DAIKIN ROMÂNIA: Pompele de căldură au înregistrat o dublare a vânzărilor în pandemie

G.U.
Companii #Construcţii / 3 noiembrie 2021

Pompele de căldură au înregistrat o dublare a vânzărilor în pandemie

Flexibilitatea, eficienţa, rentabilitatea investiţiei pe termen lung şi impactul redus asupra mediului sunt doar câteva dintre motivele pentru care tot mai mulţi români caută să înlocuiască echipamentele mai vechi de încălzire cu pompe de căldură care utilizează energie regenerabilă, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei. Fiecare kilowatt de energie electrică utilizat de o pompă de căldură generează între 3 şi 4 kilowaţi de căldură regenerabilă din aer, ceea ce reprezintă o sporire a eficienţei cu 300-400%, conform specialiştilor Daikin, lider de piaţă în tehnologia pompelor de căldură, cu o experienţă de peste 90 de ani în proiectarea şi fabricarea de tehnologii inovatoare de încălzire şi răcire. Daikin România a înregistrat o dublare a vânzărilor de pompe de căldură în anul fiscal încheiat la 31 martie 2021 comparativ cu anul anterior, iar tendinţa ascendentă a vânzărilor continuă şi în acest an.

Pe măsură ce guvernele devin proactive în ceea ce priveşte sustenabilitatea pe termen lung şi încep să implementeze strategii pentru atingerea neutralităţii din punct de vedere al emisiilor de carbon, pompele de căldură câştigă o cotă din ce în ce mai mare din piaţa de încălzire inclusiv la nivel local. Una dintre cele mai inteligente tehnologii de încălzire disponibile în momentul actual, pompele de căldură asigură cel mai avantajos mix între eficienţă ridicată, cele mai mici costuri de funcţionare, confort unic şi durabilitate.

Pompa de căldură este un echipament de încălzire potrivit pentru instalaţii noi şi înlocuiri, se poate conecta inclusiv la sistemele de încălzire în pardoseala, ventilo-convectoare sau radiatoare, fiind o soluţie de patru ori mai eficientă decât alternativele tradiţionale. Aceasta poate fi, de asemenea, montată cu un sistem integrat de apă caldă menajeră sau conectată cu un boiler extern, astfel încât apa caldă este mereu disponibilă pentru consumator. Pompa de căldură este o soluţie optimă de climatizare şi pentru zonele în care nu există acces la gaz şi poate colecta până la 75% din energia utilizată din aer şi restul din electricitate.

Mai mult, pentru că aerul exterior sau solul reprezintă mereu o sursă de energie, o pompă de căldură performantă poate să încălzească eficient şi în cele mai reci condiţii. Sistemul Altherma 3 de la Daikin, de exemplu, care funcţionează cu Bluevolution, cea mai inovatoare tehnologie care utilizează agentul frigorific R-32, oferă căldură şi apă caldă menajera chiar şi atunci când temperatura de afară este de -25 de grade. Pentru că nu se ard gaze naturale şi petrol, se maximizează consumul de energie din resurse regenerabile.

"Există preconcepţia potrivit căreia pompele de căldură oferă doar agent termic, utilitatea lor fiind restrânsă la crearea unui mediu plăcut în casă în timpul sezonului rece. În realitate, însă, instalaţia înlocuieşte mai multe soluţii de climatizare, pentru că asigură încălzire pe timp de iarnă, răcoare vara şi apă caldă menajeră tot timpul anului. Piaţa de pompe de căldură din România nu este încă pe deplin exploatată, oferind un potenţial de creştere pe scară largă. Cifra noastră de afaceri pe segmentul pompelor de căldură s-a dublat în anul fiscal trecut, iar anul acesta am păstrat trendul crescător şi înregistrăm în prezent tot o dublare a vânzărilor, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. Poate că, la prima vedere, investiţia iniţială într-o instalaţie pusă în funcţiune de pompa de căldură este una considerabilă, însă, aceşti bani vor fi economisiţi în scurt timp datorită facturilor reduse lunar la energia electrică. Noi, la Daikin, avem grijă ca soluţiile noastre de încălzire să fie concepute după cele mai ridicate standarde pentru a asigura un confort absolut, o înaltă eficienţă energetică şi un control intuitiv, direct de pe smartphone", spune Daniel Vasile, Managing Director Daikin România.

Pompa de căldură poate înlocui cu succes atât o centrală termică pe gaz, cât şi un cazan pe lemne

Dincolo de contextul viziunii strategice pe termen lung adoptate de Comisia Europeană privind impactul asupra climei, în România un stimul important pentru creşterea cererii de pompe de căldură este reprezentat de înlocuirea centralelor termice pe lemne care, pe lângă faptul că sunt foarte răspândite, generează un disconfort ridicat utilizatorilor întrucât necesită alimentare manuală, de cele mai multe ori permanentă. Pompa de căldură poate înlocui cu succes atât o centrală termică pe gaz, cât şi un cazan pe lemne. Mai mult, cei care îşi renovează locuinţa şi vor să înlocuiască centrală termică veche pot păstra şi radiatoarele existente dacă doresc.

Ceea ce diferenţiază o pompă de căldură de o centrală termică, de exemplu, este modul în care este generată căldura, nu modul în care este distribuită. Astfel, în loc să ardă combustibil pentru a genera căldură, o pompă de căldură utilizează un proces de evaporare şi condensare a agentului frigorific. Strict tehnic, pompa de căldură este un echipament care extrage energia disponibilă din sol sau din aer, o ajustează şi o eliberează în altă parte, la temperatura dorită sau necesară pentru a produce agent termic sau apă caldă menajeră.

Principalul criteriu în alegerea sistemului de încălzire potrivit ţine de tipul de locuinţă şi de instalaţia de încălzire existentă. Pentru locuinţe noi, clădiri eficiente din punct de vedere energetic şi înlocuirea sistemelor de încălzire electrice, pompele de căldură aer-apă de temperaturi scăzute vor oferi încălzire, apă caldă şi răcire opţională, iar pompele de căldură aer-aer, cunoscute în mod uzual ca aparate de aer condiţionat, sunt o opţiune uşor de instalat, cu investiţii reduse. Pompele de căldură cu sursă geotermală sunt o opţiune extrem de eficientă şi rentabilă pentru locuinţele noi, în care instalarea poate fi efectuată alături de alte lucrări de construcţie, fără prea multe modificări.

Potrivit comunicatului, pompele de căldură aer-apă de temperaturi ridicate sunt ideale pentru conectarea la un sistem de conducte existent şi la radiatoare mai vechi, care funcţionează la temperaturi mai ridicate decât sistemele de încălzire moderne. Recomandarea specialiştilor Daikin pentru cei care renovează o locuinţă şi trebuie să înlocuiască o centrală termică de generaţie veche este să opteze pentru o pompă de căldură hibridă. Spre exemplu, Daikin Altherma Hybrid economiseşte până la 35% mai multă energie în comparaţie cu o centrală termică pe gaz în condensare. Practic ea combină tehnologia pompelor de căldură aer-apă cu o centrală termică pe gaz în condensare şi garantează cea mai ridicată eficienţă. De asemenea, utilizează tehnologia de condensare pentru a furniza încălzire şi apă caldă de consum cu 10-15% mai eficient decât centralele termice pe gaz în condensare. Iar datorită designului compact, pompa de căldură hibrid Daikin Altherma necesită un spaţiu minim de instalare, integrând perfect conductele şi radiatoarele existente.

Nu în ultimul rând, politici precum liberalizarea preţurilor la energie pot influenţa pozitiv cererea şi piaţa pompelor de căldură din România. Foarte importantă este şi eliminarea stimulentelor pentru combustibili fosili. În prezent, de aceste stimulente beneficiază diferite sisteme de încălzire în detrimentul pompelor de căldură, deoarece sunt sisteme mai accesibile, iar tehnologiile ce folosesc energii regenerabile au nevoie de condiţii de concurenţă echitabile. Decalajul dintre preţurile actuale ale energiei electrice şi gazelor din multe state membre este prea mare pentru a face pompele de căldură accesibile tuturor cetăţenilor europeni.

Conform comunicatului, instalarea, modernizarea sau înlocuirea unor instalaţii complexe HVAC-R cu sisteme de pompe de căldură poate fi o măsură de scădere a costurilor şi pentru mulţi proprietari de spaţii, în contextul economic actual. Deja unele ţări, precum Austria, Slovenia, Croaţia şi Franţa, oferă subvenţii pentru a sprijini dezvoltatorii şi proprietarii de afaceri să-şi transforme clădirile în spaţii mai ecologice şi mai conforme. Proiectate special pentru a încălzi o gamă largă de spaţii, inclusiv hoteluri, spitale, clădiri de birouri, centre comerciale şi instalaţii industriale, pompele de căldură Daikin cu R-32 şi cu potenţial de încălzire globală (GWP) scăzut pot satisface cereri de încălzire şi răcire care variază între 4 şi 18 kilowaţi, iar la folosirea unui sistem de tip "cascadă" se pot ajunge şi la capacităţii de peste 100 kilowaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb