DE LA 1 IULIE 2017, Ministerul Muncii vrea să introducă venitul minim de inserţie

Macroeconomie / 10 octombrie 2015

Ministerul Muncii vrea să introducă venitul minim de inserţie

Acest venit cumulează trei ajutoare sociale

Ministerul Muncii comasează trei beneficii de asistenţă socială, respectiv venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familie şi ajutorul pentru încălzire, într-unul singur denumit venitul minim de inserţie, măsura urmând să intre în vigoare la 1 iulie 2017, conform unui proiect de lege publicat pe site-ul ministerului.

"România şi-a propus să reconfigureze un nou model de acordare a unui număr de trei beneficii de asistenţă socială într-un singur beneficiu de asistenţă socială - venitul minim de inserţie, ce are drept scop prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială. Acestea sunt: venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei", se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Legea stabileşte şi limitele maxime de venituri până la care se acordă componentele venitului minim de inserţie astfel: 260 de lei venit net lunar ajustat până la care se acordă ajutorul social, 700 de lei venit net lunar ajustat până la care se acordă alocaţia pentru familia cu copii şi 700 de lei venit net lunar ajustat până la care se acordă suplimentul pentru locuire, respectiv ajutorul pentru încălzire.

De acest ajutor vor beneficia familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, care au domiciliul sau reşedinţa în România, familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, fără domiciliu sau reşedinţă şi fără locuinţă pe perioada în care se află în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială, familiile şi persoanele singure care nu au cetăţenie română, pe perioada în care au domiciliul ori, după caz, reşedinţa în România, în condiţiile legislaţiei române sau, după caz, în condiţiile reglementărilor europene în cazul cetăţenilor unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European, ai Confederaţiei Elveţiene.

Actul normativ este prevăzut să intre în vigoare la 1 iulie 2017 sau, "în cazul în care nu sunt finalizate măsurile administrative de punere în aplicare, începând cu 1 aprilie 2018". În aceste condiţii, impactul bugetar estimat pentru aceste măsuri este de 1,23 miliarde de lei pentru 2017, şi de 2,76 miliarde de lei atât pentru 2018 cât şi pentru 2019.

Proiectul de act normativ se va afla în dezbatere publică până pe data de 19 noiembrie 2015.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb