Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), s-a arătat surprins de informaţia potrivit careia este foarte posibil să li se impute comisarilor ANPC sumele de bani provenite din încheierea proceselor verbale de constatare a contravenţiilor anulate în instanţă, informaţie pe care preşedintele ANPC Bogdan Pandelică a furnizat-o în cadrul întâlnirii pe care a avut-o vineri cu câţiva debitori, precizând că aceasta este prevederea Curţii de Conturi.
Contactat telefonic de ziarul BURSA, Paul Anghel ne-a precizat: "Cred că s-a înţeles greşit, deoarece, în această situaţie, ar trebui ca instituţia Curţii de Conturi să oblige ANPC să prevadă şi plata unui procent din amenzile dispuse, comisarilor care încheie procesele verbale, în situaţia în care amenzile respective sunt validate în instanţă, lucru care nu se întrâmplă. Pentru o relaţie echilibrată, atunci când ceri ceva trebuie să şi oferi ceva. Însă, dacă este aşa, probabil că angajaţii ANPC, comisari în cadrul instituţiei de control, se vor gândi mai mult în momentul în care trebuie să încheie un proces verbal de contravenţie şi există riscul ca aceştia să evite încheierea acelui proces verbal.
De asemenea, cred că se pune problema încheierii inclusiv de către ANPC a unor poliţe de asigurare pentru un eventual malpraxis.
Am fost sunat de către comisari din regiune, bulversaţi de această informaţie. Trebuie să ţinem cont că cei care merg pe teren, comisari în cadrul ANPC, au cel mai slab nivel al remuneraţiei, în comparaţie cu colegii din cadrul altor entităţi de control ale statului român, deşi au cel puţin aceleaşi responsabilităţi".
Domnul Anghel ne-a mai spus că, "dacă în urmă cu 7-9 ani numărul comisarilor cu drept de control la nivel naţional era de circa 1100-1200, astăzi aceeaşi activitate, acelaşi volum de reclamaţii, aproximativ acelaşi volum de tematici de control şi aceleaşi controale se desfăşoară cu circa 350 de comisari cu drept de control, la nivel naţional, oameni care îşi dedică munca în scopul protejării consumatorului român, şi aceştia trebuie respectaţi".
Trei consumatori bancari au discutat, vineri, cu şeful ANPC Bogdan Pandelică pe marginea aplicării Ordinului de încetare a practicilor incorecte emis de instituţia de control pentru Raiffeisen Bank.
1. stiu, e dureros sa gandesti...
(mesaj trimis de prostia doare în data de 06.11.2017, 16:37)
Oare nu ar trebui ca acei comisari sa gandeasca oricum foarte serios inainte sa incheie un proces verbal?! Se pare ca nu!
"Sa plateasca, au de unde... Capitalisti nenorociti!"
1.1. Nu, nu ati inteles (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Nu tipati în data de 06.11.2017, 18:35)
Raspunderea trebuie impusa si magistratilor pentru deciziile eronate. Toti raspunzatori pentru actiunile sau inactiunile noastre. Sa nu uitam de coruptia din sistemul juridic!