Curtea Constituţională a României (CCR) a hotărât, ieri, că modificările legislative aduse de Senat la procedura de numire a procurorilor-şefi de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi nu de către preşedintele ţării, sunt neconstituţionale.
Amintim că sesizarea CCR privind neconstituţionalitatea procedurii de numire a procurorilor-şefi a fost înaintată de un număr de 59 de deputaţi ai PD-L.
"Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că legea este neconstituţională, întrucât varianta aprobată de Senat (în calitate de cameră decizională) a fost dată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare, în sensul nerespectării principiului constituţional al bicameralismului Parlamentului României, consacrat de art. 61 alin (2) din Legea fundamentală", se arată într-un comunicat al CCR, remis redacţiei.
În esenţă, modificarea legislativă viza procedura de numire în următoarele funcţii: procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, respectiv procedura de revocare din aceste funcţii de conducere.
Astfel, potrivit CCR, "decizia este definitivă şi general obligatorie" şi se comunică Preşedintelui României, primului-ministru şi preşedinţilor celor două Camere Parlamentare.