Uniunea Europeană nu a făcut suficiente progrese în ce priveşte reducerea expunerii cetăţenilor la substanţe toxice, deşi are această obligaţie, consideră eurodeputata Daciana Sârbu, care a punctat ieri, în cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, necesitatea unei evaluări exacte a pericolului reprezentat de micro-particulele de plastic la adresa sănătăţii, în condiţiile în care acesta nu este suficient monitorizat sau cunoscut în prezent.
Discuţia a fost prilejuită de prezentarea recentă, de către executivul comunitar, a Strategiei privind materialele plastice, care urmăreşte protejarea mediului de poluarea cu plastic la nivelul UE, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Daciana Sârbu a atras atenţia reprezentanţilor Comisiei Europene că trebuie luate în calcul şi costurile la nivelul sănătăţii, atunci când se evaluează impactul şi costul real al poluării cu plastic în Uniunea Europeană.
Aceasta a afirmat: "În strategie, afirmaţi că se irosesc anual între 70 şi 105 miliarde de euro, prin deşeuri din plastic nereciclate. Vă referiţi şi la pagubele provocate la nivelul mediului, prin deşeurile marine sau arderea deşeurilor din plastic. Însă trebuie să vorbim şi despre costurile la nivelul sănătăţii!".
În fiecare an sunt generate milioane de tone de deşeuri din plastic, cu impact poluant asupra mediului, şi care sunt dificil - dacă nu imposibil - de eliminat, a subliniat eurodeputata în intervenţia sa, arătând că instituţiile europene trebuie să răspundă întrebărilor cetăţenilor referitoare la pericolul micro-particulelor de plastic şi sugerând că măsurile luate până în acest moment nu sunt de ajuns.
Daciana Sârbu a declarat: "Care sunt riscurile asupra sănătăţii produse de fragmentele minuscule de plastic ce pot fi găsite acum în aer, în apa potabilă, în unele alimente pe care le consumăm? Conform strategiei, Comisia se va asigura că micro-particulele de plastic intră sub incidenţa legislaţiei privind substanţele chimice. E un pas important, dar s-ar putea să nu fie suficient".
Eurodeputata, care este şi vicepreşedinta Comisiei de Mediu şi Sănătate publică a legislativului european, consideră că o estimare mai detaliată a costurilor poluării cu plastic la nivelul UE, care să includă şi impactul asupra sănătăţii, ar fi dus la elaborarea unei strategii mai ambiţioase.