David Pressman: "Răbdarea SUA faţă de guvernul Orban s-a epuizat"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 19 septembrie

David Pressman: "Răbdarea SUA faţă de guvernul Orban s-a epuizat"

English Version

Ambasadorul SUA la Budapesta a criticat, într-un discurs dur, acţiunile guvernului condus de Viktor Orban David Pressman: "Am ajuns în punctul în care ne întrebăm dacă Ungaria mai este cu adevărat o democraţie"

Răbdarea SUA faţă de guvernul Orban s-a epuizat, a afirmat David Pressman, ambasadorul american în Ungaria, în discursul pe care l-a susţinut ieri în cadrul Forumului Budapesta 2024 privind dezvoltarea unei democraţii sustenabile, potrivit site-urilor mass-media telex.hu, hvg.hu, politico.eu, privatbankar.hu.

Conform surselor citate, David Pressman a precizat: "Am ajuns în punctul în care ne întrebăm dacă Ungaria mai este cu adevărat o democraţie. Când mă pregăteam pentru această misiune, am primit o mulţime de sfaturi: «nu uita niciodată să admiri frumuseţea Budapestei, mai ales noaptea», «fii atent la flacără pentru că dă dependenţă» şi «fii atent nu la ce spune guvernul, ci la ce face». (...) Ultimele şase luni au arătat în mod clar ceea ce a ales guvernul ungar. Şi nu este transparenţă, imparţialitate şi angajament faţă de democraţie".

Diplomatul american crede că discursul guvernului de la Budapesta este unul dublu, adică unul în care declaraţiile politice date partenerilor din Occident nu se potrivesc cu acţiunile efective şi cu măsurile luate pe plan intern, fapt ce duce la prăbuşirea relaţiilor Ungariei cu Uniunea Europeană din care face parte.

David Pressman consideră că funcţionarea societăţii civile şi mass-media liberă sunt cei doi piloni ai unui sistem democratic şi tocmai aceştia doi, în opinia sa, au făcut obiectul unui atac serios din partea Oficiului pentru Protecţia Suveranităţii din Ungaria în ultimele luni, instituţie ce a lansat până acum trei anchete: una împotriva Transparency International, care a descris ţara drept cel mai corupt stat din UE, una împotriva ziarului independent Átlatszo, care dezvăluie cazuri de corupţie şi una împotriva societăţii civile şi ONG-urilor care investighează cazurile de influenţă politică a Chinei în proiectele privind fabricile de baterii. Pe lângă toate acestea, şeful oficiului a declarat că numai guvernul poate acţiona împotriva corupţiei, nu ONG-urile.

Faţă de această declaraţie ambasadorul Pressman a spus: "Oficiul încearcă sigur să protejeze ceva, dar nu este vorba despre suveranitatea maghiară".

David Pressman crede că guvernul Orban a reuşit să convingă majoritatea cetăţenilor doar prin intermediul maşinii sale de propagandă pe care o alimentează cu fonduri de la bugetul de stat, suprimând astfel orice opinie critică. El a mai amintit că, la scurt timp după sosirea sa la Budapesta, a ţinut o întâlnire de protocol cu şefii Consiliului Naţional al Judecătorilor, dar după eveniment presa guvernamentală i-a etichetat pe cei doi judecători drept trădători, ştire care a fost pe agenda mass-media apropiată guvernului Orban timp de trei luni.

David Pressman a adăugat: "Sunt aproape 3.000 de judecători în această ţară; puteţi fi siguri că toţi au văzut ce s-a întâmplat cu colegii lor. Ei au învăţat lecţia că există consecinţe pentru tot ceea ce fac şi au primit mesajul că ar putea fi următorii pe listă. Şi nimeni nu vrea să fie următorul".

Ambasadorul american a precizat că acest tip de intimidare oferă oportunitatea înfloririi corupţiei şi nu afectează doar politica internă, ci şi relaţiile cu aliaţii.

Pressman a exemplificat: "În cele mai puternice două sisteme de alianţă din lume, sub plasa de apărare a NATO şi securitatea economică oferită de UE, Ungaria se opune cu voce tare aliaţilor săi, în timp ce se deschide către alte ţări, precum Rusia şi China, în numele conectivităţii. În discursul de la Băile Tuşnad, prim-ministrul Orban a numit acţiunile Rusiei de înţeles şi raţionale, în timp ce a calificat politica Occidentului ca fiind iraţională. Între timp, Statele Unite şi alte ţări au lucrat în fundal pentru a elibera civili nevinovaţi închişi în Rusia, iar prim-ministrul Viktor Orban a zburat la Moscova într-o misiune de pace. Rezultatul final a fost că am eliberat 16 oameni, iar la o zi după decolarea avionului lui Orban, Rusia a bombardat cel mai mare spital de copii din Ucraina".

La finalul discursului său, ambasadorul a spus că doreşte să restabilească relaţiile maghiaro-americane, dar consideră că aliaţii trebuie să dea răspunsuri ferme la retorica ostilă a guvernului ungar.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Victor orban este un dictator pro rus . Acest nenorocit a suprimat presa de opozitie iar toate actiunile sale sunt in dezacord cu UE si NATO. Si da are un discurs dublu asa cum procedeaza psdnl la bucuresti .

    1. Bortosul crăcănat este cel mai bogat din Ungaria iar investițiile chinezesti sunt pt interesele sale, iar cât despre politică este o curva cu 2 fete, vai de Ungaria a ajuns ca Serbia.

      Cand Ungaria a semnat tratatul de aderare la UE a acceptat ca exista o structura suprastatala care ii asigura niste servicii si beneficii. Daca Ungaria nu mai este multumita de serviciile Uniunii, daca nu mai este multumita de investitiile companiilor auto germane, se poate integra foarte bine in CSI alaturi de fratele suveranist Putin, acolo unde Viktor Orban crede ca curge lapte si miere (scuzati cacofonia intentionta).

      „Singurul lucru de care are nevoie răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic”!

      Mie mi-e greu sa cred ca maghiarii si secuii din Transilvania sunt pro-putinisti. Si Kelemen Hunor, si Tanczos Barna si ceilalti domni de la UDMR par oameni foarte civilizati. Va rog eu din suflet, nu vreti sa vorbiti cu Viktor Orban si cu domnii de la Fidesz sa o lase mai moale cu Putin? 

      Eu inteleg ca toata lumea isi doreste pacea, cel mai mult chiar Ucraina isi doreste pacea, dar formula ”pace cu orice pret” este gresita. Politica lui Viktor Orban de minima rezistenta in fata raului este o politica gresita. Politica ”minimei rezistente” a fost gresita si pe timpul lui Adolf Hitler si este total gresita si in fata lui Putin.

      Eu inteleg ca avem interese diferite, dar daca Occidentul nu se arata unit in fata raului absolut atunci el pare slab. Eu ma intreb, si poate gresesc, asta vrea Viktor Orban, sa-l incurajeze pe Putin facand Occidentul sa para slab si indecis?  

      Ucraina a oprit contraofensiva ruseasca din Kursk si este pe punctul sa ia sute de militari rusi prizonieri.

      Marti noaptea, Ucraina a aruncat in aer depozitul de munitii rusesc de la Toropet, raionul Tver. Cu 30.000 de tone de munitie este cel mai mare si cel mai modern depozit al Rusiei. 

      Analistii spun ca acesta poate fi un moment de cotitura in respingerea agresiunii putiniste. Soigu s-a deplasat de urgenta ieri in Iran.

      Bunkerele de la Toropet, aflate la 700 km de frontiera cu Ucraina, nu puteau fi aruncate in aer cu drone, ceea ce insemna ca Ucraina a folosit o racheta de productie proprie.  

      Pai clar nu putea fi aruncat in aer cu drone pentru ca ministerul rus a declarat ca a doborat toate dronele ucrainene, de la fumat nu se face asa mult fum, mai ramane cauza un scurtcircuit ceva sau poate un sobolan care a rontait un cablu electric.

      Acordul de aderare spune altceva.Spune inclusiv că are drept de veto. Dacă Orban ar face orice în afata tratatului, l-ar acționa în instanță. El doar stă drept în fața abuzurilor spre deosebire de vânzătorii de tări din alte gubernii americane sau britanice

      ungaria NU e o democratie

      esti complet dezaxat sa sustii asa ceva 

       

      ungaria e la limita dintre republica oligarhica si regim autoritar gen Coreea de Nord 

      ii deplang pe unguri cum de le sta in cap unul si acelasi lider de atata vreme... Orban ii duce la groapa de gunoi a Istoriei pe unguri dupa cum Erdogan face acelasi lucru pentru Turcia.  

      Ban.Cher.Vali 

      Atata eficienta in oprirea rusilor in Kursk incat acestia, rusii, numai ce-au mai recuperat doua sate in regiune! Si punctul cu prizonierii tocmai a devenit spatiu blank!

      1.7, tu esti democratia perfecta! Are omul o parere personala, si-o exprima, iar tu, curat democratic, il cataloghezi drept dezaxat pentru ca parerea lui e alta decat a ta!

    Nu e exclus ca ungurii să-l expulzeze pe David Om de presă ăsta cu ONG-urile lui cu tot.

    Ambasadorii americani se cred vătafi pe moșie unde ar fi ei. 

    Ăsta de pildă, cum a sosit la Budapesta, s-a întâlnit cu șefii Consiliului judecătorilor. Ca să ce, cu ce drept?

    1. Domnu Oarecare, Ungaria inca nu a ajuns ca Rusia lui Putin. Exista dreptul la libera exprimare, la asociere, la intrevederi. Mai ushor cu retorica neobolshevica.

      Am zis eu asta? Dacă-mi explici cu ce drept își vâră Pressman ăsta coada în gulașul lor, mai rău ca bolșevicii de pe timpuri, îți dau notă de trecere.

      Pai cum adica isi vara nasul? Doar n-a fortat pe nimeni sa se intalneasca cu el. El a invitat si aia au acceptat. Sau nu-i voie sa vorbesti cu nimeni fara aprobare ... similar cu mujicia.

      În articol scrie clar că nu a fost o întâlnire privată, ci una de protocol. Ambasadorul reprezintă o țară oricum, și nu pe sine însuși.

      Judecătorii ăia nu s-au întâlnit cu Om de presă ca să o pună de-o beție în particular. 

      Deci a fost clar o dare de seamă în fața vatafului american. Un amestec în treburile interne ale statului gazdă. Și-a băgat nasul unde nu i-a fiert oala. Cu gulaș:)

      O fi crezut că e la Bukarest, nu la Budapest că pentru americani e tot aia. 

      Cu acelasi drept cu care Orban Nimeni,vorbeste nestingherit pe teritoriul altor state,ca Romania si unde vine fara sa fie invitat ca sa incite la rau.

      Bai da mari iubitori de Orban, Putin si Xi mai sunteti unii....oare de ce nu va luati voi bagajelul si va mutati acolo daca e atat de bine cu liderii astia mandrii si semeti. Ce a zis americanu' de v-ati suparat? "Ah, draga Orban, ce mai cauti tu in NATO si UE oare nu ti-o fi mai bine in CSI"? Au noroc ca nu-s la marginea Europei caci meritau un sut in fund spre Rusia...

      daca esti asa la curent cu chestiile astea spunemi te rog si mie o televiziune care face opozitie actualului guvern daca publicatii mai sunt doua care deabia asi trag sufletul fiindca nu semai pot finanta dinpublicitate de nici un fel di cauza ca aparatul de stat din ungaria care se aseamanadin ce in ce mai mult cu cel rusesc,dar ceva mai fin lucreaza peascunssantajand firmelesa nu faca publicitate la anumite publicatii ca lise pu ne lor bete in roate si pot sai duca chiar la faliment in ungaria trebuie sa intelegeti nu exista decat orban si fidez eu pot so comfirm traiesc in ungaria de 4 ani si am amici unguri cu firme in ungaria in cercul nostru intim discutam si nu ne convine felul in care a ajuns,societatea in ultimii 3 ani dar in cercuri mai largi nu mai vorbeste nimeni deschis oricand poate pierde un contract la firma, sau se trezeste cu o serie de controale la ordin si il poate inchide sa intamplat asta cu cativa cunoscuti care isi manifestau prea vocal indignarea, si credetima nu dramatizez cu nimic

    Prostul moare de grija altuia , si cainele de drum lung , proverb romanesc .

    1. Tu in mod sigur nu esti cainele.

      pasol na turbinca, scarnavie asiatica

    "Răbdarea SUA faţă de guvernul Orban s-a epuizat" sau rabdarea partidului democrat s-a epuizat ? ca nu-i chiat tot una....

    ungaria trebuia de mult curentata pentru nesimtirea cu care trateaza UE si NATO si SUA

    isi vad doar de propriile interese, sunt revizionisti si viseaza la teritoriile vecinilor, sub o eventuala presiune militara rusa ... aceasta lipsa de caracter a Ungariei in relatiile cu vecinii o sa le sparga capul ungurilor.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. si da! la un moment dat in viitor Ungaria va ave parte de Trianon 2.0 doar asa... cat sa isi bage mintile in cap !

      granita Romania - Ungaria va fi pe Dunare, intre Buda si Pesta!  

      Ban.Cher.Vali 

      nu e vorba de ce zici tu, e vorba de a vedea de care parte sta dreptatea !

      Orban canta la balalaika Rusiei pentru ca viseaza la Transilvania romaneasca sub presiune militara rusa, la un moment dat in viitor!  

      Ei bine, rasplata pentru unguri va fi inca un Trianon cu pierderea a inca unei mari parti din Ungaria pentru ca au gand rau fata de romani, lucreaza viclean alaturi de rusi!  

      Si gandul rau o sa ii duca finalmente la groapa pe unguri!  

      Ban.Cher.Vali 

      la 5.2 raspunsesem unui comentator anonim care ma intrebase daca ii mai laud mult pe americani. Dar acel comentariu a fost intre timp sters.

      Ban.Cher.Vali 

    Daca ungurii nu sunt supusi si fara coloana ca politicienii nostri. Nu este nicio diferenta, la noi se rotesc la putere 3 partide, mai nou nici nu se mai rotesc conduc impreuna. Singura diferenta ca acesti tr,da.to.ri impusi sa conduca Romania sunt ascultatori UE si SUA si au dat resursele Romaniei la straini pe gratis.

    1. Fara fonduri UE suntem varza: PNRR reprezinta 4% din PIB si ni am avut crestere doar 1%, deci am avut o scadere de 3% really fara UE noi intram in incapacitate de plata

    Toti il pun la zis pe Orban ptr ca nu face jocul americanilor si nu vrea sa sa implica in razboiul din Ukraina. Un patriot adevarat, care urmareste interesul poporului. Nu ca sclavetii de romani care se fac pres in fata americanilor cat si a ucranienilor. Mai intai sa ne returneze Herta, Bucovina de Nord si Sudul Basarabie furate in '45 si apoi sa ne ceara ajutorul. Tupeul lor este ceva de neimaginat. Sa furi din casa omului si apoi sa ii suni la usa ptr apa si paine !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb