Daniel Ioniţă s-a întâlnit cu adjunctul ministrului de externe din Belarus

Mirabela Vasile
Internaţional / 9 septembrie 2015

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) Daniel Ioniţă a avut, ieri, la Bucureşti, consultări cu adjunctul ministrului belarus de externe, Elena Kupcina, informează un comunicat al MAE trimis astăzi redacţiei.

Întâlnirea a fost organizată în baza calendarului de consultări pentru anul curent, convenit pe linia ministerelor de Externe al României şi Republicii Belarus. Totodată, consultările au avut loc în contextul în care România a restabilit, în cursul acestui an, nivelul de reprezentare diplomatică la Minsk, la nivel de ambasador.

Potrivit MAE, cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de vederi asupra unor teme circumscrise dialogului politic şi cooperării sectoriale bilaterale, cu accent pe domeniul economic, cultural şi al educaţiei. A fost analizat stadiul negocierii unei serii de documente juridice bilaterale vizând extinderea cadrului juridic relevant pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în aceste domenii.

"Astfel, secretarul de stat Daniel Ioniţă a evidenţiat necesitatea unor demersuri energice în domeniul comercial-economic, în măsură să capitalizeze potenţialul de cooperare existent şi a exprimat încrederea cu privire la rolul pe care l-ar putea avea în acest sens următoarea sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică, care va fi organizată la Bucureşti, o mai bună cooperare pe linia Camerelor de Comerţ şi Industrie, respectiv organizarea de misiuni economice pentru o mai bună cunoaştere a mediilor de afaceri din cele două ţări", se arată în comunicat.

Totodată, a fost discutată cooperarea României şi Republicii Belarus în cadrul organizaţiilor regionale şi internaţionale.

Dimensiunea bilaterală a agendei consultărilor a fost completată, conform comunicatului, cu un schimb de opinii asupra situaţiei din Ucraina şi rolului Republicii Belarus "de facilitator al demersurilor politice vizând asigurarea unui regim durabil al încetării focului în sud-estul Ucrainei, marcat în continuare de conflictul armat ce a izbucnit în cursul anului 2014".

Totodată, cei doi demnitari au discutat despre cooperarea dintre Republica Belarus şi UE, inclusiv aşteptările Minskului după Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, din mai anul acesta.

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a încurajat participarea Republicii Belarus la platformele din dimensiunea multilaterală a Parteneriatului Estic, a evidenţiat avantajele procesului de mobilitate şi necesitatea continuării dialogului UE-Belarus pe problematica drepturilor omului, reluat după o pauză de aproape şase ani.

MAE arată, de asemenea, că Elena Kupchina a exprimat satisfacţie pentru consultările cu omologul român, subliniind relevanţa acestora de a contribui la dezvoltarea pe viitor a ansamblului relaţiilor politice bilaterale, inclusiv a dimensiunii comercial-economice. "A asigurat că, în calitate de co-preşedinte a părţii belaruse în cadrul Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică, va urmări stimularea de progrese în acest sens. Totodată, a adresat invitaţia omologului român de a efectua o vizită de lucru la Minsk, la începutul anului 2016, pentru continuarea dialogului şi semnarea Planului de colaborare dintre cele două Ministere ale Afacerilor Externe pentru anul viitor", se precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb