Un euro adus în baza de capital a unei bănci are un efect de multiplicare în creditare de cel puţin şase euro, a spus ieri Daniela Iliescu, director general al Patria Bank (PBK), în cadrul conferinţei online ce a marcat intrarea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a celei de-a doua emisiuni de obligaţiuni lansate de instituţia de credit.
Daniela Iliescu a declarat: "Suntem un jucător de talie medie în sectorul bancar, care însă are planuri ambiţioase de creştere a cotei de piaţă şi de îmbunătăţire a performanţei financiare. Iar în acest sens, pentru noi activitatea de creditare este crucială, un obiectiv fundamental. Tocmai pentru a susţine acest obiectiv, obligaţiunile subordonate au un rol determinant datorită puterii lor de multiplicare. Vorbim de obligaţiuni subordonate, care pentru o bancă înseamnă, în esenţă, întărirea bazei de capital. Iar orice euro adus în baza de capital a unei bănci are un efect de multiplicare în creditare de cel puţin şase euro. Deci un euro adus în capital înseamnă şase euro credite date către economie, către jucători persoane fizice sau juridice. Iar în cazul nostru vorbim de antreprenori, companii micro, jucători din sectorul agricol sau IMM-uri antreprenoriale, având astfel un impact direct în susţinerea activităţii economice".
Directorul Patria Bank a punctat că, 2021 va fi încă un an cu un grad ridicat de incertitduine, dacă privim strict la ceea ce se întâmplă în plan economic în ţara noastră.
"Ne aşteptăm şi evident sperăm că va exista o creştere economică, a cărei magnitudine va depinde cu certitudine atât de programele de investiţii publice pe care le va implementa Guvernul, cât şi de alte programe de susţinere a sectorului privat sau a sectoarelor care au fost afectate mai în profunzime de această criză sanitară. Cert este că Patria Bank îşi va continua drumul de creştere şi susţinere a activităţii de creditare, pentru că acesta este pilonul principal pe care se bazează întreaga organizaţie. Evident că există şi posibilitatea unor evoluţii negative, inclusiv contracţia cererii de credite, dar noi cosiderăm că prin produsele pe care le oferim, prin caracteristicile atractive ale acestora cât şi prin canalele de distribuţie pe care le avem, vom reuşi să ajungem la clienţi şi să răspundem într-adevăr nevoilor lor de produse şi servicii de creditare", a spus Daniela Iliescu.
Ultima emisiune de obligaţiuni Patria Bank, în valoare totală de 8,187 milioane de euro, a intrat ieri la tranzacţionare pe Segmentul Principal al Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul PBK28E. Cele 16.374 de titluri subordonate, negarantate şi neconvertibile au scadenţa în data de 5 octombrie 2028 şi o valoare nominală de 500 euro/obligaţiune. Dobânda este de 6,5%/an, fixă, platibilă semestrial.
Titlurile au fost vândute iniţial printr-un plasament privat intermediat de TradeVille în perioada 28-30 septembrie, subscrierea minimă fiind de 25.000 euro.
La BVB se mai tranzacţionează o emisiune de obligaţiuni Patria Bank în valoare de cinci milioane de euro, lansată anul trecut. Titlurile au o maturitate de opt ani şi o dobândă fixă de 6,5% pe an.
Patria Bank este o entitate rezultată în urma fuziunii din luna mai 2017 dintre fosta Banca Comercială Carpatica şi fosta Patria Bank. Acţionarul majoritar indirect al băncii este Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity al cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW) şi BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre).
1. fermecatoarea doamna Iliescu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.12.2020, 06:48)
Doamna Daniela Iliescu este isteata si simpatica, chiar fermecatoare ca sa imprumut un epitet recent folosit de MAKE.
Acestea fiind spuse, va rog sa dati ceva din farmecul Dvs catre Patria Bank pe care o conduceti, ca sunteti codasi la BVB in comparatie cu TLV, BRD sau EBS, atat prin prisma rezultatelor cat si al evolutiei pretului actiunii.