Daniel Bach: "Holcim România va reveni pe profit în acest an"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 13 noiembrie 2013

Daniel Bach: "Holcim România va reveni pe profit în acest an"

Producătorul de ciment Holcim România se va întoarce la profitabilitate în acest an, conform declaraţiilor conducerii companiei. Daniel Bach, directorul general al Holcim România, a declarat ieri la Aleşd: "Piaţa de construcţii se va restrânge şi în 2013, iar acest lucru afectează şi producţia de ciment. Estimez că declinul pieţei de ciment din România va fi în acest an de 3-5% faţă de nivelul înregistrat în 2012. Holcim România va reveni pe profit în 2013, deşi vom avea un declin al cifrei de afaceri şi al pieţei de ciment. Estimez că ne vom întoarce la un nivel de profitabilitate similar cu 2011".

Holcim România a reuşit să majoreze preţurile cu circa 2,3% în acest an, a mai precizat oficialul companiei.

Conducerea producătorului de ciment apreciază că nici anul 2014 nu arată bine din punct de vedere al evoluţiei pieţei construcţiei şi al vânzărilor de ciment. În acest an, a continuat declinul autorizaţiilor de construcţii pentru locuinţe, iar lucrările de infrastructură nu au cunoscut evoluţii semnificative.

Daniel Bach a precizat că nu se aşteaptă la o revigorare a construcţiei de locuinţe noi anul viitor şi nici la o evoluţie mai bună a lucrărilor de infrastructură, care să atragă vânzări mai mari de ciment. În prezent, Holcim utilizează sub 70% din capacitatea de producţie din ţara noastră. Domnia sa a precizat că recenta deblocare a programelor de investiţii finanţate din fonduri europene începe să se simtă puţin pe piaţă şi şi-a exprimat speranţa că ţara noastră va putea avea, începând de anul viitor o mai bună absorbţie a fondurilor comunitare, care ar putea impulsiona piaţa construcţiilor. În opinia directorului general al Holcim, România va avea anul viitor un nivel similar de consum pe piaţa de profil cu anul în curs. Holcim România are, pentru acest an, un buget de investiţii de circa 12 milioane euro.

Instalaţie de recuperare a energiei termice reziduale la fabrica de la Aleşd

Holcim România a inaugurat ieri, în prezenţa autorităţilor centrale şi locale, instalaţia de recuperare a energiei termice reziduale, care înlocuieşte aproximativ 15% din energia electrică consumată de această fabrică. Investiţia în valoare de 15 milioane euro a fost realizată şi coordonată de ingineri români. Acest tip de energie "verde" este opţinută din utilizarea gazelor reziduale rezultate din procesul de ardere şi răcire a clincherului (material intermediar din care se produce cimentul).

Potrivit reprezentanţilor Holcim România, acest sistem este unic în această zonă a Europei pentru că foloseşte două fluide diferite (ulei termic şi apă supraîncălzită) în vederea recuperării căldurii reziduale din procesul de fabricaţiei al cimentului.

Holcim valorifică energetic şi material deşeurile prin co-procesare. În 2012, compania a valorificat, în cadrul fabricilor de la Aleşd şi Câmpulung, o cantitate de deşeuri echivalentă cu cea generată de un oraş cu 250.000 de locuitori. Din 2007 şi până în prezent, investiţiile în dezvoltarea activităţilor de pre-tratare şi co-procesare a deşeurilor realizată de Holcim în România au depăşit 32 milioane de euro. Arderea deşeurilor scuteşte producătorul de ciment de consumul de resurse energetice şi reduce emisiile de noxe.

Holcim solicită alocarea gratuită de certificate de emisii

Industria producătoare de ciment, care este printre cele mai poluante, este văzută, la nivel european, ca un sector cu risc crescut de relocare din cauza costurilor suplimentare pe care le are cu investiţiile în protejarea mediului. Din acest motiv, la nivelul Uniunii Europene, se doreşte ca şi în perioada 2014-2020 industria cimentului să beneficieze de o alocare gratuită a certificatelor de emisii.

Daniel Bach a precizat că Uniunea Europeană revizuieşte lista industriilor care se califică la alocarea gratuită a certificatelor de emisie şi susţine că producătorii de ciment se tem că această revizuire le-ar putea afecta costurile în anii următori. Domnul Bach a explicat că, în prezent, sistemul european de tranzacţionare a certificatelor de emisii nu funcţionează şi că preţul acestor certificate a coborât puternic la un nivel de 4-5 euro pe unitate. Comisia se chinuie acum să revitalizeze acest sistem şi să aducă preţul certificatelor de emisii la un nivel de 10-15 euro pe unitate, care asigură un beneficiu corespunzător indistriilor care au investit în reducerea noxelor.

Potrivit lui Daniel Bach, în actualul context european producătorii de ciment au nevoie în continuare de alocări gratuite a certificatelor de emisii ca să poată fi competitivi în contextul unei concurenţe puternice cu ţări precum Ucraina, Turcia şi Rusia, care nu se confruntă cu astfel de costuri.

Din 2007 şi până în prezent, investiţiile în dezvoltarea activităţilor de pre-tratare şi co-procesare a deşeurilor realizată de Holcim în România au depăşit 32 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb