DATE EY PENTRU IANUARIE - SEPTEMBRIE 2018: "Numărul de IPO-uri a scăzut cu 18%, la nivel global"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 22 octombrie 2018

Numărul de IPO-uri (n.r. oferte publice iniţiale) a scăzut cu 18%, la nivel global, în primele nouă luni ale anului curent, comparativ cu perioada similară din 2017, potrivit unui comunicat transmis de EY România.

Specialiştii companiei de consultanţă fiscală susţin că incertitudinea geopolitică şi problemele comerciale continuă să reducă entuziasmul inves­titorilor, ducând la scăderea numărului de IPO-uri la 1.000, la nivel global, în perioada analizată.

Martin Steinbach, şeful departamentului de IPO-uri din cadrul EY Global şi EMEIA, a declarat: "Piaţa globală a IPO-urilor a resimţit, în trimestrul al treilea, toată forţa tensiunilor geopolitice, a problemelor comerciale dintre SUA, UE şi China şi a ieşirii iminente a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, dacă megatranzacţiile au caracterizat prima jumătate a anului 2018, fenomenul în creştere al IPO-urilor din rândul companiilor unicorn (care au ajuns să valoreze mai mult de un miliard de dolari) domină a doua jumătate a anului 2018. Anticipăm că veniturile globale din 2018 vor depăşi cifrele din 2017. Totuşi, volumele totale de tranzacţii din 2018 vor fi probabil mai mici faţă de anul 2017".

Listările publice iniţiale din 2018 s-au situat peste media ultimilor zece ani, pieţele globale de IPO-uri atrăgând 145,1 miliarde de dolari, cu o creştere anuală de 9%, se mai arată în comunicat.

Raportului trimestrial EY, "Global IPO trends: Q3 2018", indică: "În trimestrul al treilea din 2018, s-au înregis­trat 302 IPO-uri şi venituri de 47,1 miliarde de dolari, o scădere de 22% în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor şi o creştere de 9% a veniturilor, comparativ cu acelaşi interval din 2017.

În 2018, sectorul de tehnologie, cel industrial şi cel de sănătate au generat cele mai multe IPO-uri la nivel global, cumulând 468 de IPO-uri (47% din numărul total de tranzacţii) şi 62,9 miliarde de dolari (43% din veniturile globale). În plus, creşterea listărilor companiilor unicorn în trimestrul trei al aces­tui an a mărit veniturile IPO-urilor globale în 2018 cu 9%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017".

EY: "SUA au avut 47 de IPO-uri, care au atras 11,9 miliarde de dolari în trimestrul trei"

Activitatea de listări din cele două Americi rămâne puternică în 2018, veniturile din tranzacţii crescând cu 41%, până la 50,1 miliarde de dolari, iar numărul de tranzacţii majorându-se cu 27%, la 195 de IPO-uri, se mai precizează în comunicat.

Conform EY România, Statele Unite ale Americii au înregistrat 47 de IPO-uri, care au atras 11,9 miliarde de dolari în al treilea trimestru 2018, marcând o creştere de 150% în ceea ce priveşte veniturile şi de 31% în privinţa volumului, comparativ cu aceeaşi perioada de anul trecut.

Potrivit studiului citat, IPO-urile din SUA au înregistrat randamente medii în prima zi de aproximativ 15%, iar preţul mediu al acţiunilor post-IPO a crescut cu 28%. Tranzacţiile trans­frontaliere au reprezentat 31% (18 IPO-uri) din tranzacţiile din trimestrul trei 2018 din America, marcând o creştere a încrederii în bursele de valori americane, mai spune compania.

Comunicatul notează: "NYSE şi NASDAQ s-au clasat, la nivel global, printre primele trei burse de valori în ceea ce priveşte veniturile din 2018, în timp ce Bursa de valori din Mexic a înregistrat o creştere de 70% a veniturilor, până la 2,9 miliarde de dolari în 2018 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017".

EY: "Hong Kong, a doua cea mai atractivă destinaţie de la nivel global pentru listări transfrontaliere" În Asia-Pacific, Hong Kong a fost cel mai activ jucător din regiune, arată studiul EY, conform căruia piaţa de IPO-uri din Hong Kong a înregistrat creşteri puternice în trimestrul trei din 2018, atât în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, cât şi veniturile, cu 18% din IPO-uri şi 49% din veniturile globale.

"Trei mega-IPO-uri (dintre care două au fost unicorn) au stabilit un record pentru listările lunare de IPO-uri din luna iulie, devenind cea mai activă bursă de valori din acest trimestru la nivel global. Hong Kong-ul a fost, de asemenea, a doua cea mai atractivă destinaţie de la nivel global pentru listări transfrontaliere, după SUA.

În general, în Asia-Pacific, apetitul investitorilor pentru IPO-uri s-a menţinut, veniturile din 2018 înregistrând o creştere de 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2017, în ciuda unei scăderi de 31% a volumului tranzacţiilor. Cinci dintre cele zece cele mai active burse de valori în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii şi veniturile atrase în 2018 au fost din regiunea Asia-Pacific", mai spun specialiştii EY.

EY: "În regiunea EMEIA activitatea de listări publice a scăzut cu 48% (ca număr de tranzacţii) şi cu 85% (ca venituri)"

În regiunea EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa), activitatea de listări publice iniţiale în trimestrul trei al anului curent a încetinit semnificativ, înregistrând o scădere de 48% a numărului de tranzacţii şi de 85% a veniturilor, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, mai arată studiul EY.

Deşi în primele nouă luni ale lui 2018, volumul tranzacţiilor a scăzut 11%, iar veniturile cu 24% faţă de 2017, după numărul de IPO-uri, regiunea EMEIA este cea de a doua cea mai mare piaţă de la nivel global, cu o cotă de 33%, potrivit companiei, care mai precizează: "Randamentele medii în prima zi pentru principalele IPO-uri din această piaţă au fost de aproximativ 12%, iar performanţa preţului acţiunilor post-IPO a crescut în medie cu 25%, semnalând că investitorii rămân încrezători în tranzacţiile din această piaţă. În ciuda unui trimestru liniştit, trei din primele zece burse de valori de la nivel global, în funcţie de volum (India, Italia şi Marea Britanie) şi două, în funcţie de venituri (India şi Marea Britanie), au fost din regiunea EMEIA".

În ciuda stabilităţii politice continue şi a perspectivelor economice pozitive, care au impulsionat activitatea IPO-urilor în India, performanţa pe parcursul trimestrului trei din 2018 nu s-a menţinut, iar IPO-urile indiene au înregistrat o scădere bruscă a preţurilor acţiunilor post-IPO în ultimele două luni, mai menţionează specialiştii în fiscalitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb