Daciana Sârbu: "Cetăţenii europeni nu vor alimente provenite de la animale clonate"

Andrei Stan
Politică / 8 septembrie 2015

Este clar că europenii nu doresc să consume alimente provenite de la animale clonate, iar instituţiile care iau decizii pentru ei trebuie să le respecte dorinţa, a susţinut Daciana Sârbu la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Eurodeputata PSD a reprezentat grupul socialist în dezbaterea despre clonarea animalelor pentru hrană, pledând pentru interzicerea atât a procesului clonării în acest scop, cât şi a importului de alimente astfel obţinute.

"Astăzi ne aflăm din nou în faţă unui test: suntem sau nu de partea cetăţenilor într-o problema de interes major pentru viaţă lor? Problema e clonarea animalelor pentru hrană, şi ne-am mai aflat în acelaşi punct şi în mandatul trecut. Atunci blocajul instituţional nu a putut fi depăşit şi nu am reuşit să reglementăm problema clonării, deoarece fiecare instituţie a susţinut un punct de vedere diferit. Dar trebuie să pornim de la ce vor oamenii! 70% dintre europeni consideră că nu ar trebui încurajată producţia de alimente din animale clonate, şi doar 15% au o părere contrară, potrivit celui mai recent Eurobarometru pe acest subiect", a afirmat Daciana Sârbu.

Eurodeputata, care este şi vicepreşedintă a Comisiei de Mediu, Sănătate publică şi Siguranţă alimentară din Parlamentul European, a arătat că "nu e suficient să interzicem clonarea, trebuie să interzicem şi importul acestor alimente", făcând apel la Parlament, Consiliu şi Comisie să ţină cont "nu de interesele industriei alimentare, ci de sănătatea şi siguranţă cetăţenilor şi a generaţiilor viitoare".

Daciana Sârbu, care şi în mandatul trecut a reprezentat grupul socialist în negocierile pe subiectul clonării, a atras atenţia că Uniunea Europeană nu se confruntă cu necesitatea de a recurge la clonare că să producă alimente pentru cetăţenii săi, iar o asemenea decizie trebuie cântărită prin prisma efectelor pe termen lung: "Nu avem nevoie de clonare pentru a asigura necesarul de hrană în UE - pentru asta e suficient să încurajăm o politică agricolă corectă şi să sprijinim producătorii. Din păcate, Consiliul şi Comisia par că şi-au propus să introducă procesul clonării în lanţul alimentar fără a ţine cont de această dorinţa şi în pofida faptului că nu putem anticipa consecinţele pe termen lung ale acestei decizii. Suntem chemaţi să hotărâm într-o chestiune ce va avea impact asupra multor generaţii, şi nu avem voie să ne jucăm cu viitorul lor."

În după-amiază zilei de marţi, plenul Parlamentului European votează raportul Sommer-Moi care stabileşte poziţia să în privinţa clonării animalelor pentru obţinerea de alimente, urmând că apoi Consiliul să-şi stabilească propriul punct de vedere. În legislatura trecută, încercarea de reglementare a acestei probleme a rezultat într-un blocaj instituţional, cele trei instituţii europene (Parlamentul, Consiliul şi Comisia) nereuşind să ajungă la un punct de vedere comun.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb