Senatorul PSD Dan Şova a depus o contestaţie la instanţa supremă în care a reclamat durata de desfăşurare a anchetei procurorilor anticorupţie în ceea ce priveşte dosarul "Turceni- Rovinari". Contestaţia a fost depusă de Şova în 9 aprilie, urmând să fie analizată, astăzi, de un judecător de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), potrivit Mediafax. Senatorul cere, astfel, accelerarea procedurilor de urmărire penală.
Potrivit Codului de procedură penală, contestaţia privind durata procesului penal poate fi depusă dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată "nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă". Conform sursei citate, contestaţia poate fi formulată după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale.
Dan Şova este urmărit penal, din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma "Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.
DNA a cerut Parlamentului avizarea reţinerii şi arestării lui Dan Şova, în dosarul "Turceni-Rovinari". Senatul nici nu a emis o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.
În acest context, preşedintele Klaus Iohannis, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi PNL au sesizat Curtea Constituţională.
În urma analizării celor trei sesizări, judecătorii constituţionali au admis-o doar pe cea a CSM.