Dacian Cioloş este noul premier desemnat

Ioana Dogaru
Politică / 10 noiembrie 2015

Dacian Cioloş este noul premier desemnat

Actualizare 18:00 Ionuţ Stroe, PNL: "Cioloş corespunde profilului cerut de societatea civilă"

Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuţ Stroe, ne-a declarat că Dacian Cioloş, premierul desemnat de preşedintele Iohannis, "corespunde profilului şi criteriilor cerute de societatea civilă".

Stroe ne-a mai spus: "Partidul Naţional Liberal îşi menţine poziţia exprimată în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis cu privire la formarea unui nou Guvern. PNL are o serie de priorităţi de guvernare pe care le-a exprimat de-a lungul timpului regăsite atât în Parlament în iniţiativele legislative, cât şi în programul de guvernare al PNL, pe care dorim să le agreăm cu noul Cabinet. PNL nu a exclus asumarea guvernării şi responsabilitatea formării unui guvern politic, însă am înţeles raţiunea şi necesitatea instalării unui Guvern tehnocrat în acest moment de criză politică şi am trecut peste varianta avansată iniţial privind organizarea de alegeri anticipate".

(A.C.)

-------------------

Actualizare 17:50 Cîmpeanu: "Cioloş, persoană cu certe competenţe care îl recomandă pentru funcţia de prim-ministru"

Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a anunţat că se va întâlni în această seară cu premierul desemnat Dacian Cioloş la sediul Guvernului pentru a-i pune la dispoziţe "un spaţiu" pentru ca acesta să-şi desfăşoare atribuţiile, el adăugând că Cioloş are certe calităţi pentru a ocupa postul de prim-ministru, porivit surselor din presă.

"Este o alegere foarte foarte bună. Sunt convins că este o personalitate apreciată la nivelul întregii societăţi româneşti. Am avut onoarea şi plăcerea să colaborez cu domnia sa şi este o persoană categoric cu certe competenţe care îl recomandă pe această poziţie", a declarat premierul interimar Sorin Cîmpeanu după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis.

(A.C.)

------------

Actualizare 17:45 Traian Băsescu: "Dacian Cioloş, o soluţie bună"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, pe pagina personală de Facebook, că premierul desemnat de Klaus Iohannis, Dacian Cioloş, este "o soluţie bună".

Băsescu a transmis imediat pe Facebook faptul că este de acord cu numirea lui Cioloş. "Dacian Cioloş, o soluţie bună", a spus fostul şef al statului.

(A.L.)

--------------

Actualizare 17:44 Cioloş a ajuns la Palatul Victoria

Premierul desemnat Dacian Cioloş a ajuns, în urmă cu puţin timp, la Palatul Victoria, unde se află şi premierul interimar Sorin Cîmpeanu, Cioloş având la dispoziţie 10 zile pentru întocmirea listei şi programului de guvernare cu care trebuie să se prezinte în Parlament, pentru votul de învestire.

Dacian Cioloş a declarat că intenţionează să deschidă administraţia guvernamentală spre societate şi să lucreze îndeaproape cu grupurile politice din Parlament pentru "a progresa împreună" pe proiectele ce vor fi propuse, el precizând că în perioada următoare se va concentra pe formarea echipei.

"Sunt conştient de faptul că trecem printr-o perioadă, cred eu, cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului, în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului şi aş spune, mai precis, între politic şi societate", a spus Cioloş.

(A.C.)

---------------

Actualizare 17:31 Dragnea: "Suntem curioşi ce va face Dacian Cioloş"

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a anunţat pe Dacian Cioloş ca premier desemnat, că "în zilele următoare vom vedea cu ce echipă, cu ce oameni vine şi ne vom forma o opinie".

"Am aflat despre nominalizarea lui Dacian Cioloş în funcţia de prim-ministru. Noi ne-am expus în faţa preşedintelui şi public obiectivele imediate, cât şi pe termen mediu. Am înteles că domnul Dacian Cioloş doreşte să formeze un guvern din oameni exclusiv neafiliaţi politic. În zilele următoare vom vedea cu ce echipă, cu ce oameni vine şi ne vom forma o opinie", a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele social-democrat a mai precizat că "există date că acest guvern are şanse să fie susţinut în Parlament".

(A.L.)

-----------

Actualizare 17:10

Cioloş: "Voi lucra îndeaproape cu Parlamentul, chiar dacă e un guvern tehnocrat"

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, după o săptămână de discuţii şi două runde de consultări, pe fostul comisar european şi ministru al Agriculturii Dacian Cioloş ca premier.

Iohannis a declarat: "După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării şi pentru a avea garanţia că vom avea o îmbunătăţire netă a performanţei clasei politice, este nevoie de un Prim-ministru independent sau tehnocrat, cum spunem de multe ori; o persoană curată, adică care să nu fi fost implicată în niciun fel de scandaluri, o persoană integră, o persoană care a dovedit practic că ştie să gestioneze sisteme şi situaţii complicate. Este nevoie să fie promovaţi miniştri care sunt performanţi, care au dovedit această performanţă şi asupra cărora nu planează niciun dubiu. Este nevoie de partide fără corupţi; este nevoie ca partidele politice să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze în poziţii publice persoane care sunt suspectate de corupţie sau au fost vreodată implicate în acte de corupţie. Avem nevoie cu toţii de alegeri corecte în 2016, alegeri locale corecte în primăvară şi alegeri parlamentare corecte în toamna anului 2016. Avem în continuare mare nevoie de întărirea statului de drept. Asta, tradus pentru partidele politice, înseamnă de exemplu ca, atunci când procurorii cer încuviinţări în Parlament, să primească aceste încuviinţări.

Este nevoie de deschiderea competiţiei politice. Nu putem să aşteptăm o îmbunătăţire, o revigorare, a clasei politice doar din interiorul partidelor. Este cu siguranţă nevoie şi de oameni noi. Am spus acest lucru în multe întâlniri şi am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi, este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece; cei vechi care sunt buni, sigur, e nevoie să rămână. Dar trebuie să avem şi intrări noi în sistem.

Este nevoie, după părerea mea, să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană şi euro-atlantică. Şi, de asemenea, după părerea mea, este nevoie ca orice Guvern vom avea, să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice, pentru a lua măsuri care garantează o creştere economică sustenabilă.

Aceste lucruri le-am prezentat aseară şi astăzi şi partidelor politice. Am întrunit o largă majoritate pe aceste teme. A fost o situaţie interesantă pentru mine că partidele au înţeles imediat care este miza şi că este nevoie să găsim o soluţie împreună. Această soluţie o văd eu într-un Guvern tehnocrat. Partidele politice au agreat această idee, cu foarte puţine excepţii, şi am convingerea că este calea corectă pentru următorul an, până la alegerile parlamentare, când, cu siguranţă, vom avea un nou Parlament, un nou Guvern, şi intrăm într-o nouă etapă".

După anunţul preşedintelui, Dacian Cioloş a declarat că se va concentra să îşi formeze echipa şi că va lucra "îndeaproape cu Parlamentul, chiar dacă e un guvern tehnocrat".

"Sunt conştient de faptul că trecem printr-o perioadă, cred eu, cheie pentru societatea românească, o perioadă în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului, în aşa fel încât să asigure puntea de legătură între diferite instituţii ale statului şi aş spune, mai precis, între politic şi societate", a spus Dacian Cioloş, la Palatul Cotroceni.

De profesie inginer agronom, Dacian Cioloş (45 de ani) se bucură de imaginea unui tehnocrat de succes după ce în perioada 2010-2014 a fost comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 - 2020.

Acesta a fost numit la 1 iulie 2015 în postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În intervalul 2002-2003 a lucrat la Comsia Europeană, iar din ianuarie 2005 a fost cooptat în Ministerul Agriculturii, unde a deţinut mai multe funcţii, de la consilier al ministrului până la cea de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În octombrie 2007, Cioloş l-a înlocuit la cârma ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe Decebal Traian Remeş, politician acuzat la acea vreme de trafic de influenţă în "dosarul Caltaboşul". Pe fondul acestui scandal, Cioloş a fost numit ministru, funcţie pe care a păstrat-o până la formarea primului Guvernul Boc.

În ianuarie 2009, acesta a refuzat să fie cooptat în cadrul guvernului Boc, unde să deţină o funcţie pe partea de agricultură. O lună mai târziu, Dacian Cioloş a fost numit director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene. În iulie 2009 a devenit şi şeful Comisiei Prezidenţiale pentru elaborarea unei strategii în domeniul agriculturii. Guvernul condus de Emil Boc l-a nominalizat la 12 octombrie 2009 pe Cioloş pentru funcţia de comisar european, susţinându-l pentru un portofoliu pe domeniul agriculturii.

(A.C.)

---------------------

Actualizare 14:31 Pambuccian: "Abordarea lui Iohannis a fost pe gustul nostru, putem privi încrezători"

Liderul deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat astăzi că discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis au fost "pe gustul" grupului, abordându-se problema unui program în opt puncte pentru viitorul apropiat şi pe termen lung, conform unor surse din presă.

"A fost o abordare foarte pe gustul nostru. A fost o abordare extrem de raţională şi extrem de echilibrată şi una din puţinele dăţi când s-a discutat mai mult despre principii decât despre persoane, ceea ce este foarte important. În orice criză (...) trebuie despărţite principiile de persoane", a afirmat Pambuccian.

Acesta a precizat că preşedintele Klaus Iohannis a expuns "un plan în opt puncte" pentru viitorul apropiat şi termenul lung, iar aceste criterii vor "transforma mult societatea românească în viitor". "Cred că putem privi încrezători", a mai declarat acesta.

Pambuccian a adăugat că minorităţile vor decide dacă susţin noul Executiv după ce va fi făcută nominalizarea şi vor discuta cu premierul desemnat.

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:22

Preşedintele Klaus Iohannis ar urma să îl desemneze premier, în această după-amiază, pe fostul comisar european, Dacian Cioloş, potrivit unor surse citate de Realitatea TV.

(S.A.)

------------

Actualizare 14:10 Oprea: "UNPR va susţine propunerea lui Iohannis"

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat astăzi după consultările cu preşedintele Iohannis că propunerea de premier a PSD, Liviu Voinea, poate fi o variantă, însă UNPR va susţine doar nominalizarea făcută de şeful statului, transmit surse din presă.

"Am fost informaţi de PSD, propunerea de prim-ministru, domnul Voinea. Un om foarte serios, un adevărat profesionist. Poate fi o formulă de prim-ministru. În schimb, considerăm că în actualul context de securitate complicat regional, european, naţional, preşedintele României trebuie să desemneze un prim-ministru competent. La consultări am discutat cu domnul preşedinte, vom sprijini propunerea pe care o va face, un prim-ministru competent, un Guvern competent, de tehnocraţi", a afirmat Oprea.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, coaliţia mai există, liderul UNPR a răspuns afirmativ, însă a făcut din nou precizarea că formaţiunea sa îl va susţine pe Klaus Iohannis în chestiunea prim-ministrului.

"L-am informat pe domnul preşedinte Dragnea de poziţia noastră. Repet, domnul Voinea mi-a fost coleg, este un om foarte serios, un adevărat profesionist.(...) I-am spus preşedintelui Liviu Dragnea că noi vom merge cu propunerea domnului preşedinte (Iohannis, n.r.)", a mai declarat Oprea la Palatul Cotroceni.

De asemenea, într-un comunicat de presă remis redacţiei, progresiştii au adăugat: "În cadrul întâlnirii, UNPR şi-a reafirmat opţiunea pentru o soluţie care să aducă stabilitate şi siguranţă României.(...) UNPR este în continuare parte a alianţei de centru-stânga formată de PSD şi UNPR. În legătură cu propunerea de prim-ministru făcută de PSD, precizăm că am fost informaţi despre aceasta în cadrul coaliţiei. Este vorba despre un profesionist, care ar putea fi o soluţie pentru funcţia de şef al Executivului, dar decizia este astăzi la Preşedintele României. Potrivit Constituţiei, preşedintele desemnează candidatul pentru funcţia de prim-ministru. Această propunere este ulterior supusă votului Parlamentului. L-am susţinut pe preşedintele Klaus Iohannis în tot ceea ce ţine de siguranţa naţională şi la fel vom face în continuare, mai ales în acest context de securitate. "

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:53 Preşedintele va susţine la ora 17:00 o declaraţie de presă

Tăriceanu: "Preşedintele ne-a anunţat că va face publică astăzi propunerea de premier"

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine astăzi la ora 17:00 o declaraţie de presă, în care este de aşteptat să anunţe propunerea de premier.

Şeful statului urmează să prezinte concluzia consultărilor cu partidele şi formaţiunile parlamentare şi, cel mai probabil, va anunţa propunerea sa de prim-ministru.

După consultările de la Palatul Cotroceni, copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în discuţii că va face publică în cursul acestei zile propunerea de premier.

Tăriceanu a mai spus că soluţia unui guvern tehnocrat ar trebui evitată, din punctul său de vedere, însă ALDE va decide cum va vota după ce va vedea propunerea lui Klaus Iohannis.

"Soluţia corectă din punct de vedere politic este aceea de a forma un Guvern politic, de premier politic. (...) Din discuţiile care au avut loc cu celelalte partide şi din anunţurile publice făcute am înţeles că preşedintele favorizează soluţia unui premier tehnocrat, cu un Guvern tehnocrat. Soluţie pe care noi considerăm că ar fi trebuit s-o evităm", a afirmat Tăriceanu.

Liderul ALDE a precizat că soluţia propusă de PSD, cu un premier tehnocrat, dar un Guvern politic, este "mai puţin nefavorabilă" şi mai aproape de ce îşi doreşte formaţiunea sa.

Tăriceanu a adăugat că va aştepta propunerea preşedintelui, fiind atributul lui Iohannis să vină cu o soluţie. "După ce vedem nominalizarea, este de presupus că premierul va avea discuţii cu partidele", a mai spus Tăriceanu.

În ceea ce priveşte soluţia prezentată de PSD, care l-a propus pe Liviu Voinea, Tăriceanu a spus că este o variantă "rezonabilă", care ar putea fi susţinută. "Propunerea PSD de premier este o personalitate - sau o persoană, să nu-i spunem personalitate, că poate e cam mult - rezonabilă. La rigoare am putea s-o susţinem", a mai declarat preşedintele Senatului.

(S.A.)

------------

Preşedintele Klaus Iohannis va avea azi cea de-a doua rundă de consultări cu UDMR, UNPR, ALDE şi grupul minorităţilor naţionale în vederea desemnării premierului.

Consultările vor începe marţi de la ora 11,00 cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) şi vor continua cu Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) de la ora 11,30, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) de la ora 12,00 şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale de la ora 12,30.

Liviu Voinea, viceguvernator şi membru al consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), a fost propus de PSD pentru funcţia de premier.

Anunţul a fost făcut aseară de liderul social-democrat Liviu Dragnea, în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis.

Alte nume care au fost vehiculate pentru înlocuirea lui Ponta sunt sociologul Vasile Dâncu şi preşedintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma Călin Georgescu.

Preşedintele ţării a spus, luni, că va face şi el o propunere pentru funcţia de premier.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Oprea nu ar mai trebui citat, este o rusine nationala

    1. Ar fi O PREA mare gafa sa-l mai bagam in seama. 

    In nume venit in plic.daca si Elena udrea si basescu zic ca e bun CE sa mai zicem? Plus ca ei stiau numele din plic de citevs zile bune.premeirul corporatilor.macar sa daca ceva bun si pt rominia nu numai pt corporatii si uniunea europeana.

    Colonia Romania trebuia condusa de slujbasi vrednici. Iata gasca de vis aleasa pentru asasinarea Romaniei!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb