Dacă Ordinul ANPC privind încetarea practicilor incorecte ar fi interpretat în sensul aducerii dobânzilor din anumite contracte la valoarea procentuală din contractul iniţial, atunci peste 70% dintre clienţii cu credite garantate cu ipotecă acordate în perioada 2006 - 2010 ar trebui să plătească dobânzi mai mari decât plătesc astăzi, susţin reprezentanţii Raiffeisen Bank, în cadrul unor precizări trimise, în urmă cu puţin timp, pe subiect.
Acestea subliniază: "În legătură cu Ordinul ANPC nr. 237/20.10.2017, facem următoarele precizări: Ordinul, aşa cum a fost formulat de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) solicită să încetăm practica «de a nu informa în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar». În opinia noastră, toate costurile aferente contractului de credit sunt deja cuprinse în clauzele contractuale. Prin urmare, cerinţa cuprinsă în ordin este îndeplinită.
Totuşi, aşa cum am mai spus, vom cere instanţelor competente suspendarea ordinului şi, respectiv, anularea sancţiunii (amenzii) aplicate de ANPC, deoarece considerăm sancţiunea neîntemeiată.
De asemenea, deoarece în spaţiul public au fost vehiculate interpretări potrivit cărora ANPC ne-ar fi cerut să modificăm dobânzile în anumite contracte de credit, va informăm că, în eventualitatea improbabilă în care ordinul ar fi interpretat în sensul aducerii dobânzilor din anumite contracte la valoarea procentuală din contractul iniţial, peste 70% dintre clienţii cu credite garantate cu ipotecă acordate în perioada 2006 - 2010 ar trebui să plătească dobânzi mai mari decât plătesc astăzi.
Considerăm că este puţin probabil că Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor să intenţioneze ca un număr semnificativ de consumatori să plătească mai mult pentru rambursarea creditelor contractate".
Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a amendat Raiffeisen Bank cu 50.000 de lei pentru practici incorecte şi a dispus încetarea acestora, decizia fiind luată în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni.
Subliniem că, la pagina 8 a Ordinului ANPC, se arată: "Operatorul economic trebuie să aducă contractele la momentul anterior practicii, inclusiv prin emiterea unui nou grafic de rambursare, în condiţiile contractuale de la momentul semnării acestora".
Dispoziţia a fost emisă în contextul în care, potrivit Ordinului, "Practica ce constă în fapta operatorului economic de a nu informa în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar a determinat consumatorii să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o dacă aceştia ar fi cunoscut în prealabil nivelul la care dobânda urma să crească, respectiv costurile pe care nu le-au putut preconiza, deşi operatorul financiar bancar cunoştea nivelul dobânzii pe care urma să-l aplice, aşa cum a fost detaliat în documentaţia ce a stat la baza întocmirii procesului verbal de constatare a contravenţiei".
Ordinul ANPC, obţinut de ziarul BURSA, prevede, la Art. 1: "Începând cu data de 23.10.2017 se dispune, conform celor propuse în procesul verbal de constatare a contravenţiei (...) din data de 10.10. 2017, încetarea practicii comerciale incorecte, utilizată de operatorul economic RAIFFEISEN BANK SA (...), ce constă în fapta operatorului economic de a nu informa în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar, (n.r. ceea ce) a determinat consumatorii să ia o decizie pe care altfel nu ar fi luat-o dacă aceştia ar fi cunoscut în prealabil, nivelul la care dobânda urma să crească, respectiv costurile pe care nu le-au putut preconiza, deşi operatorul financiar bancar cunoştea nivelul dobânzii pe care urma să îl aplice, aşa cum a fost detaliat în documentaţia ce a stat la baza întocmirii procesului verbal de constatare a contravenţiei".
Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte prevede că procedura de contestare în instanţă nu suspendă de drept executarea măsurilor dispuse de Autoritatea de Protecţie a Consumatorilor. Astfel, până la pronunţarea justiţiei, Raiffeisen Bank este obligată să pună în aplicare Ordinul ANPC începând din 23 octombrie 2017.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2017, 14:29)
Si cui ii pasa de speculantii imobiliar-financiari?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de tot anonim în data de 26.10.2017, 14:41)
lu mă-ta?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Tanasa în data de 26.10.2017, 15:26)
Mai ales de aia care s-au sinucis?
Cu siguranță nu postacului de pe Bursa.
Și nici bancherilor.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2017, 16:43)
minciuni
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2017, 21:31)
Raiffeisen minciuni si iar minciuni
Ieri negau
Astăzi se gândesc la consumatori
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2017, 15:02)
raiffeisen inseala in continuare. BANCA trebuie sa aduca valoarea ratei mele si implicit dobanda la data creditarii. CHF ERA 2,3 lei.
Banca ar fi trebuit de mult sa reechilibreze contractele. D-nul Presedinte al banci ne minte . ADEVARUL SA SE DESCOPERE.
3. Santaj?
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2017, 15:21)
Matematica bancara e noua 1+1= 3 si daca ne strangeti cu usa 5?
4. Dezinformare marca Raiffeisen
(mesaj trimis de Marius în data de 26.10.2017, 15:28)
Raiffeisen a majorat dobanda arbitrar în toți acești ani.
Tratează clienții ca pe ultimii fraieri.
5. De ce DNA nu se autosesizeaza pentru INSELATORIE!
(mesaj trimis de Daniel în data de 26.10.2017, 16:31)
Toata aceasta afacere a fost girată și încurajată de BNR, aceasta institutie are obligatia de a supraveghea si controla activitatea bancara. Ce a facut Mugur Iscalescu ? A spus retroactiv ca ,(parca asa zicea) ”nu trebuie sa va imprumutati in monede exotice” . De ce nu ai facut Iscălescule asta inainte? De ce nu ai interzis bancilor sa mai acorde credite? Ceva este putred si foarte putred aici.
Acum vad ca Raiffeisen vine cu idei de genul ”imprumutatii vor plati mai mult”. Pai atunci mizeria asta de CHF pe care voi o promovati ca cea mai sigura moneda valora 2,3 lei , acum cat valoreaza? Cum poate mintea sa vă nascoceasca asemenea absurditati?
Sincer! Nu cred ca ANPC si guvernul vor avea coioso (parca asa spunea Loredana) sa intre in conflict cu bancile, vor lătra puțin dar,... nu vor mușca.
5.1. dobanda+marja bancii+libor (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2017, 16:46)
La momentul 2007 dobanda era 4,9% compusa din marja+libor
libor era 2,5%
Uite cum vor ei sa aiba grija de oameni
minciuni
minciuni
Raiffeisen arunca praf in ochi
6. De ce DNA nu se autosesizeaza pentru INSELATORIE!
(mesaj trimis de Daniel în data de 26.10.2017, 17:33)
Toata aceasta afacere a fost girată și încurajată de BNR, aceasta institutie are obligatia de a supraveghea si controla activitatea bancara. Ce a facut Mugur Iscalescu ? A spus retroactiv ca ,(parca asa zicea) ”nu trebuie sa va imprumutati in monede exotice” . De ce nu ai facut Iscălescule asta inainte? De ce nu ai interzis bancilor sa mai acorde credite? Ceva este putred si foarte putred aici.
Acum vad ca Raiffeisen vine cu idei de genul ”imprumutatii vor plati mai mult”. Pai atunci mizeria asta de CHF pe care voi o promovati ca cea mai sigura moneda valora 2,3 lei , acum cat valoreaza? Cum poate mintea sa vă nascoceasca asemenea absurditati?
Sincer! Nu cred ca ANPC si guvernul vor avea coioso (parca asa spunea Loredana) sa intre in conflict cu bancile, vor lătra puțin dar,... nu vor mușca.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.10.2017, 18:05)
sesizeaza tu DNA
7. Aceleasi instrumente
(mesaj trimis de Andrei în data de 26.10.2017, 20:08)
Si anterior tot asa spuneau: daca refinantezi o sa ai dobanzi mai mari si trebuie sa platesti si aproximativ 3000 chf taxe si comisioane. Acum delicventul dovedit foloseste aceeasi minciuna. Sa-mi readuca mie dobanda de la 9.75 la 5 si vad eu cat de multam de platit. Un delicvent analfabet (aritmetica lui) si tupeist.