Identificarea unui investitor pentru CEC Bank este un proiect mai vechi, din timpul guvernării Ponta, care se află în studiu, ne-a spus, ieri, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului.
Afirmaţiile domniei sale vin în cadrul unui răspuns la solicitarea ziarului BURSA, ca explicaţie la declaraţiile făcute, zilele trecute, de Dragoş Pîslaru, consilierul premierului Dacian Cioloş pe probleme economice. Acesta a afirmat, pentru o publicaţie online, că Executivul intenţionează să privatizeze, pe bursă sau cu investitor, mai multe companii de stat: "Discutăm despre pachete minoritare la companii foarte interesante. În gândirea Guvernului, în acest moment este inclusă Hidroelectrica, imediat după ce iese din insolvenţă. Este inclus CEC Bank, pentru care nu ne gândim neapărat la un IPO, dar măcar o participare strategică a unei instituţii financiare internaţionale, de tipul BERD, ca prim pas. Mai este o pleiadă de companii poate mai puţin cunoscute decât Hidroelectrica sau CEC, dar relevante în domeniul lor, cum ar fi Portul Constanţa, Aeroportul Bucureşti sau Regia de Sare - Salrom, care ar putea să aducă un pic de consistenţă unei oferte guvernamentale, începută anul aceasta şi probabil terminată anul viitor, pentru că este greu de crezut că o să terminăm listarea în acest an".
În urma afirmaţiilor consilierului lui Cioloş, Dan Suciu ne-a precizat, ieri: "Este vorba despre proiectul vechi de la Ministerul Finanţelor Publice care vizează cooptarea unui partener străin -o entitate financiară internaţională, de genul BERD sau IFC - pentru instituţiile financiare. Ideea exprimată este că, pentru CEC, nu suntem interesaţi de un IPO pe bursă. Dacă va fi nevoie să facem ceva cu CEC-ul, atunci mai bine optăm pentru un investitor. Se discută despre acest aspect, proiectul este în studiu la Ministerul Finanţelor Publice (MFP)".
Reprezentanţii MFP nu au fost disponibili, ieri, să ne ofere clarificări pe acest subiect.
Surse apropiate situaţiei ne-au spus că se discută în continuare şi pe marginea implementării unui management profesionist la CEC Bank, în baza Ordonanţei 109/2011 privind Guvernanţa Corporativă.
Acţionarii CEC Bank au făcut nominalizări, în urmă cu aproape un an, pentru schimbarea conducerii băncii.
Enache Jiru, secretar de stat în MFP, a fost nominalizat să preia funcţia de director general - preşedinte al Consiliului de Administraţie, deţinută în prezent de Radu Graţian Gheţea.
AGA CEC Bank îl nominalizase pe Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe funcţia de director - prim-vicepreşedinte, membru al Consiliului de administraţie al CEC Bank. Domnul Anghel a anunţat, însă, la jumătatea verii trecute, că nu doreşte să meargă la CEC şi că va rămâne în Grupul BCR, acesta deţinând, în prezent, funcţia de director general al BCR Banca pentru Locuinţe.
În primăvara lui 2015, Ministerul Finanţelor, care este unicul acţionar al CEC Bank, a anunţat că, pe lângă Enache Jiru şi Lucian Anghel, celelalte persoane nominalizate pentru conducerea CEC Bank sunt Mihaela Lucica Popa, Andrei Răzvan Micu şi Cristian Tudorancea (pentru funcţiile de director - vicepreşedinte, membrii CA). Între timp, şi Răzvan Micu a renunţat la fotoliul care-i fusese oferit la CEC.
Recent, Guvernul a aprobat un memorandum privind aprobarea numirii lui Eugen-Dragoş Doroş, preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în calitatea de membru al Consiliului de administraţie al CEC Bank. Nominalizarea a fost făcută de Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.
Toate persoane alese să facă parte din conducerea băncii îşi vor putea exercita noile atribuţii după ce nominalizările vor fi aprobate de Banca Naţională a României.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2016, 01:46)
Fara a fi un specialist in domeniu, sa inteleg din articol ca in primavara anului trecut au fost nominalizate niste persoane la conducerea CEC care in fapt nu sunt nici azi pe functii ?! De fapt ce sa ma mir, acum vreun an-doi dadeati drept sigur (nu e o acuza la adresa Bursa, macar dumneavoastra incercati sa mai informati opinia publica) participarea/transformarea CEC in asteptata banca de dezvoltare. Probabil si acest subiect va reveni in discutie peste un an-doi, totul este ciclic, nu-i asa ?! Nu stiu de ce, mie CEC-ul imi pare din ce in ce mai asemanator cu Czinoul de la Constanta. Personal inca mai sper sa apuc vremea in care macar la una din cele doua se va face ceva.
2. Fmi ne cere insistent privatizari pe bursa
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2016, 04:22)
Bvb e bursa firmelor de stat oferita pe tava investitorilor strategici de afara.
Sunt poate specialisti prin off shore ramanand ca noi sa platim taxe si impozite fara numar, ei sa nu fie deranjati.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2016, 10:47)
CEC E pe pierdere?
De ce trebuie vândută. ?
4. CEC
(mesaj trimis de iorga în data de 15.04.2016, 15:33)
Infiintat de A.I. Cuza, CEC-ul avea printre altele un rol de a *aduna si proteja* economiile romanilor. Din pacate, astazi CEC-ul a incaput - ca si alte institutii statale - pe mainile murdare ale clasei politice si ale acolitilor sai. Ramane o intrebare istorica ... *unde esti tu Tepes Doamne* ... desigur fara raspuns ... pentruca, romanii audevenit un popor extrem de docil si din neferice infectat de politicieni cu *prostia omeneasca*.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de adi în data de 15.04.2016, 19:06)
puneti-l pe bursa