Reporter: Cât de complicată este lumea constructorilor?
Ionuţ Cătălin Carvaci: Aş opina că este, probabil, cel mai complex sector de activitate. Este atât de complex încât este complet impredictibil. Planificarea este un proces continuu, dar cu toate astea pare un haos generalizat.
Complexitatea sectorului vine şi din faptul că sunt extrem de mulţi factori implicaţi, ceea ce face coordonarea aproape imposibilă.
O altă caracteristică este că tot românul se pricepe la construcţii, ceea ce a condus la o competiţie dură şi de multe ori inegală, atâta vreme cât la o licitaţie participă atât firme foarte mici cât şi firme mari sau foarte mari. Probabil că ar trebui strunită această tendinţă printr-o legislaţie mai puţin permisivă şi care să limiteze accesul pe baza capabilităţii companiilor.
Totodată, numărul foarte mare de companii a dus la o diluare valorică, ceea ce în final reduce de multe ori nivelul de calitate al lucrărilor.
Reporter: Cât de importante sunt sistemele HVAC pentru sănătatea unei clădiri?
Ionuţ Cătălin Carvaci: Vă puteţi imagina o clădire din România fără instalaţii HVAC? Vara, la 40°C exterior, mai putem funcţiona într-o clădire fără aer condiţionat? Cel mai probabil nu. Sau fără aer proaspăt tratat...
Astăzi, cu cât vrem o clădire mai sănătoasă, cu atât ea va trebui să fie mai dotată cu sisteme moderne. Căutăm să instalăm sisteme cât mai economice şi cât mai smart.
Sistemele de instalaţii şi, în particular, cele HVAC contribuie decisiv la ergonomia clădirilor, în special în cazul clădirilor de birouri, pentru că, de obicei, petrecem la locul de muncă cea mai mare parte din timpul unei zile.
De asemenea, confortul unei clădiri este determinat în foarte mare măsură de sistemele HVAC utilizate în acea clădire.
Reporter: Suntem pregătiţi să intrăm în era "smart"?
Ionuţ Cătălin Carvaci: Suntem pregătiţi? Probabil că nu, dar ne duce şi ne va duce valul. Noul a speriat întotdeauna şi sperie în continuare. Dar ne obligă şi ne va obliga viaţa. Astăzi cumperi un banal aer condiţionat şi el comunică Wi-Fi. Este interesant ca tu să pleci de la Ploieşti şi să porneşti răcirea astfel încât când ajungi acasă să ai un climat optim. Aşa cum este bine atunci când îţi aminteşti că ai uitat încălzirea pornită la birou şi, cu un click, o opreşti din fotoliul tău din living... Spre era smart ne conduce şi legislaţia, chiar dacă la noi este încă într-o fază de pionierat. Ne ajută foarte mult interacţiunea cu companiile străine, care au implementate sisteme smart acasă şi vor şi la filialele din România.
În acelaşi timp, sunt din ce în ce mai multe iniţiative locale pentru dezvoltări software şi chiar hardware pentru materializarea soluţiilor smart pentru instalaţiile din clădiri.
Uşor-uşor avansăm şi probabil că în 3-5 ani vom fi aliniaţi cu ceea ce se întâmplă în vest.
Reporter: Putem vorbi de un decalaj între Europa de Est şi Europa Occidentală?
Ionuţ Cătălin Carvaci: Cu siguranţă există un decalaj. După părerea mea, însă, acest decalaj este recuperat de la an la an. Există decalaje inclusiv între ţările Europei de Est. Decalajul pleacă în primul rând de la mentalitate, iar mentalitatea este cel mai greu de schimbat...
Încet-încet, însă, lucrurile se vor uniformiza, iar principalul vector este digitalizarea. Aceasta va reduce impactul factorului uman în multe zone de activitate, iar aici esticii sunt puţin mai pragmatici (şi aş îndrăzni să zic şi mai pregătiţi!) decât vesticii.
Reporter: Există riscul ca Bucureştiul să se sufoce din cauza debandadei imobiliare?
Ionuţ Cătălin Carvaci: Dacă nu se va pune ordine în sector, în special în zona rezidenţială, atunci se va sufoca. Imaginaţi-vă un ansamblu rezidenţial în zona de nord, de unde pleacă în fiecare dimineaţă 400 de maşini... care se adaugă celor care deja circulă pe stradă.
Planificarea urbană ar trebui să devină un obicei, măcar de acum înainte. În cadrul planificării urbane ar trebui prevăzute şcoli, grădiniţe, creşe, magazine în zonele nou construite, astfel încât să ieşim cât mai puţin cu maşina personală. De asemenea, planificarea liniilor de transport public ar trebui făcută cu multă rigurozitate.
Reporter: Putem ajunge în punctul în care locuinţa să fie mai inteligentă decât noi?
Ionuţ Cătălin Carvaci: Nu cred. Omul va rămâne, cel mai probabil, cel care va controla sistemele şi nu sistemele omul. Oricum, scenariile în care roboţii preluau controlul şi dominau lumea nu cred că sunt posibile. Şi asta pentru simplul motiv că toată programarea este făcută de echipe de oameni...
Probabil că singura expunere negativă este dacă vor exista echipe de programatori cu intenţii rele, dar aici va trebui să intervină autorităţile cu reglementări specifice.
Reporter: Există abordări diferite când lucraţi pentru un viitor mall, o bază NATO sau Catedrala Mântuirii Neamului?
Ionuţ Cătălin Carvaci: Cu siguranţă abordările sunt diferite, chiar dacă la final vorbim despre clădiri. Abordările sunt diferite pentru că tipologia clientului este diferită, pentru că reglementările tehnice specifice sunt diferite, pentru că legislaţia este diferită.
În principiu, dacă există nişte specificaţii clare şi un proiect cât de cât bine întocmit, nu ar trebui să fie mari probleme în abordarea oricărui tip de clădire.
Reporter: Cu cine colaboraţi în acest moment?
Ionuţ Cătălin Carvaci: Strategia noastră a fost, este şi va fi aceea de a atrage clientul şi de a face tot ce este necesar ca el să rămână cu noi. Niciodată nu am încercat să avem clienţi pentru o singură lucrare. În general, cine a lucrat odată cu noi a revenit. Fie că a fost vorba de un antreprenor general, fie că a fost utilizatorul final. De asemenea, considerăm că furnizorii noştri sunt parte din echipa noastră, parte din strategia noastră de dezvoltare.
Reporter: Cu ce provocări vă confruntaţi în 2024?
Ionuţ Cătălin Carvaci: Anul 2024 a venit cu creşteri semnificative în manoperă. De fapt, odată cu abrogarea stimulentelor prevăzute în OUG 114/2018, creşterea costurilor cu manopera a fost de circa 13% la noi.
Altă mare provocare este lipsa forţei de muncă tinere care să vină să înlocuiască personalul care se va retrage la pensie în următorii ani. Am început deja să aducem muncitori extracomunitari, dar este o mare provocare integrarea lor, aceştia venind cu alte obiceiuri culturale.
De asemenea, presiunea pe preţuri este enormă, parcă mai mult decât în trecut. Competiţia a devenit extrem de dură şi atunci trebuie să ne adaptăm şi să ne reinventăm continuu.
Nu în ultimul rând, numărul tot mai redus de proiecte pe piaţa privată ne obligă să ne reorientăm către zona de lucrări publice şi către alte tipuri de parteneriate decât cele cu care eram obişnuiţi în trecut.
Reporter: Cum va arăta locuinţa/biroul viitorului?
Ionuţ Cătălin Carvaci: Se poate sintetiza în câteva cuvinte: tehnologie, economie, ergonomie. Tehnologia conduce la economie. Ergonomia conduce la economie. Ergonomia creează tehnologie.
Reporter: Vă mulţumim!