Aplicarea formei actuale a Legii pensiilor va avea un impact semnificativ asupra bugetului pe anul viitor, iar deficitul va exploda în 2021, potrivit afirmaţiilor lui Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal.
Domnia sa a declarat ieri, la conferinţa "Buget şi fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri": "Bugetul nu poate absorbi impactul aplicării Legii pensiilor. Sunt oameni care nu au simţul proporţiilor (...) Momentul adevărului este 2020. Ştiu că este an electoral, dar bugetul din anul 2020 pune sămânţa pentru cel din 2021. Creşterea pensiilor din 2020 va tripla deficitul în 2021. Bagi ţara în şanţ cu astfel de deficit. Acum nu este în şanţ, dar cu aşa un deficit o băgăm în şanţ. Pieţele oricum vor reacţiona, ele nu aşteaptă să treacă alegerile la noi".
În opinia sa, atingerea unui deficit bugetar de 3,5 - 3,6% anul viitor ar fi o performanţă, iar o ţintă de 3% este imposibil de realizat, drept pentru care "trebuie să schimbăm macazul anul viitor".
Daniel Dăianu a afirmat că bugetul, aşa cum a fost construit pentru acest an, a avut carenţe foarte mari - de concepţie şi de neînţelegere a problemelor economiei. "Deficitul de 4,3% ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult", a subliniat Daniel Dăianu
Preşedintele Consiliului Fiscal a subliniat că a miza pe o colectare mult mai bună la buget şi scăderea altor cheltuieli este foarte imprudent.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Fiscal susţine că "nu se pune problema tăierii de salarii şi pensii", iar creşterea veniturilor fiscale nu implică automat creşterea taxelor şi impozite. "Putem să avem creştere de venituri fiscale, dar o creştere majoră nu este credibilă şi nu este firesc să construieşti bugetul pe această ipoteză şi nici politica monetară a BNR nu poate compensa prociclicitatea bugetului", a adăugat Daniel Dăianu.
Domnia sa s-a pronunţat şi împotriva tăierilor de taxe, precizând: "Pe ce lume trăim? Să tăiem iarăşi taxe şi impozite, în condiţiile în care vrem să mărim veniturile oamenilor? Trebuie stopată reducerea de taxe!".
Concluzionând, Daniel Dăianu a afirmat că proiectul bugetului pe 2020 trebuie să arate o nouă abordare, lucidă, trebuie stopate promisiunile care creează aşteptări nerealiste, trebuie recalibrat mixul de politici prin consolidare bugetară, fiind necesare totodată sinceritatea faţă de cetăţeni şi trezirea la realitate.
• Valentin Lazea, BNR: "Prorogarea legii pensiilor - singura soluţie ca deficitul bugetar să nu explodeze"
Prorogarea Legii pensiilor este singura soluţie ca deficitul bugetar să nu explodeze în 2020 şi 2021, conform domnului Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR).
Domnia sa a avertizat ieri, la evenimentul mai sus amintit, că în situaţia în care se amână majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2020 vor exista costuri politice, însă dacă se aplică, vor exista costuri economice imense care vor fi urmate tot de costuri politice.
Valentin Lazea a precizat: "Potrivit Legii pensiilor, acestea cresc cu 40% într-un singur an. 40% este o cifră care în Europa nu există. Avem ca efect al creşterii un deficit bugetar (numai din pensii) de 3,6% PIB în acest an, de 4,5% în 2020 şi de 5,7% în 2021. Toate acestea, în ipoteza că nu va fi recesiune şi vom avea o creştere robustă. Mai e ceva, în 2021 e prevăzută recalcularea pensiilor, o altă bombă cu fitil aprins, care înseamnă încă 1% din PIB".
Conform domnului Lazea creşterea pensiilor se face pe bani pe care statul nu îi are efectiv, iar toate măsurile avute în vedere pentru majorarea veniturilor bugetare nu acoperă deficitul pe care îl produce în buget Legea pensiilor.