CURTEA DE CONTURI, ÎN VIZORUL PARLAMENTARILOR Zamfir: "Auditorii de la Curtea de Conturi acţionează împotriva intereselor ţării"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 8 mai 2017

Curtea de Conturi (Sursa foto: Rcc.ro)

Curtea de Conturi (Sursa foto: Rcc.ro)

Daniel Zamfir: "CCR nu are dreptul legal să se pronunţe pe oportunitatea unei investiţii"

Senatorul PNL: "Statutul auditorilor trebuie să conţină condiţii mai stricte; aşteptăm propuneri de la CCR pentru modificarea legii de funcţionare a Curţii"

Nicolae Văcăroiu: "CCR se poate desfiinţa, după ce bugetul instituţiei a fost tăiat pentru prima dată în 153 de ani de existenţă"

Curtea de Conturi a României (CCR) a intrat în vizorul parlamentarilor. După ce bugetul instituţiei de control a fost redus, preşedintele CCR Nicolae Văcăroiu a fost audiat în Senat, iar legea de funcţionare a Curţii Constituţionale (94/1992) urmează să fie modificată, astfel încât statutul auditorilor să fie mai strict.

Proiectul de schimbare a Legii 94 se află de mai mult timp în Parlament, urmând ca, pe textul legislativ, să fie aduse amendamente.

Unul dintre senatorii care intenţionează să facă acest lucru este Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, care ne-a declarat: "Ieri (n.r. joi), în cadrul comisiilor reunite (n.r. Economică şi de Buget Finanţe), în care a fost audiat preşedintele CCR, i-am transmis domnului Văcăroiu nemulţumirile consiliilor locale, în urma discuţiilor avute cu Asociaţia Municipiilor şi cu Asociaţia Oraşelor din România.

Una dintre probleme este că auditorii Curţii de Conturi se pronunţă pe oportunitatea unei investiţii, ceea ce nu este în regulă. Ei ar trebui să se pronunţe doar pe legalitate şi pe modul în care instituţiile publice au cheltuit banii, nu pe oportunitate.

Totodată, auditorii estimează prejudiciile şi trimit autoritatea în instanţă, se deschide anchetă penală şi, în acest timp, funcţionarii din primării nu mai semnează nimic de frică. Nici acest lucru nu este în regulă. Auditorii să spună în mod cert care sunt prejudiciile şi să-şi asume răspunderea pentru respectivele sume! Se va institui măsura răspunderii auditorului CCR în legatură cu prejudiciul estimat.

De asemenea, ar trebui să existe un departament de prevenţie în cadrul CCR, care să ofere informaţii celor din autorităţile locale, dacă aceştia au nevoie, înainte să demareze un proiect. Acum, Curtea de Conturi le spune să întrebe Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), iar după aceea le spune că răspunsul ANAP nu este bun. În acest context, l-am obligat pe Nicolae Văcăroiu să introducă în regulamentul CCR o prevedere potrivit căreia Curtea de Conturi va ţine cont de recomandările autorităţiilor abilitate în domeniu, (în cazul achiziţiilor publice vorbim cel mai frecvent de ANAP).

O altă solicitare a noastră este practica unitară, care acum nu există.

Vom aştepta două săptămâni propunerile CCR pentru modificarea legii de funcţionare a instituţiei, urmând ca până la sfârşitul lunii iunie să putem avea o nouă lege de organizare şi funcţionare a Curţii de Conturi, reformată, care să limiteze interpretările subiective ale auditorilor CCR".

Senatorul PNL subliniază că a avut o poziţie comună cu senatorul PSD Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei de Buget Finanţe, în vederea clarificării aspectelor menţionate mai sus.

Domnul Zamfir ne-a mai spus că unul dintre amendamentele pe care intenţionează să le depună la iniţiativa de modificare a Legii 94/1992 este legată de Autoritatea de Audit, care este în subordinea CCR. Parlamentarul ne-a explicat: "Aceasta stabileşte corecţiile financiare pentru proiectele derulate din fonduri europene. Până acum, mai mult de jumătate din corecţiile stabilite de Autoritatea de Audit s-au dovedit, în instanţă, a fi nereale. Entităţile vizate au câştigat în justiţie împotriva CCR, însă până la momentul deciziei judecătoreşti banii au fost plătiţi de stat. În aceste condiţii, Autoritatea de Audit acţionează împotriva intereselor ţării. De aceea, dorim ca statutul auditorilor de la CCR să conţină condiţii mai stricte".

Preşedintele Curţii de Conturi a spus, în cadrul audierii de joi, că instituţia pe care o conduce se poate desfiinţa, după ce, la începutul anului, bugetul instituţiei a fost tăiat pentru prima dată în 153 de ani de existenţă. În replică, preşedintele Comisiei de Buget din Senat, Eugen Teodorovici, i-a spus că "toate au un început".

Nicolae Văcăroiu a menţionat că instituţia de control primeşte anual în jur de 65 de milioane de euro, dar oferă bugetului mult mai mulţi bani. Din cauza bugetului insuficient, la Curtea de Conturi există 340 de posturi libere care nu vor fi ocupate, a mai subliniat şeful CCR. Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanţelor, a spus că este nevoie de o reformă a Curţii de Conturi: "Cei de la Curtea de Conturi trebuie să înţeleagă că sunt auditori şi nu controlori, adică această abordare de miliţian care încă este prezentă astăzi la CCR. Curtea de Conturi ar trebui să aibă un rol de îndrumare".

Printre cele mai recente procese în instanţă în care CCR a pierdut, pe fond, sunt cele deschise de băncile pentru locuinţe.

Dosarele din justiţie au fost deschise duipă ce, în anul 2015, Curtea de Conturi a dat publicităţii un raport încheiat în urma controalelor efectuate la BCR BpL şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Sesizarea comună a Curţii de Conturi indică un prejudiciu de aproape 269 de milioane de lei în cazul BCR BpL şi de circa 60 de milioane de lei - prejudiciul produs de RBL. Curtea de Conturi susţine, în raportul citat, că băncile pentru locuinţe au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal.

Cele două bănci au contestat la Curtea de Apel Bucureşti măsurile recomandate de Curtea de Conturi în urma controalelor efectuate, iar judecătorii le-au dat câştig de cauză, în primă instanţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pe populistul Zamfurt nu l-a legat inca DIICOT? E o chestie de timp.

    Faceti TOT posibilul ,,,sa "deschideti" "Poarta Furtului" cat mai bine sa aveti conditii si mai bune de a putea fura.

    Afirmati ca Organele Locale se plang de constatarile CCR...E normal .ce vreti sa faca ...sa-i laude atunci cand gasesc neregului.. 

    De 5 luni de zile acest incompetent Parlament nu se ocupa numai de a incerca sa slabeasca institutiile Statului si pe cat posibil sa-si faca un "drum" cat mai liber in a intari Coruptia...Furtul etc ...cazurile sunt cunoscute OUG13,,,acum CCR...cauta sa elimine din prerogativele Presedintelui anumite drepturi de numiri pe functii....

    Cei doi penali Tariceanu si Dragnea sunt autorii acestori actiuni....Nimic dar nimic alceva pentru aceasta tara... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb