DACĂ TRANZACŢIA NU SE FINALIZEAZĂ ÎNAINTE DE ALEGERILE PARLAMENTARE DIN 24 FEBRUARIE Vânzarea Moldindconbank, posibil să fie întârziată

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 ianuarie 2019

Vânzarea de către Republica Moldova a Moldind­conbank ar putea fi întârziată în cazul în care tranzacţia nu se finalizează înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie, a declarat Octavian Armaşu, guvernatorul băncii centrale, conform Reuters, anunţă Agerpres.

Săptămâna trecută, reprezentanţii băncii centrale au anunţat că au aprobat tranzacţia prin care fondul bulgar DOVERIE United Holding va achiziţiona 64% din Moldindconbank, a doua mare bancă a ţării.

Sondajele de opinie sugerează că niciun partid nu va obţine majoritatea în alegerile parlamentare, ceea ce va duce la luni de negocieri pentru formarea unei coaliţii. Pentru ca vânzarea Moldindconbank să fie aprobată, este nevoie de un Guvern funcţional la Chişinău.

Conform legislaţiei din Republica Moldova, dacă tranzacţia nu se finalizează până în aprilie, atunci acţiunile Moldindconbank pot fi vândute pe piaţa liberă, iar preţul va fi redus progresiv dacă nu vor exista cumpărători.

"Există riscul să nu avem un Guvern până în aprilie. De aceea apreciez că tranzacţia trebuie accelerată", a explicat Armaşu.

Într-un comunicat al DOVERIE, se arată că tranzacţia reprezintă o oportunitate bună, dar va fi "o procedură complicată".

"Nu ne putem lua angajamentul pentru un anumit termen limită şi pentru anumite rezultate", conform sursei citate.

Guvernul de la Chişinău vrea să vândă Moldind­conbank unui investitor străin ca parte a procesului de curăţare a sistemului financiar, sprijinit de FMI şi alte organizaţii internaţionale.

În 2016, banca centrală a îngheţat acţiunile Moldindconbank, apreciind că structura acţionariatului este opacă.

"Cea mai mare temere a mea este că, dacă nu va fi găsit un investitor străin viabil, nu ştim ce fel de investitor vom găsi. Va exista riscul semnificativ de a avea o preluare orchestrată a băncii. Cred că această alternativă este foarte periculoasă. Prin urmare, sunt într-adevăr încântat că am reuşit să găsim în ultimul moment un investitor, noi credem că este suficient de bun pentru a cumpăra această bancă", a afirmat guvernatorul băncii centrale.

Republica Moldova a fost în pragul falimentului în 2015, după ce un miliard de dolari au dispărut din trei dintre cele mai mari bănci locale. În plus, analiştii susţin că între 2011 şi 2014 fonduri din Rusia în valoare de aproximativ 22,3 miliarde de dolari au fost spălate prin sistemul financiar din această ţară.

Republica Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa. După criza bancară, autorităţile de la Chişinău au reluat cooperarea cu Fondul Monetar Internaţional, care în luna martie a salutat progresele realizate în corectarea vulnerabilităţilor din sistemul bancar.

În 2015, şocul provocat în sistemul bancar a generat o contracţie de 0,5% a economiei Republicii Moldova. Între timp, economia a revenit pe creştere, înregistrând un avans de 4,1% în 2016 şi de 4,5% în 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb