Daniel Zamfir - "ROBOR a fost manipulat"

I.M.
Bănci-Asigurări / 23 aprilie 2019

Daniel-Cătălin Zamfir

Daniel-Cătălin Zamfir

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Şeful Comisiei economice a Senatului Daniel Zamfir a anunţat că raportul forului legislativ arată că ROBOR a fost manipulat, iar Comisia va propune demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi sancţionarea lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere al BNR, potrivit Hotnews.ro.

    În urma anchetei, forul legislativ propune demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirţoiu şi modificarea Legii privins statutul senatorilor şi al deputaţilor, prin introducerea unei sancţionări drastice a parlamentarilor care nu s-au prezentat în faţa anchetei când au fost invitaţi, potrivit Hotnews.ro.

    Zamfir a mai explicat: "Având în vedere concluziile formulate, Comisia a înaintat deja raportul anchetei Biroului permanent în vederea transmiterii către preşedintele României a propunerii de demitere a lui Bogdan Chiriţoiu din funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei. (...) A treia propunere a Comisiei, conform articolului 9 (3) din Legea privind statutul deputaţilor şi al senatprilor, Comsiiile de anchetă parlamentară pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe al administraţiilor publice, acestea fiind obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă. Dat fiind refuzul sistematic al domnului Florin Cîţu de a participa în calitate de fost trezoriei al ING la audierile din cadrul comisiei parlamentare privind investigaţia legat de Consiliul Concurenţei, Comisia economică a decis să propună modificarea legii în sensul sancţionării persoanelor citate care refuză audierea".

    O altă propunere transmisă Biroului permanent al Senatului este sancţionarea Directorului de Supraveghere al BNR, Nicolae Cinteză, cu propunerile Comisiei economice: "să înainteze preşedintelui României demiterea preşedintelui Consiliului Concurenţei pentru abateri grave de la lege, modificarea legii statutului senatorilor şi deputaţilor pentru a sancţiona drastic pe senatorii şi deputaţii care nu se prezintă la Comisia de anchetă şi, bineînţeles sancţionarea domnului Cinteză", conform Hotnews.ro.

    Senatorul Daniel-Cătălin Zamfir a spus că ROBOR-ul a fost manipulat, printr-un mesaj transmis astăzi pe pagina sa de Facebook. Acesta spune că "preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi-a îndeplinit cu rea credinţă obligaţiile de serviciu, muşamalizând investigaţia", fapt pentru care a propus Biroului Permanent al Senatului să transmită demiterea lui Bogdan Chiriţoiu.

    Zamfir mai spune în acelaşi mesaj că "senatorul Florin Citu şi Conducerea BNR au băgat mana până la cot în buzunarele românilor, fiind profund implicaţi în manipularea ROBOR-ului"

    Bogdan Chiriţoiu - "Raportul conţine numeroase inexactităţi"

    Consiliul Concurenţei a venit cu un răspuns la acuzaţiile Senatorului Daniel-Cătălin Zamfir, Bogdan Chiriţoiu explicând faptul că "raportul conţine numeroase inexactităţi".

    Acesta mai spune că, "de altfel, concluziile Raportului Comisiei Parlamentare au fost stabilite de Dl. Senator Zamfir chiar înainte de a demara ancheta, încă din decembrie acesta solicitând demiterea Preşedintelui institiţiei."

    Chiriţoiu mai spune că "propunerile Comisiei Parlamentare sunt surprinzătoare având în vedere faptul că Parlamentul României a fost de accord, iar europarlamentarii români au votat Directiva europeană, în vigoare, care prevede că autoritatea de concurenţă trebuie să îşi poată desfăşura activitatea independent de sfera politică şi interzice demiterea conducerii din motive legate de aplicarea reglementărilor în domeniu. "

    În acelaşI comunicat, Bogdan Chiriţoiu mai spune că " a solicitat Comisiei Parlamentare să păstreze confidenţialitatea datelor pentru a nu compromite procesele instituţiei, cu impact direct asupra încasărilor la bugetul statului având în vedere că valoarea totală a amenzilor aflate pe rolul instanţelor depăşeşte 200 milioane euro."

    Deciziile privind constatarea şi sancţionarea faptelor anticoncurenţiale sunt confirmate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în proportie de 95%, ceea ce demonstrază ca instituţia instrumentează cazuri solide, bine fundamentate, mai spune Chiriţoiu.

    Mesajul conchide cu o serie de soluţii propuse în ceea ce priveşte sistemul bancar românesc: "De exemplu, în ceea ce priveşte sistemul bancar românesc, autoritatea de concurenţă a propus o serie de soluţii pentru creşterea concurenţei, astfel încât să crească creditarea în condiţii mult mai bune pentru consumatori (credite mai ieftine):

    - transpunerea Directivei privind Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piaţa către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor.

    - Capitalizarea CEC Bank

    - Facilitarea refinanţării creditelor la o altă bancă decât cea care a acordat: persoanele care vor să îşi refinanţeze creditele la alte bănci pentru a a avea costuri mai mici întâmpină greutăţi, mai ales la cazul creditelor ipotecare, în condiţiile în care valoarea actuală a ipotecii a scăzut sub valoarea iniţială. Astfel, autoritatea propune ca pentru partea de garanţie rămasă neacoperită să se implice statul, prin intermediul unuia sau mai multor fonduri de garantare.

    - Stimularea creditării prin taxare: taxele aplicate băncilor să scadă pe măsură ce acordă mai multe credite."

    Opinia Cititorului ( 5 )

    1. Este grav dar nu de acum ci de 30 de ani. După instalarea urmașului lui Ceaușescu, Iliescu, a avut MARE GRIJĂ ca la TOATE BUTOANELE ROMÂNIEI, să fie numiți cozi de topor, semianalfabeți, proști „cronici„ oricum toți au jurat credință prin intermediarul Iliescu, Kremlinului. Cazul Zamfir este unul din nenumăratele cazuri când prostul de serviciu aruncă cu piatra în apă dar apa refuză să se tulbure. În general se trec cu vederea astfel de cazuri dar nu-i așa. Din cauza acestor super-proști, se distrage atenția de la probleme importante, se țin ocupați cu prostii alți proști care sunt plătiți să muncească nu să bâjbâie în ape tulburi, se cheltuie fonduri suplimentare cerute de aceste comisii, etc. NORMAL, da normal ar fi ca la rateul rezultat din cercetarea lor, ei, „cercetătorii”, să fie puși la plată să dea înapoi toate cheltuielile. La un moment dat când sunt conștienți că au dat cu bâta în baltă ei întind „pelteaua„ și fac tot felul de afirmații mincinoase pentru ași acoperi mârșăvia. Pentru asta le-aș impune să poarte doar haine pe care să scrie MINCINOȘI ORDINARI. Știu, ar fi...mișto să se poată face ceva în sensul ăsta.

      1. In afara de a arunca invective, ai vreun argument?

        Stelian Muscalu a discutat aseara despre chestiunea asta lansata de dl Zamfir si explica urmatoarele:

        - In fiecare comunicat al BNR se spune ca va "gestiona adecvat lichiditatea" din piata. Asta inseamna ca va 'manipula' dobanzile. Interventia pe curs a BNR insemna manipularea cursului. Doar ca asa functioneaza BNR si are dreptul legal sa "manipuleze'' cursul si robor pt a asigura stabilitatea preturilor si stabilitatea macroeconomica. Dl Zamfir a descoperit apa calda. 

        - povestea de acum 11 ani , cu mesajele dintre trezorerierii bancilor are o explicatie foarte simpla si nu are legatura cu manipularea Robor. Oamenii cautau disperati lichiditati in lei ca sa-si inchida pozitiile ( pariurile pe deprecierea leului) si sa evite apelul in marja care i-ar fi obligat sa- si inchida pozitiile in pierdere. Doar ca lichiditati nu prea mai existau ... 

        - acum 11 ani nu avea nici un sens , nici o logica , sa manipulezi Robor pt ca majoritatea creditelor erau in valuta si acestea nu aveau nici o treaba cu Robor.

        - avem si noi cateva institutii care functioneaza bine in tara asta . Una dintre ele este Consiliul Concurentei , jos palaria in fata domnului Chiritoiu. Nu este deloc clar ce urmareste dl Zamfir prin schimbarea dl Chiritoiu , dar urmeaza sa aflam. 

      Penibil omu asta, mi-ar fi rusine sa zic ca-i tata sau vreo ruda sau ca am facut liceul impreuna macar. El cica a facut investigatie sa vada cum a fost cu ROBOR si da citate din Lucica Isar. Asta e investigatia lui. De fapt vrea sa dea in BNR si Consiliul Concurentei. El nici acum nu intelege cum e cu BNR ce rol are ce inseamna si cum se stabilesc dobanzile in zile normale darmite in situatii de criza. Nu intelege sau nu vrea sa inteleaga si atunci e altceva, dar la cum il vad clar nu intelege :))) Plus ca el nu-si da seama ca nu-l baga nimeni in seama. Nu vede ca nici un economist analist profesor de ceva student elev nu sustine ce spune el? Cand esti singur intr-o sala de teatru pe scena si vezi ca nu vine nimeni la piesa ta nu-ti pui intrebari? Nu. :))

      bine Zamfiree, jos cu totii, niste incapabili! unde vrei, la Consiliu Concurentei sau la BNR?

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb