Scenariul susţinut de unii analişti, cum că Ucraina ar fi victima unui război preventiv, s-a dovedit a fi total fals. La fel cum falsă este şi pretenţia lui Vladimir Zelensky, mai nou eroul planetei, cum că Ucraina ar apăra Europa. Şi că de aceea planeta trebuie să îi fie datoare. Astăzi voi ataca un subiect pe care l-am negliat mult timp şi care ar putea fi poate de natură să limpezească câteva lucruri, scoţându-ne în afara războiului informaţional. Este vorba despre datoriile Ucrainei.
Un război preventiv ar avea la bază două premize.
1). Ucraina a acumulat pe teritoriul ei capacităţi de luptă care pun în pericol Federaţia Rusă şi care, în consecinţă, ar trebui distruse înainte de a fi prea târziu. Nu este real. Cu toată susţinerea, uneori iresponsabilă, acordată de statele NATO, inclusiv de către România, Ucraina nu a avut niciodata capacitatea de a învinge Federaţia Rusă într-un război de orice fel.
2). A doua condiţie a unui război preventiv este ca obiectivul acestuia să se limiteze la obiective militare. Din nou teza care susţine că ne aflăm în război preventiv nu este reală. Federaţia Rusă atacă şi capacităţi civile şi cucereşte sau preconizează să cucerească localităţi, în care nu există nici măcar militari ucraineni.
La fel de falsă este şi pretenţia lui Vladimir Zelensky cum că, prin eroismul de care ar da dovadă militarii ucraineni, statul pe care-l reprezintă apără Europa. De cine? A atacat Federaţia Rusă Europa? Intenţionează să o invadeze cu armatele sale? Până una alta, nu există nicio probă în acest sens.
Ne aflăm pur şi simplu în prezenţa, dincolo de realităţile palpabile de pe teren, a unui război informaţional dus de către toate părţile prin utilizarea de ştiri false şi prin manipularea opiniei publice la nivel global. Dincolo însă de acest război informaţional, există două realităţi care nu pot fi contestate, dar care trebuie în mod obligatoriu puse în discuţie. Prima este că, deşi este un mare şahist, deşi este un strateg versat în geopolitică, Vladimir Putin a comis o greşeală care-i va fi fatală. Paradoxul face că avea toate şansele să câştige Războiul Rece, dacă nu ar fi invadat Ucraina, iar acum are toate lansele să piardă războiul clasic, periclitându-şi astfel poziţia. Al doilea adevăr care nu trebuie eludat şi care trebuie spus priveşte exclusiv situaţia particulară a Ucrainei.
Este limpede pentru toată lumea că, într-o măsură apreciabilă, Ucraina, în formula statală de astăzi, reprezintă nu un rezultat al unor evoluţii istorice şi geopolitice fireşti, ci o construcţie artificială. În interiorul graniţelor ei există numeroase provincii care, istoric vorbind, au aparţinut şi aparţin de drept altor naţiuni. Inclusiv teritorii care, în mod firesc, ar trebui să-i revină Rusiei. Ca să nu mai vorbim de teritoriile aparţinând de drept României, cu populaţie română crunt discriminată şi a căror suprafaţă totală este de două ori mai mare decât cea a Republicii Moldova. Mai devreme sau mai târziu, o dezmembrare a Ucrainei se va produce, indiferent de ce spun unii şi alţii, iar acest stat va trebui să revină, achitându-şi datoriile, la graniţele sale naturale.
Mai trebui recunoscut cât se poate de deschis şi faptul că, deşi România se comportă ca un vecin şi ca un partener loial al Ucrainei şi îi acordă în aceste zile tot sprijinul de care este capabilă, Ucraina este datoare faţă de România cu scuze pentru întreg comportamentul pe care l-a avut de-a lungul istoriei faţă de ţara noastră şi cel puţin cu o recunoaştere urgentă a drepturilor pe care le au cei 500.000 de mii de români din vechile vetre româneşti stăpânite în prezent de statul vecin, de a avea acces oficial la limba lor natală şi un minimum de susţinere pentru a-şi practica religia şi pentru a-şi menţine şi dezvolta cultura. În România, spre cinstea acestui popor, s-a dezvoltat cu viteza fulgerului o largă platformă de susţinere civică a ucrainenilor refugiaţi, care se adaugă măsurilor pompieristice şi deseori precare adoptate de Guvern. Refugiaţii, în definitiv o populaţie disperată şi nevinovată, vor fi ajutaţi în mod nedisciminatoriu, indiferent de etnia lor, de către familiile de români şi de către instituţiile noastre de stat. Dar nu fiindcă Ucraina ne apără pe noi de ruşi.
Pe de altă parte, este adevărat. Nu ne-ar face nicio plăcere să ne învecinăm cu Federaţia Rusă. În acest sens, experienţele pe care ni le-a oferit istoria sunt extrem de dureroase şi înscrise adânc în cortexul memoriei colective.
Nu pot să nu închei această analiză fără a remarca şi fără a saluta cu satisfacţie din nou nu numai eroismul de care dau dovadă ucrainenii, militarii şi populaţia civilă în faţa asaltului uneori copleşitor al armatelor Federaţiei Ruse, ci şi umorul şi ingeniozitatea simplilor cetăţeni. Care, observând că tancurile ruseşti nu au GPS şi conformându-se pretenţiei lui Putin de a fi schimbate denumirile unor străzi din marile localităţi, au înlocuit acolo unde au putut plăcile de indentificare, astfel încât blindatele ruseşti merg rătăcite de colo-colo. Şi câte unul mai ajunge pe mâna comunităţilor de romi şi apoi la fier vechi. Cum tot la reciclat vor ajunge, rând pe rând, şi toate falsele scenarii vehiculate în aceste zile.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2022, 11:40)
Am avut un model de vecinatate cu influenta Kremlineasca .Ne aducem aminte de vremurile dinaintea Domnului Zelenski de vase scufundate pe bratele Dunarii, lipsa de recunoastere a drepturilor populatiei romanesti, diferende cu Insula serpilor care chiar daca pare a face parte din zvonistica de razboi se dovedeste ca acest bolovan din apa marii suscita un interes deosebit Mai amintim vechile Sovromuri si alte praduiri Pacat de o cultura de exceptie dezvoltata pe aceasta parte a lumii
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2022, 12:30)
Daca ramaneau langa rusi(si asa zic ca sunt frati),nu se dezmembrau.A fost alegerea lor,nu se poate si cu.......si cu sufletu-n rai.Bineinteles vor comenta unii ca si noi am vrut un NATO,in UE,etc.Nu se compara situatia.In plus,nici Republica Moldova nu o va duce pe roz.Asta este,nu au renuntat la Transnistria,nu au vrut sa se uneasca cu Romania,in caz de razboi nu o sa ne trimitem noi fii si sotii la lupta pentru ei.Sper ca politicienii romani sa nu aiba tupeul sa ceara acest lucru,sa se duca ei sa fie carne de tun pentru tancurile rusesti.Politicienii romani trebuie sa stie ca au toate o limita,ne-au calcat destul pe coada.Nu de alta dar sa nu le mai vina cine stie ce idei.
1.2. Titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 28.02.2022, 13:08)
De acord. Nu putem lupta sub drapelul unui stat esuat care nu mai reprezinta nimic, decat directive de la Bruxelles puse precar in aplicare de catre marionete incapabile.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2022, 18:14)
În contextul situaţiei excepţionale din Ucraina, ISU recomandă următoarele:
- Purtarea obligatorie a măştii în toate spaţiile pentru a preveni contaminarea în cazul unui eventual atac chimic;
- Distanţarea socială pentru a putea identifica eventualii spioni ruşi care, după cum se ştie, umblă în grupuri de peste 5;
- Evitarea deplasărilor pe timpul nopţii; veţi putea circula, dar doar cu declaraţie pe proprie răspundere în care să fie motivată necesitatea deplasării ;
- Plata oricărei cumpărături doar prin intermediul cardului sau al banilor electronici deoarece, după cum bine se ştie, ruşii folosesc cash;
- Eliminarea site-urilor de propagandă. În temeiul acestei recomandări, un site de propagandă este unul care neagă ceea ce spunem noi;
- Extinderea schemei obligatorii de vaccinare cu 20 de vaccinuri împotriva viruşilor cu care Rusia ar putea infecta populaţia României;
- Imnul de stat va fi cântat de 3 ori pe zi la megafoanele maşinilor de poliţie şi armată care vor patrula pe străzi.
Deocamdată atât. Arătaţi că vă pasă punând în aplicare recomandările expuse. Guvernul României va lansa o campanie de informare pe toate televiziunile şi în toată presa.
1.4. Titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Protaru în data de 28.02.2022, 18:39)
: ))
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2022, 12:37)
Frumos articol,bine punctat.Trebuie sa ne mai si trezim si sa privim situatia in mod obiectiv.Chiar daca nu ne place sa-i avem pe rusi in coasta,asta este,nu este razboiul nostru,noi am facut si facem tot ce putem.Mai ,,marii.. nostri nu ar fi trebuit sa trimita arme in Ucraina,asta nu face decat sa-l atate mai mult pe Putin si asa este dezlantuit.Nu stiu din ce cauza trebuie sa iasa politicienii nostri ca paduchele-n frunte.
2.1. Titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Protaru în data de 28.02.2022, 13:12)
Si in al doilea RM politicienii nostri au iesit ca paduchele in frunte atacand Rusia alaturi de nazistii hitleristi si au sfarsit rau: fie in exil, fie in inchisori, sau chiar executati.
3. datoriile....
(mesaj trimis de antinu în data de 28.02.2022, 13:02)
Maestre, presedintele Rusiei, Putin, a amenintat deschis Finlanda si Suedia, inclusiv militar, daca solicita intrarea in NATO. Poate e stirea foarte recenta, si nu ati aflat, poate s-au mutat din Europa si nu stiu eu.
Actuala forma a Ucrainei ( inclusiv Krimea ), a fost recunoscuta si garantata de Rusia, care nu a fost fortata de nimeni la acel moment, deci nu sunt teritorii care sa ii apartina.
Insist, frontiere Ucrainei au fost garantate de Rusia.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2022, 13:43)
Esti trol ucrainac. "actuala forma a Ucrainei" contine teritorii care nu le apartin.
3.2. Titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Protaru în data de 28.02.2022, 14:17)
Ai punctat foarte bine "au fost garantate de catre Rusia". Din pacate Istoria este cinica, hotarele de pe harti sunt desenate de oameni, si apoi redesenate tot de ei (asta daca nu crezi in interventii supra-umane in care oamenii sunt instrumentalizati in mod fatalist).
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2022, 15:43)
Eu personal nu as da nota de trecere unei astfel de analize
"2). A doua condiţie a unui război preventiv este ca obiectivul acestuia să se limiteze la obiective militare. Din nou teza care susţine că ne aflăm în război preventiv nu este reală. Federaţia Rusă atacă şi capacităţi civile "
Ce este obiectiv civil? O centrala nucleara? O hidrocentrala? Acestea sunt obiective strategice pe care inamicul le-ar putea arunca in aer pentru a nu cadea in mainile atacatorilor externi. Este evident ca in orice manual militar se scrie sa capeti controlul asupra lor atunci cand intri pe un teritoriu strain. SRS nu stie asta sau manipuleaza, scrie la comanda?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2022, 16:27)
Iar incepi?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2022, 18:59)
Stii vreun obiectiv civil atacat?
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2022, 18:44)
Scopul acestui troc este ca Ucraina sa intre in UE , apoi va urma exact drumul Romaniei , adica va fi capusata si barbierita de toate avutiile nationale , Ucraina este o tara bogata . dar nu intra in NATO .
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2022, 21:31)
NATO sa se dizolve iar Rusia sa fie dezarmata. Cu banii care nu se vor mai cheltui, se pot face multe si bune.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2022, 04:02)
Asa gandesc si eu. Cred ca initial a fost programata o invazie mai degraba teatrala, cu largul concurs al unora direct interesati din Ucraina. Dar din diverse motive a degenerat intr-un razboi urat. Nu cred ca deripaska si unii ofiteri ucrainieni erau straini de scenariul initial, nu foarte diferit de cel din 2014.