a depreciat în ton cu monedele din regiune, însă pierderea forintului maghiar şi a zlorului polonez a fost mai mare, depăşind 1%, a menţionat doamna Ciotău.

Efectul deprecierii leului se va resimţi în nivelul inflaţiei consideră Otilia Ciotău, care a adăugat că dacă moneda naţională se va deprecia peste cursul de 3,8 lei pentru un euro, nu exclude intervenţia BNR pentru stabilizarea cursului.

Recentele veşti privind salvarea de la faliment prin naţionalizare a băncii europene - grupul financiar belgiano-olandez "Fortis"- indică faptul că Europa resimte din plin criza de peste ocean, consideră Otilia Ciotău. "Este pentru a doua oară de la declanşarea crizei în august 2007, când guvernul britanic decide să ia sub aripa lui o instituţie financiară aflată în pragul falimentului . Banca belgiană ar putea apărea şi ea pe lista victimelor crizei, acţiunile acesteia scăzând cu peste 20%," ne-a explicat Otilia Ciotău.

Piaţa americană rămâne foarte agitată în aşteptarea votării de către Congres a planului de salvare a sistemului financiar, încercând să estimeze când va începe implementarea acestuia şi care va fi mecanismul de cumpararea şi evaluare a activelor, a adăugat economistul Piraeus Bank.

Odată cu problemele pe care le au băncile europene, şi finanţarea băncilor româneşti în valută devine mai dificilă. În aceste condiţii, atractivitatea creditului în valută se va diminua şi implicit, dinamica acestuia se va tempera, consideră surse din piaţa bancară.

Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, explică faptul că leul a intrat pe un trend descendent începând din septembrie, leul depreciindu-se mai rapid decât alte monede din regiune din cauza dezechilibrelor macroeconomice mai mari din ţara noastră comparativ cu celelate ţări şi a aversiunii mai ridicate la risc a investitorilor. Economistul Raiffeisen consideră că, în condiţiile persistenţei situaţiei de pe pieţele internaţionale, leul va continua să se deprecieze. Deprecierea nu ar trebui să fie foarte mare, de aceea, consideră domnia sa, scenariul unei aterizări forţate a economiei nu mai reprezintă un pericol.

Impactul deprecierii leului s-ar putea resimţi, consideră Ionuţ Dumitru, într-o eventuală reducere a perspectivei ratingului ţării noastre, precum şi o lărgire a deficitului bugetar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb