Curtea de Conturi ar putea ancheta dosarul de privatizare al Petrom

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 aprilie 2007

Senatorul PD Marius Marinescu, vicepreşedintele Comisiei de anchetă în cazul contractului de privatizare a Petrom, a cerut miercuri Comisiei să solicite Biroului Permanent al Senatului începerea demersurilor necesare pentru a propune Plenului Senatului să emită o hotărâre prin care Curtea de Conturi să efectueze un control privind îndeplinirea clauzelor contractului post-privatizare a SNP Petrom, preluată de OMV Group.

"Există voci care spun că o parte dintre senatori nu vor accepta o astfel de anchetă a Curţii de Conturi la Petrom, din cauza intereselor prea mari", este de părere senatorul.

Decizia Comisiei a fost amânată, deoarece membrii acesteia au decis că trebuie să se consulte, în prealabil, cu preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Alexandru Atanasiu, pentru a cere lămuriri în această privinţă.

Preşedintele AVAS va trebui să răspundă în faţa Comisiei şi legat de modul în care este reprezentat în prezent statul român în Consiliul de Administraţie al Petrom, dacă acesta îşi poate exprima un punct de vedere legat de deciziile luate în cadrul companiei, având în vedere faptul că statul deţine peste 30 la sută din acţiuni.

Marinescu a anunţat că reprezentanţii Comisiei l-au audiat miercuri pe actualul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale, Gherorghe Buligă, fost director în cadrul Petrom la momentul privatizării, privind modul şi corectitudinea cu care a fost încheiată privatizarea SNP Petrom SA, preluată de către grupul austriac OMV.

Senatorii au dorit să afle dacă, în momentul semnării contractului, când s-a stabilit un preţ de 22 dolari pe barilul de petrol, s-a luat în calcul prognoza de pe piaţa internaţională a petrolului şi a gazelor naturale, care estima creşteri substanţiale.

Senatorul a afirmat că răspunsul lui Buligă a fost că, la momentul respectiv, în România nu exista un institut care să facă prognoze pe piaţa internaţională, astfel luându-se în calcul preţul de la momentul respectiv, ceea ce, în opinia senatorului PD, este "o mare greşală".

Comisia îi va audia până pe 8 iunie pe toţi cei implicaţi în privatizarea Petrom, inclusiv pe senatorul Ioan Talpeş, sau pe fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu.

Marinescu consideră că ar trebui să fie audiată şi firma de consultanţă a contractului, Credit Suisse First Boston, deoarece, din informaţiile senatorului, firma deţinea acţiuni la Petrom, de aici rezultând un conflict de interese.

Din precizările lui Marinescu reiese că, până în momentul de faţă, Comisia a observat o serie de nereguli legate de modul în care s-a făcut evaluarea companiei în momentul privatizării.

"Evaluarea a fost făcută cu pierderi, reprezentate de datoriile companiei către stat înainte de privatizare, iar la momentul vânzării aceste datorii au fost şterse", a spus senatorul.

"După finalizarea audierilor, comisia ar putea comunica Guvernului concluziile, şi recomanda acestuia să ia măsurile care se impun, cum ar fi modificarea clauzelor din contract nefavorabile statului român, dacă acestea există. Există căi pentru aceste demersuri", este de părere senatorul Marinescu.

Miercuri, pe ordinea de zi s-a aflat elaborarea unor adrese către Ministerul Mediului în care se cere situaţia despăgubirilor recepţionate de statul român în problema poluării anterioare privatizării.

Totodată, Comisia a elaborat o serie de adrese către Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti pentru prognoze privind preţul la petrol şi gaze naturale la momentul privatizării (2004), nivelul redevenţelor angajate în contractul de privatizare, despăgubirile post-privatizare, precum şi proprietăţile internaţionale deţinute de SNP Petrom înaintea privatizării.

Comisia va verifica în ce măsură membrii săi au acces la informaţiile clasificate, care intră sub incidenţa legii 182/2002

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb