Dăianu propune soluţii pentru criza financiară şi supravegherea pieţelor

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 30 iunie 2008

Dăianu propune soluţii pentru criza financiară şi supravegherea pieţelor

Europarlamentarul liberal Daniel Dăianu şi europarlamentarul olandez Ieke Van den Burg au prezentat, în Parlamentul European, raportul preliminar privind Criza financiară şi sistemul de supraveghere a pieţelor financiare.

Raportul propune dezvoltarea unui cadru adecvat privind capitalul entităţilor care operează pe pieţele financiare. Printre măsurile propuse se regăseşte impunerea de cerinţe stricte privind capitalul, măsuri anti-ciclice, îmbunătăţirea managementului riscului şi reforma modalităţilor de evaluare a riscului, precum şi o serie de norme privind evaluarea produselor financiare complexe şi derivate.

Daniel Dăianu a declarat: "Prevederile actuale şi modul de supraveghere ale pieţei financiare sunt depăşite. Avem o criză financiară globalizată în plină desfăşurare, cu efecte severe asupra economiei reale. Trebuie să luăm măsuri consistente de reformă. Sunt convins că şi populaţia este conştientă de această situaţie, dacă examinăm criza creditului ipotecar din SUA, sau înăsprirea puternică a costului creditului pe toate pieţele"".

Cu ocazia prezentării raportului, citat de Rompres, europarlamentarii mai propun reglementări clare privind conflictul de interese în cazul agenţiilor de rating dar şi soluţii pentru ca schemele de remunerare utilizate de instituţii financiare să fie publice.

""În condiţiile globalizării pieţelor şi ale unor efecte de contagiune foarte intense, toate aceste măsuri pe care intenţionăm să le luăm la nivelul Uniunii Europene trebuie dublate de o colaborare mult mai strânsă la nivel global, pentru a putea acţiona la timp şi a evita căderea pieţelor financiare pe principiul jocului de domino"", a explicat Dăianu.

O altă propunere a europarlamentarilor se referă la rolul Băncii Centrale Europene (BCE), care ar trebui să dezvolte o bază de date, precum şi scenarii şi politici cu privire la macro-supravegherea prudenţială şi stabilitatea financiară a pieţelor.

Raportorii consideră, de asemenea, că băncile centrale şi organismele de supraveghere din UE ar trebui să furnizeze BCE informaţii pentru a-i uşura activitatea şi a preveni riscurile sistemice.

Documentul mai propune şi crearea unui organism european de supraveghere a pieţelor financiare, capabil să sesizeze la timp elementele unei posibile crize sistemice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb