Rusia ar putea relaxa termenii în care livrează gaz Ucrainei, dar Kievul va trebui să plătească pentru cantităţile livrate de Moscova în zonele proruse, a declarat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.
Potrivit Reuters, acordul privind livrarea gazelor către Ucraina pentru această iarnă expiră la finele acestei luni şi include un discount de 100 de dolari pe mia de metri cubi de gaze şi o suspendare a condiţiei "take-or-pay" (plăteşti cantitatea contractată chiar dacă nu o consumi în întregime).
Novak susţine că Rusia este dispusă să prelungească aceste facilităţi chiar şi fără încheierea unui nou acord.
Rusia şi Ucraina au ajuns la un conflict din cauza preţului gazelor şi facturilor restante ale Kievului, ceea ce a condus, anul trecut, la sistarea livrărilor. Gazprom a reluat livrările abia în decembrie, după ce s-a ajuns la un acord pentru perioada iernii.
Ministrul rus al Energiei a mai spus că, dacă preţul gazelor este în jurul valorii de 330 dolari pe mia de metri cubi în trimestrul II, atunci discountul maxim pe care Ucraina îl poate primi este de 100 de dolari pe mia de metri cubi. Dacă preţul va fi sub această valoare, atunci reducerea aplicată de Gazprom nu poate fi mai mare de 30% din preţ, a explicat oficialul rus. Fără discount, preţul gazelor ar putea fi în jur de 350-360 dolari pe mia de metri cubi în trimestrul II al acestui an, faţă de nivelul de 329 dolari din trimestrul I.
Novak susţine că gazul livrat în regiunile separatiste ale Ucrainei are acelaşi preţ cu restul teritoriului şi că Naftogaz trebuie să-şi rezolve plăţile pentru partea estică a ţării. "Gazprom nu dă gaze gratis. Nu ştim cum se va rezolva cu facturile pentru estul Ucrainei. Poate prin negocieri, poate la Curtea de Arbitraj", a mai spus ministrul.
Novak estimează că Rusia va exporta gaze către Europa în acest an la un nivel similar cu cel realizat în 2014. Anul trecut, Gazprom a livrat 147 miliarde mc către Europa şi Turcia, cantitate ce a generat mai mult de jumătate din veniturile sale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2015, 15:28)
Pai daca Kievul nu le vrea (vrea GPL de peste ocean cu vaporul cisterna la 3x pretul)... de ce sa insiste sa le relaxeze?