Dans în jurul Roşia Montană

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 8 noiembrie 2013

Dans în jurul Roşia Montană

Parlamentarii PSD şi PNL care fac parte din Comisia pentru Roşia Montană s-au făcut, în această săptămână, că lucrează intens la raportul final asupra proiectului aurifer, ca să fie timp pentru jocurile de culise.

PSD ar vrea să "trântească" proiectul de lege înaintat de Guvern cu scopul de a calma spiritele, susţin surse apropiate situaţiei, care afirmă că social-democraţii vor să promoveze o lege cadru generală pentru exploatarea tuturor resurselor. Conform acestor surse, PSD urmăreşte să facă doar un exerciţiu de imagine prin respingerea proiectului, pentru că viitoarea lege cadru ar favoriza exploatarea aurului de către RMGC, în condiţii nu prea diferite de cele prezente.

Pe de altă parte, liberalii se menţin pe poziţii şi susţin în continuu respingerea proiectului ca să strângă capital de imagine pentru alegerile de anul viitor.

PSD joacă tare şi a lansat, recent, în mass-media, un proiect de ordonanţă prin care Roşia Montană revine în ograda PNL, mutându-se înapoi de la ministrul PSD Şova al marilor proiecte la ministrul PNL Gerea al Economiei. Cu alte cuvinte, PSD vrea să se spele pe mâini pe responsabilitatea proiectului aurifer, încercând să arunce "chifteaua fierbinte" în ograda PNL, mai spun sursele noastre.

Pe holurile Parlamentului se zvonea, ieri, că tensiunile dintre PSD şi PNL nu sunt de bun augur pentru momentul în care USL îşi va asuma răspunderea pe descentralizare, unii mai panicoşi speriindu-se că atunci s-ar putea să cadă Guvernul. Pe fondul acestor temeri, ieri, la Comisia pentru Roşia Montană, toată lumea stătea cu ochii pe parlamentarii PPDD, care ar fi "trădat PNL cu o seară înainte", ca să se amâne votul final în Comisie.

Miercuri, parlamentarii PNL au vrut să forţeze votul final pentru proiectul Roşia Montană, dar PSD a reuşit să tragă de timp cu ajutorul PPDD. Ieri, membrii Comisiei au reuşit să se pună de acord să finalizeze raportul, astfel încât votul final să fie dat luni seară.

Recent, liderii PPDD ar fi început să-şi facă nişte calcule ca să vadă cu ce partid din actuala putere ar avea cele mai mari şanse la guvernare.

Potrivit unor surse parlamentare, compania Minvest Roşia Montană, rezultată din divizarea recentă a societăţii de stat Minvest Deva (care deţine pachetul de acţiuni de 19,31% din proiectul aurifer de la Roşia Montană) trebuie să ajungă la înapoi la Ministerul Economiei pentru simplul motiv că transferul către Ministerul condus de social-democratul Dan Şova nu poate fi efectuat. De vină ar fi, potrivit surselor noastre, un angajat de la Minvest Deva, care a uitat să facă şi transferul activelor către Minvest Roşia Montană.

În luna august, Guvernul a aprobat un proiect de lege, iniţiat de către departamentul condus de Şova, care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, document aflat în prezent în dezbaterea Parlamentului.

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb