CURTEA EUROPEANĂ DE CONTURI: Testele de stres din 2018, prea blânde pentru băncile din UE

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 iulie 2019

Testele de stres din 2018, prea blânde pentru băncile din UE

Testele de stres derulate anul trecut în rândul băncilor din Uniunea Europeană nu au reflectat în mod corespunzător riscurile sistemice, conform auditorilor Curţii Europene de Conturi, în opinia cărora această deficienţă a produs rezultate înşelătoare pentru unele instituţii de credit, în special pentru cele din statele cu economii mai slabe, anunţă Reuters.

Amintim că Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a constatat că niciuna dintre cele 48 de bănci pe care le-a testat anul trecut nu a eşuat în privinţa cerinţelor minime de capital (în cel mai sever scenariu), ceea ce a fost considerat un rezultat pozitiv pentru sistemul bancar al blocului european.

Dar Curtea Europeană de Conturi, responsabilă cu evaluarea politicilor UE, a afirmat într-un raport publicat ieri, că EBA a fost prea blândă în evaluarea "stării de sănătate" a băncilor, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la modul în care supraveghetorii UE monitorizează riscurile băncilor. Ca răspuns la constatările auditorilor, EBA şi-a apărat metodele de evaluare a riscurilor, dar a afirmat că va revizui modul de selectare a băncilor participante la testele viitoare, din 2020.

Auditorii au mai declarat că testele de anul trecut s-au bazat pe scenarii care au fost mai puţin severe decât criza financiară din 2008, fiind totodată mai indulgente pentru ţările cu economii mai slabe. "Testele de stres din 2018 au impus scenarii mai puţin severe în ţările cu economii mai slabe şi sisteme financiare mai vulnerabile", potrivit raportului, care menţionează: "Din acest motiv, impactul scăzut al testelor asupra anumitor bănci nu s-ar datora sănătăţii lor mai bune, ci mai degrabă unui nivel de stres mai redus luat în calcul".

Testul de stres din anul 2018, cel de-al patrulea efectuat de supraveghetorul bancar din UE, a redus aproape la jumătate numărul băncilor verificate: la 48, de la 90 la primul exerciţiu (din 2011), au subliniat auditorii, avertizând că acest lucru a dus la excluderea de la analiză a unor creditori vulnerabili.

Multe bănci mai mici au fost scutite de testul de stres din 2018, au mai spus auditorii, adăugând că băncile verificate au provenit numai din 15 din cele 28 de state membre ale UE.

Ca răspuns, EBA a declarat că îşi va revizui acoperirea geografică a tes­telor şi a acceptat parţial recomandarea auditorilor de a selecta bănci pe baza riscului lor, mai degrabă decât pe cel al dimensiunii.

Auditorii au recomandat ca băncile să fie verificate împotriva unei game mai largi de riscuri sistemice, însă EBA a precizat că testele "nu pot să acopere toate riscurile sistemice, concentrându-se pe cele mai importante".

Raportul auditorilor a avertizat, de asemenea, în privinţa dependenţei excesive a EBA de autorităţile naţionale de supraveghere, deşi a constatat că aceasta a fost cauzată în cea mai mare măsură de personalul limitat (ca număr) pe care îl are la dispoziţie supraveghetorul european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb