Cushman & Wakefield: Europa Centrală şi de Est beneficiază de relocarea activităţilor de producţie din Asia

S.B.
Companii #Construcţii / 19 iunie 2023

Cushman & Wakefield: Europa Centrală şi de Est beneficiază de relocarea activităţilor de producţie din Asia

Europa Centrală şi de Est, inclusiv România, beneficiază de relocarea activităţilor de producţie din pieţe mai îndepărtate, precum cele din Asia, mai aproape de consumatori, mai ales datorită costurilor semnificativ mai reduse faţă de Europa de Vest, în special cele cu forţa de muncă.

Sectoarele cheie care au ales această zonă din Europa sunt în special cele din automotive, producţia de utilaje şi produse electrice şi electronice, dar şi bunuri de larg consum şi de textile, potrivit raportului EMEA Nearshoring 2023 realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Întreruperile cauzate de închiderile fabricilor mari din China, Taiwan, Vietnam şi alte ţări asiatice au creat dificultăţi la nivelul lanţurilor globale de aprovizionare cu mărfuri - mărfuri finite, bunuri intermediare sau materii prime - a pieţelor de consum.

În consecinţă, companiile analizează acum cum să-şi diversifice reţeaua de furnizori astfel încât să nu mai fie expuse riscurilor legate de blocarea lanţurilor de aprovizionare.

"Ţările din Europa Centrală şi de Est - în special cele din Uniunea Europeană - au atras investiţii majore în capacităţi de producţie în ultimii ani, în special pentru că oferă costuri semnificativ mai reduse faţă de Europa de Vest, în mod particular pentru forţa de muncă. Acestea se află în imediata apropiere a marilor pieţe de consum şi, prin urmare, beneficiază de costuri de transport mai mici şi de timp mai redus de transport. Mai mult decât atât având în vedere calitatea de membri ai Uniunii Europene sau fiind părţi ale unor acorduri de liber schimb între ţărie din afara UE, mutarea mărfurilor din aceste ţări înseamnă costuri şi limitări de transport reduse sau chiar zero", notează autorii studiului.

În plus, aceste ţări sunt bine conectate cu alte pieţe europene printr-o serie de rute de transport, iar majoritatea mărfurilor vor fi transportate pe şosea şi pe calea ferată. Coridoarele cheie de transport de-a lungul principalelor autostrăzi şi în punctele cheie multimodale dintre ţările CEE către destinaţiile Europei de Vest, în special prin Bulgaria, România, Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă şi Polonia, vor fi locaţii potenţiale importante pentru activitatea companiilor. Aceste ţări s-au dovedit deja atractive, iar în ultimii ani, cererea de spaţii logistice şi industriale a crescut puternic.

Dezvoltatorii de proiecte de logistică şi industriale joacă un rol foarte important pentru acomodarea acestor cereri din partea companiilor de producţie.

Andrei Brinzea, Partner Land & Industrial Cushman & Wakefield Echinox: "Deja am văzut o creştere semnificativă a cererii ocupanţilor pentru astfel de spaţii, în condiţiile în care în 2022 firmele de producţie au contractat la nivelul întregii Europe aproape 10 milioane metri pătraţi de spaţii industriale, în creştere cu 27% faţă de 2017. În România, în 2022 cererea din partea companiilor de producţie a crescut cu aproape 40%. Relocarea activităţilor de producţie către Europa va continua să contribuie la creşterea cererii de spaţii industriale în anumite locaţii, atât pentru activităţi de producţie, cât şi de logistică. Aceste companii se vor concentra pe facilităţi nou construite, dar vor crea, de asemenea, oportunităţi de îmbunăţirea a proiectelor existente. În plus, aceste proiecte trebuie să răspundă necesarului de energie, cu un focus special pe furnizarea de energie verde. România are un avantaj competitiv din punct de vedere al costurilor, dar, trebuie menţionat totodată că ajutoarele de stat şi sistemul de stimulente ("incentives") joacă un rol destul de important atunci când companiile aleg ţara în care să îşi deschidă un nou centru de producţie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb