Curtea Constituţională a respins excepţiile formulate de două SIF-uri la legea privatizării

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 ianuarie 2004

Curtea Constituţională a res-pins excepţia de neconstituţionalitate ridicată de SIF "Moldova" şi SIF "Oltenia" la un articol din legea privatizării. Articolul cu pricina prevede ca majorările de capital efectuate de societăţile comerciale în care statul este acţionar sau cele care au fost privatizate (la care se află încă în derulare contractele de privatizare), să se facă fără primă de emisiune şi implicit fără actualizarea valorilor activelor. În acest fel, legea privatizării acordă o derogare de la unele prevederi ale legii valorilor mobiliare. Cele două SIF-uri au argumentat că în acest fel se încalcă drepturile acţionarilor minoritari, prin reducerea substan-ţia-lă a cotelor din capitalul social pe care aceştia le deţin în respectivele societăţi.

Sorin Turtoiescu, vicepreşedintele SIF "Moldova", ne-a declarat că articolul de lege contes-tat stabileşte un tratement dis-criminatoriu între acţionari şi încalcă prevederile constituţiei referitoare la ocrotirea dreptului de proprietate privată.

Curtea Constituţională şi-a motivat decizia prin faptul că art.41 (1) a fost supus în mai multe rînduri controlului Curţii şi s-a constatat că nu încalcă legea fundamentală. Curtea Constituţională a constatat, tot-odată, că articolul criticat de SIF-uri nu conduce la un transfer de proprietate, ci cel mult se poate produce o modificare a ponderii pe care unii acţionari o deţin în totalul acţiunilor societăţii comerciale.

Avocatul Poporului a precizat, la rîndul său, că prevederile articolului în cauză nu instituie nici o discriminare între investitori-cumpărători ai acţiunilor de la stat şi micii investitori, acţionari ai societăţii respective.

Mai trebuie precizat că preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi reprezentanţii Guvernului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de SIF "Moldova" şi SIF "Oltenia".

Nonrăspunsurile acestora nu trebuie să surprindă pe nimeni avînd în vedere că Asociaţia Acţionarilor din România a sesizat în urmă cu un an de zile Parlamentul, Ministerul Finanţelor şi CNVM în legătură cu aceeaşi problemă şi nici pînă în ziua de azi nu a primit vreun răspuns. Graţiela Iordache, ce reprezintă Asociaţia, ne-a declarat că anularea articolului contestat nu ar fi împiedicat cu nimic privatizare societăţilor şi că menţinerea acestuia are în continuare efecte negative asupra pieţei de capital şi a economiei în general.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb