Datoriile la Fisc, contestate de oamenii de afaceri

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 2 august 2013

Datoriile la Fisc, contestate de oamenii de afaceri

Ioan Niculae: "Galaxy Tobacco nu are datorii la stat"

Producătorul de ţigarete apare cu cea mai mare sumă restantă la buget pe lista marilor datornici emisă de ANAF

Justiţia a hotărât irevocabil ştergerea acestei datorii din evidenţele Fiscului, respectiva sumă reprezentând ajutorul de stat acordat fostei SNTR, potrivit lui Niculae

Tender şi Comănescu "reneagă" datoriile de pe lista ANAF

Lista marilor datornici la stat, după primul semestru, publicată de ANAF, ridică unele semne de întrebare, din moment ce, de fiecare dată când este publicată, companiile care figurează în tabel contestă cifrele.

Oamenii de afaceri Ioan Niculae, Ovidiu Tender şi Gabriel Comănescu, care au companii în topul datornicilor, susţin că realitatea este diferită de evidenţele Fiscului.

Galaxy Tobacco nu este datoare la stat, aşa cum arată Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit căreia societatea se află pe primul loc între marii datornici la bugetul consolidat, cu o sumă de peste 550 de milioane de lei, ne-a spus, ieri, omul de afaceri Ioan Niculae, deţinătorul companiei producătoare de ţigarete.

Domnia sa ne-a precizat că suma restantă care apare în evidenţele ANAF ar fi trebuit ştearsă încă de anul trecut, adăugând: "Galaxy Tobacco nu are nicio datorie la buget. Este vorba despre ajutorul de stat acordat prin lege fostei Societăţi Naţionale Tutunul Românesc (SNTR) şi pe care ANAF l-a trecut ca datorie a Galaxy Tobacco".

"Noi am câştigat în instanţă în faţa Fiscului. Anul trecut, Curtea Supremă de Justiţie a hotărât definitiv şi irevocabil că această sumă trebuie ştearsă din evidenţele ANAF, dar Şerban Pop (n.r. fostul şef al ANAF) a refuzat acest lucru".

Specialiştii de la Casa de Avocatură Boştină şi Asociaţii au transmis, anul trecut în luna mai, un comunicat de presă în care subliniau că drepturile societăţii comerciale Galaxy Tobacco (fosta SN Tutunul Românesc SA) izvorâte din contractul de privatizare încheiat în anul 2004 au fost recunoscute în instanţă.

Comunicatul citat mai menţiona: "ANAF, în cursul anului 2009, în loc să opereze facilităţile fiscale ce i-au fost acordate prin lege, a repus în sarcina societăţii o datorie foarte mare, de aproximativ 500.000.000 lei, reprezentând diferite impozite şi taxe precum şi majorări de întârziere, sumă care, la scurt timp, s-a dublat prin actualizarea majorărilor de întârziere.

Prin decizia pronunţată la data de 04.05.2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tranşat în mod irevocabil litigiul dintre Galaxy Tobacco şi ANAF, respingând recursul acesteia din urmă. Decizia obligă ANAF să pună în aplicare facilităţile ce au fost acordate SC Galaxy Tobacco şi să stopeze toate demersurile pentru încasarea acestor sume".

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală, Galaxy Tobacco a primit înlesniri la plată.

Ioan Niculae ne-a spus că se află în litigiu cu ANAF şi pentru suma de aproximativ 35 de milioane de lei, cu care Interagro SRL, o altă companie pe care o administrează, apare pe lista fiscului aferentă primului semestru, cu menţiunea începerii procedurii de executare silită.

"Este o compensare de TVA, ne judecăm cu ANAF, am şi câştigat pe fond, dar hotărârea nu este, încă, definitivă", ne-a precizat domnul Niculae.

Domnia sa nu este singurul om de afaceri care contestă listele cu datornici ale ANAF.

Atât Ovidiu Tender, cât şi Gabriel Comănescu ne-au spus că sumele cu care apar datoare companiile pe care le deţin - Tender SA (circa 18 milioane de lei) şi, respectiv, Grup Servicii Petroliere (3,7 milioane lei) şi Upetrom 1 Mai (16,8 milioane lei) nu ar trebui să apară în evidenţele fiscului.

Domnul Tender ne-a explicat că respectiva sumă este deja contestată şi că există o aprobare de principiu, obţinută recent, pentru eşalonarea ei, urmând să fie derulate procedurile legale în vederea rezolvării situaţiei.

Gabriel Comănescu ne-a menţionat că datoriile care apar pe listele ANAF la finalul primului semestru au fost achitate, subliniind că "Upetrom, care este o companie mare, nu-şi poate plăti toate datoriile la anumite date fixe".

Agenţia nu ne-a transmis opinia sa, până la închiderea ediţiei, cu privire la situaţia de la Galaxy Tobacco, opinie pe care am solicitat-o, ieri, ca urmare a declaraţiilor făcute de Ioan Niculae.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. daca la societatile de stat se pot sterge datorii imense atunci sa-mi stearga si mie (ca PFA) datoriile!

    AU DREPTATE ACESTI OAMENI DE AFACERI CU PUBLICAREA CIFRELOR DE AFACERI .CHIAR DACA IMM-URILE NU AU DATORII LA STAT ,SE PLIMBA NISTE PLICURI NEGRE SAPTAMANA DE SAPTAMANA CU TOT FELUL DE MAJORARI,DOBANZI DE 1 LEU .CINE PLATESTE ACESTE PLICURI ?CINE INCASEAZA BANII DE PE URMA VANZARII ACESTOR PLICURI ?ACEASTA SICANIE/TEROARE NE OMOARA INCET ,INCET ,NU BENEFICIEM DE NICI UN SPRIJIN DI PARTEA STATULUI CA POATE MERITAM CA FACEM SACRIFICII MARI PT MENTINEREA LOCURILOR DE MUNCA.DACA NU NE AJUTA STATUL ROMAN ,DISPONIBILIZAM ANGAJATII SA SA LE PLATEASCA AJUTORUL DE SOMAJ.

    Este incredibil, dar adevarat! Nu este nimeni responsabil pentru nimic. Nici pentru indatorare, nici pentru stergerea ei, nici macar pentru comunicarea oficiala a datoriilor, sau a modificarilor acestora. Nici directorul general ANAF, nici ministrul, nici prim-ministrul, nimeni din conducerea administrativa a economiei tarii noastre. In schimb, daca observati, avem niste milionari, miliardari, care niciodata nu au putut fi trasi la raspundere pentru neplata impozitelor proportionala cu veniturile. Si totul ce vine catre noi este o diversiune uriasa, de foarte buna calitate, regizata de catre case de avocatura romanesti (sau straine, dar in final lucrand cu romani), care incruciseaza toate aceste evenimente financiare si fiscale, ale oamenilor de afaceri, incat aburesc asa de mult realitatea ca nu mai pricepe nimeni nimic. Atentie, totul este insa in mana justitiei si a sistemului bancar. Acolo sunt banii tuturor, iar supravegherea fiscala, daca ar vrea, ar putea sa obtina din partea tuturor raspunsurile, in mod obiectiv, facandu-le apoi publice in mod oficial. Chiar credeti ca nu s-or putea recupera vreo 500-600 mil.euro de la oamenii acestia? Dar ce sa faca statul cu ei? Pai guvernantii, numiti de catre oamenii de afaceri, chiar asta vor, sa transfere banul public catre acei oameni de afaceri, nu sa-si mareasca veniturile bugetare pentru investitii in infrastructura, ca n-au ce face cu ele, iar acesti miliardari nu se pot organiza antreprenorial sa construiasca. Acesta este adevarul, acesti oameni de afaceri sunt cei mai slabi antreprenori din Europa. Daca erau mai buni, se organizau si dezvoltau proiectele de infrastructura in ultimii 20 de ani, cu mana de lucru romaneasca. De fapt, se dovedeste ca guvernele noastre au dorit numai sa genereze resurse financiare din exterior, din credite internationale, pentru ca oamenii de afaceri si politici romani sa-i sustraga elegant in buzunarele lor, cu usurinta. De aceea, FMI, Banca Cetrala Europeana, Parlamentul European, sunt asa de reticenti privind declaratiile oficiale ale liderilor romani. Pentru ca totul este o minciuna sfruntata si o diversiune grosolana. Cand l-am omorat pe Ceausescu, unul dintre cei din apropierea asasinatului declara: l-am omorat pe dracu si am dat de tatsu'. Acum se dovedeste ca am dat de fapt nu de tatsu' ci de intreaga familie a lui tatsu'. Din pacate, nici unul din oamenii astia de afaceri, ofiterii din spatele lor, nu sunt in stare sa se ridice la nivelul acela scazut al lui Ceausescu, care macar a reusit sa-i puna la lucru pe romani, sa plateasca datoriile nationale mostenite, sa concureze economiile occidentale. Cred ca totusi, va trebui sa apelam la alti conducatori straini ai tarii si economiei noastre, ca arbitri neutri in intrecerile sportive, facand acelasi lucru care l-am facut in istorie, din pacate (sau din fericire...).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb