Dacă voi nu mă vreţi, EU... Băsescu admite coabitarea cu USL

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 17 iulie 2012

Campania pentru referendum a radicalizat până la extrem discursul public al politicienilor. Pe acesta fond, personajul principal al acestei perioade, preşedintele suspendat, Traian Băsescu a făcut mai multe declaraţii interesante legate de o posibilă coabitare cu un guvern USL: "Categoric, da. Am stimulat-o. Eu l-am desemnat pe Victor Ponta. Nu am făcut nicio altă încercare, să dau Guvernul PDL-ului. PDL pierduse majoritatea, nu am stat la discuţii. Pur şi simplu am spus: voi l-aţi desemnat pe Ponta prim-ministru, poftim mandatul, ăsta-i drumul". Traian Băsescu a spus că nu am avut nicio reţinere pentru această coabitare, care obliga la funcţionarea instituţională: "Obligaţia era: chiar dacă nu ne iubim, să funcţionăm instituţional şi fiecare să-şi vadă de-ale lui. Am crezut mult în coabitare. După ce Guvernul a pierdut majoritatea în Parlament, având experienţa utilizării unor şefi de instituţii din Opoziţie, la SRI şi SIE, am făcut încercarea coabitării pentru a evita instabilitatea politică. Am avut convingerea că va merge. Era o distanţă de la 2007 la 2012, iar în campania locală nu am scos un cuvânt, deşi eram atatcat chiar de cel căruia îi încredinţasem mandatul să facă Guvernul. Am tolerat plecarea la Consiliu împotriva deciziei Curţii Constituţionale şi, totuşi, s-a declanşat procesul de suspendare".

Preşedintele suspendat a mai spus că a fost tolerant şi faţă de numirea Ecaterinei Andronescu în funcţia de ministru al Educaţiei, în condiţiile în care aceasta a pierdut un proces pe incompatibilitate: "Am mers cu toleranţa... Andronescu a pierdut un proces pe incompatibilitate. Am spus că dacă premierul îşi asumă, fie. În condiţii normale nu aş fi acceptat asemenea nominalizare. Am spus < Fie > pentru că interesul era stabilitatea, era deasupra orgoliilor mele".

În schimb declaraţiile liderilor USL, Crin Antonescu, în acest moment preşedinte interimar, şi Victor Ponta, sunt foarte radicale în acest sens. Primul, care a anunţat că se retrage din viaţa politică în cazul în care alegătorii votează în favoarea lui Traian Băsescu a fost Crin Antonescu, care i-a adresat un mesaj acestuia în plenul Parlamentului: "Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică. Dacă veţi fi demis la referendum, nu ştiu ce veţi face, dar ne doresc amândurora un singur lucru, o justiţie liberă şi un preşedinte la fel de bun şi pentru cetăţeni şi pentru dumneavoastră". Premierul Victor Ponta nu se va retrage definitiv, dar nu va continua colaborarea: "Nu voi coabita în niciun fel cu Traian Băsescu. Este un scorpion, ucide pe cei care stau în jurul lui".

În mai multe rânduri Traian Băses­cu a afirmat că nu ia în calcul o posibilă pierdere a referendumului, mai alesc că premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu au fost respinşi ca parteneri de Europa, iar o rămânere a lor în funcţie după referendum ar însemna izolarea ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb