Magistraţii Curţii Constituţionale italiene au anunţat astăzi că o parte din legea electorală bazată pe reprezentare proporţională, contestată de opoziţia italiană, este invalidă, însă mare parte a procedurii de vot rămâne intactă pentru următoarele alegeri din Italia, inforemază Reuters.
Decizia Curţii Constituţionale ar putea să deschidă calea pentru organizarea unor alegeri anticipate în 2017, iar opoziţia populistă de la Mişcarea Cinci Stele (M5S) a depus deja o solicitare în acest sens.
În verdict, magistraţii constituţionali au respins ideea organizării unor alegeri naţionale în două tururi, dar au acceptat că formaţiunea politică care obţine cel puţin 40% din voturi va primi automat majoritatea în Parlament.
Niciun sondaj de opinie nu poziţionează vreun partid din cele existente în Italia în apropiere de acest prag de 40%, ceea ce înseamnă că noul sistem, ce va fi aplicat numai camerei inferioare a parlamentului din peninsulă, va duce, cel mai probabil, către un guvern de coaliţie.
Cu toate acestea, preşedintele Sergio Mattarela este singurul abilitat să dizolve parlamentul, şi a precizat că nu trebuie susţinute alegeri anticipate până ce sistemele "nu vor fi armonizate", pentru a asigura stabilitatea politică.
Alegerile sunt programate în anul 2018, dar fostul prim-ministru al Italiei, Matteo Renzi, şef al Partidului Democrat, a precizat că îşi doreşte alegeri în iunie anul curent.
Parlamentarii M5S au solicitat declanşarea imediată a alegerilor anticipate, după publicarea deciziei Curţii Constituţionale.