DACIAN CIOLOŞ: "Strategia anticorupţie va duce la situaţia în care să nu mai avem nevoie de MCV"

M.I.
Politică / 19 iulie 2016

"Strategia anticorupţie va duce la situaţia în care să nu mai avem nevoie de MCV"

Actualizare 17:30 Alina Gorghiu: "Un cod al incompatibilităţilor este absolut necesar"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu afirmă că abordarea Guvernului cu privire la prevenirea corupţiei este înţeleaptă şi subliniază că un cod al incompatibilităţilor, care să unifice legislaţia în domeniu, este absolut necesar.

"Mai mult accent pe prevenirea corupţiei - iată o abordare înţeleaptă, pe care mă bucur să văd că reprezentanţii Guvernului o promovează", a scris Gorghiu, marţi, pe Facebook.

Ea a punctat necesitatea unui cod al incompatibilităţilor.

"Dosarele de la DNA sau ANI sunt şi expresia unui eşec al instituţiilor de a preveni actele de corupţie, de incompatibilitate sau conflict de interese. Astăzi, o persoană aflată într-o funcţie publică, de bună credinţă, care vrea să afle dacă o acţiune a sa ar încălca legile care privesc integritatea, se va pierde într-un hăţiş legislativ de peste 300 de acte normative. Un cod al incompatibilităţilor, care să unifice întreaga legislaţie din acest domeniu, e absolut necesar", a precizat Gorghiu.

(G.F.)

--------

Actualizare 16:55 Raluca Prună: "Strategia anticorupţie 2016-2020 pune accentul pe prevenţie şi educaţie"

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, astăzi, că Strategia Anticorpuţie 2016-2020 pune accentul pe prevenţie şi îşi propune să consolideze interdicţiile postangajare, avertizorul de integritate şi consilierul de etică, bugetul necesar aplicării strategiei fiind de 100 milioane de euro.

"Propunem societăţii o schimbare de paradigmă, să punem accetul pe educaţie şi pe prevenţie pentru a preîntâmplia faptele de corupţie.(...) Prin noua strategie ne propunem să consolidăm cel puţin trei dintre măsurile preventive care nu au funcţionat atât de bine-interdicţiile postangajare, avertizorul de integritate şi consilierul de etică", a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la lansarea strategiei care are loc la Palatul Victoria, potrivit unor surse din presă.

Totodată, Raluca Prună a afirmat că noua strategie este "prima care nu demolează ce s-a făcut anterior, ci construieşte".

(G.F.)

---------

Actualizare 16:40 Ministrul Educaţiei: "Şcoala românească a fost un mediu în care s-a cultivat involuntar un fel de cultură a copiatului"

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, astăzi, că şcoala românească a pus accent în mare măsură pe reproducere şi pe memorizare, fiind un mediu în care s-a cultivat involuntar un fel de cultură a copiatului.

"Şcoala românească, punând accent în mare măsură pe reproducere şi pe memorizare, a fost un mediu în care s-a cultivat involuntar un fel de cultură a copiatului. Copiem de oriunde putem, de pe internet, de pe referate.ro. Ne complacem în această situaţie ca profesori, sarcina noastră fiind mai uşoară în momentul în care elevul a produs imediat o lucrare şi nu ne asumăm rolul mult mai dificil, acela al pregătirii reale şi a cultivării minţilor acestor tineri care trebuie să funcţioneze mai bine atunci când ies din şcoală. De aceea, nu trebuie să ne surprindă faptul că fenomenul plagiatului are această amploare în România. Argumentul pe care îl prezint aici nu vrea să relativizeze vina morală reală pe care o au cei care plagiază. Nu vreau să spun că din cauza faptului că se copiază în şcoala românească plagiatele sunt mai puţin vinovate, vreau să spun că trebuie să reaşezăm învăţământul pe alte traiectorii (...), în care elevul vine la şcoală pentru plăcerea de a afla şi de a învăţa", a afirmat Dumitru, la dezbaterea publică privind noua Strategie Naţională Anticorupţie, organizată de Ministerul Justiţiei şi Cancelaria prim-ministrului, transmit surse din presă.

Ministrul Educaţiei a spus că trebuie modificată relaţia între profesori şi elevi, arătând că se insistă prea mult pe memorizare şi mai puţin pe creativitate.

"Trebuie să insistăm foarte mult şi asupra modificării modalităţii prin care noi, profesorii, ne apropiem de elevii noştri atunci când suntem la clasă. (...) Insistăm prea mult asupra transferului de informaţii şi foarte puţin pe formarea caracterului şi convingerii. Suntem captivi, suntem încă prizonieri ai unui sistem de educaţie care valorizează la maximum memorizarea, transferul mecanic de informaţii şi solicitarea ca acele informaţii să fie memorate în mod prompt de către elevi atunci când sunt întrebaţi la diferite forme de testare. Nu putem subestima importanţa memoriei, dar memoria este o capacitate cognitivă inferioară altor capacităţi care sunt mult mai importante pentru creativitate, cum ar fi imaginaţia. (...) Insistăm foarte mult pe un tip de şcoală care arată foarte mult ca un sistem de comandă aproape cvasimilitar, în care nu avem în vedere că în faţa noastră stau nişte fiinţe umane, nişte persoane care au drepturi (...), credem foarte mult în această asimetrie dintre elevi şi profesori, în care profesorul este o autoritate deplină şi nu înţelegem că trebuie să fie într-un gen de parteneriat cu tinerii pe care trebuie să-i formeze", a explicat ministrul.

(G.F.)

--------

Actualizare 16:30 Silviu Popa: "Legea privind sistemul «Prevent» trenează în Parlament"

Sistemul informatic "Prevent", care va analiza toate procedurile de achiziţie publică din România, este finalizat încă din 2015, însă legea prin care acesta poate fi implementat trenează în Parlament, a declarat Silviu Popa, secretar general al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

"Acest sistem este gata, e finalizat încă de la mijlocul anului trecut, din 2015. Din păcate, partea a doua a mecanismului, legea făcută cu ajutorul colegilor de la Ministerul Justiţiei, încă trenează în Parlament, după un ping-pong foarte interesant între forurile de conducere şi comisiile de specialitate din cadrul Senatului. Noi dorim să ne apucăm de treabă, avem oameni, i-am pregătit, avem structură specializată", a spus Silviu Popa, astăzi, la dezbaterea publică privind noua Strategie Naţională Anticorupţie, organizată la Palatul Victoria, potrivit unor surse din presă.

El a precizat că ANI vrea să pună accentul mai mult pe prevenţie, educare şi conştientizare.

"Începând cu anul 2016, la nivelul ANI, are loc şi o schimbare de paradigmă. Vrem ca pentru următorul ciclu strategic să crească foarte mult acest rol preventiv al nostru, dar mai ales rolul de educare şi de conştientizare prin prisma atribuţiilor pe care le avem. Nu vrem să fim o instituţie care vine şi-ţi dă peste mână, vrem să fim o instituţie care te educă, îţi arată ce responsabilităţi ai, îţi arată cum trebuie făcut şi, ulterior, dacă toate acestea nu au fost respectate, putem trece şi la sancţiuni şi astfel intru pe această cale a sistemului informatic Prevent, care într-adevăr este o inovaţie", a susţinut Silviu Popa.

(G.F.)

---------

ACUALIZARE 12:15 Dacian Cioloş: "Nu dorim să fie doar un document uitat într-un sertar"

Premierul a spus că noua Strategie Naţională Anticorupţie nu trebuie să fie doar "un document uitat într-un sertar", ci unul de referinţă pentru instituţiile statului, potrivit unor surse din presă.

"Nu (...) dorim (...) să fie doar un document uitat într-un sertar şi prezentat experţilor străini ca să le arătăm cât de mult ne preocupăm noi de lupta anticorupţie, ci să fie un document de referinţă pentru toate instituţiile statului, în modul în care ne coordonăm să facem ceea ce trebuie să facem pentru noi în primul rând şi nu pentru alţii", a arătat Cioloş.

Potrivit acestuia, independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei reprezintă un obiectiv pe care Guvernul şi l-a asumat de la începutul mandatului.

"Independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei - un obiectiv pe care şi acest Guvern şi l-a asumat într-un mod foarte clar încă de la începutul mandatului, l-am asumat fără rezerve şi, prin ceea ce am făcut, (...) am încercat (...) să menţinem un fir roşu, acela al coerenţei luptei împotriva corupţiei. Ştiu că este un şantier enorm cel pe care ni l-am asumat şi prin acest mandat scurt de guvernare - şi anume acela de a pune România pe calea transparenţei decizionale, pe calea guvernării deschise şi de a încerca să inducem un alt fel de a guverna, în interes public, în mod transparent, cu onestitate, cu modestie şi cu respect faţă de oameni", a spus Dacian Cioloş.

Acesta a mai afirmat că este conştient şi de constrângerile pe care le are acest Guvern, dar şi de oportunităţile sale.

"Sunt conştient şi de constrângerile pe care le are acest Guvern, faptul că ne-am asumat un mandat scurt, într-o situaţie excepţională, cu o susţinere politică volatilă, cumva firească într-un an electoral, dar suntem la fel de conştienţi şi de oportunităţile pe care le oferă acest mandat şi anume acelea de a pune România pe o altă cale, în mare parte aşteptată şi de cetăţeni şi relativ clar exprimată în aceste ultime luni şi de aceea pentru mine ceea ce facem acum la guvernare este mai important decât câte luni vom sta la guvernare. Important pentru noi este să valorificăm fiecare zi, fiecare săptămână, pentru a progresa într-un domeniu sau altul", a precizat Cioloş.

În opinia acestuia, este din ce în ce mai importantă democraţia participativă, întrucât statul nu poate face tot ceea ce este necesar în societatea românească fără implicarea cetăţenilor.

"Ce se va întâmpla după acest Guvern depinde în mare măsură de fiecare dintre noi, depinde de votul pe care îl vom da la alegerile parlamentare de la sfârşitul anului, depinde de modul în care fiecare dintre noi ne vom manifesta aşteptările ca cetăţeni de la statul român, de la administraţie, de la oamenii politici care ne conduc şi depinde mai ales de ceea ce vom face fiecare dintre noi. Cred că trebuie să intrăm din ce în ce mai mult într-o democraţie participativă şi nu una pasivă, adică nu doar să cerem şi să aşteptăm de la alţii să facă anumite lucruri. (...) Instituţiile au anumite responsabilităţi, dar, cu atât mai mult, după câteva luni în poziţia de prim-ministru sunt conştient că statul nu poate face tot ceea ce e de făcut în societatea românească fără o implicare individuală şi o asumare individuală a responsabilităţilor fiecăruia dintre noi. Şi cumva din această perspectivă trebuie văzută şi strategia anticorupţie", a explicat premierul Cioloş, conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Premierul Dacian Cioloş a spus astăzi, la lansarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, că există cazuri în care corupţia, coroborată cu indiferenţa, poate să ucidă, la propriu, potrivit Digi24.

El a amintit de recentele scandaluri din sănătate. Premierul a subliniat însă că lupta împotriva corupţiei este şi responsabilitatea fiecăruia dintre români. De asemenea, premierul a subliniat că implementarea acestei strategii anticorupţie ar ajuta la eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

"Am văzut nepăsare şi neglijenţă la Spitalul de Arşi", a spus el, amintind de spitalul în care un medic a filmat larve în rănile unui pacient.

Dacian Cioloş a spus că sunt probleme şi în educaţie, unde corupţia şi indiferenţa pot ucide "social".

"Lupta anticorupţie nu se limitează doar la lupta instituţiilor statului", a spus premierul.

El a adăugat că lupta anticorupţie începe cu un management sănătos al instituţiilor, cu transparenţă a deciziilor.

Premierul Dacian Cioloş a subliniat că implementarea strategiei anticorupţie va duce la eliminarea necesităţii vreunei atenţionări din exterior şi a amintit de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Prim-ministrul a declarat că această strategie ne va ajuta să demonstrăm că România nu mai are nevoie de MCV nu din cauza "mândriei naţionale" ci pentru că societatea în sine s-a însănătoşit şi nu mai este necesar.

"Aplicarea acestei strategii este importantă nu doar din perspectiva noastră de însănătoşire ca societate, ea va contribui în mod semnificativ, pozitiv şi la percepţia noastră în exterior. Ţineţi minte că încă mai avem MCV-ul care încă este disputat şi în România, dacă acel mecanism trebuie să fie sau nu păstrat. Strategia va duce la eliminarea oricărei nevoi de a fi atenţionaţi din exterior pentru nişte lucruri absolut evidente pentru noi şi la care închidem ochi şi o la o situaţie în care să nu mai avem nevoie de MCV", a spus premierul Dacian Cioloş, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb