Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a promovat "Regulamentul privind furnizorul de ultimă instanţă", act normativ ce urmează să fie publicat în Monitorul Oficial şi care prevede că de la 1 iulie 2007 consumatorii casnici vor putea să îşi aleagă liber furnizorul de gaze naturale.
Furnizorul de ultimă instanţă aduce ca noutate faptul că reprezintă o garanţie pentru des-făşurarea în condiţii de siguranţă a activităţii consumatorilor de gaze naturale, în contextul liberalizării integrale a pieţei gazelor, începând cu data de 1 iulie 2007. De la această dată inclusiv consumatorii casnici vor putea să îşi aleagă liber furnizorul. Acest tip de furnizare are în vedere, în special, protejarea consumatorilor casnici, a unităţilor de asistenţă medicală şi a celor de învăţământ, precum şi a micilor consumatori comerciali (cu un consum anual mai mic de 12.400 mc). Pentru aceştia, ANRGN a decis ca furnizarea de ultimă instanţă să fie obligatorie deoarece capacitatea lor de reacţie în asemenea situaţii este mai redusă. Pentru restul categoriilor de con-sumatori, desemnarea furnizorului de ultimă instanţă se face doar la cererea consumatorului, fiind un act voluntar, pe baza prezentării unor oferte.
Regulamentul a fost elaborat în urma consultării reprezentanţilor societăţii civile, ai instituţiilor publice interesate şi ai agenţilor economici din sector, care sunt membri ai Consiliul Consultativ al ANRGN. De asemenea, regulamentul a fost aprobat în ultima şedinţă a Comitetului de Reglementare al ANRGN. Venind în întâmpinarea intereselor consumatorilor de gaze naturale, furnizarea de ultimă instanţă reprezintă activitatea desfăşurată de către un titular de licenţă desemnat sau selectat pentru asigurarea alimentării unui consumator, parte într-un contract negociat de furnizare, al cărui furnizor se află în situaţia de a-i fi retrasă licenţa. Regulamentul privind furnizorul de ultimă instanţă face parte dintr-un set de reglementări elaborat la nivelul ANRGN în vederea armonizării legislaţiei naţionale cu cea europeană, în domeniul gazelor naturale, alături de Regulamentul privind managementul congestiilor contractuale în sis-temul naţional de transport, Regulamentele privind accesul terţilor la reţele şi Normele tehnice privind zonele de protecţie şi de siguranţă. Numai în acest an, ANRGN lucrează la elaborarea şi modificarea a 28 de reglementări tehnice şi comerciale, necesare pentru o bună funcţionare, în condiţii concurenţiale, a pieţei gazelor, informează Rompres.
Prin furnizorul de ultimă instanţă se asigură securitatea şi continuitatea livrărilor către consumatori, în ipoteza retragerii licenţei de furnizare titularului care nu mai îndeplineşte cerinţele legale. Regulamentul stabileşte condiţiile şi procedura de desemnare de către ANRGN a acestui furnizor.
Dispoziţiile regulamentului nu se aplică în cazul întreruperii sau limitărilor majore în alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor, rezultate în urma unor accidente tehnice, a temperaturilor scăzute sau a neachitării de consumator a facturilor la gazele naturale.