De la iluziile de stat la statul iluzoriu

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 2 martie 2011

Cornel Codiţă

Spre deosebire de majoritatea celorlalte pieţe care au cunoscut dezvoltări limitate, exemplul cel mai relevant fiind chiar piaţa de capital, în România post-decembristă, piaţa iluziilor a cunoscut o expansiune explozivă. Ce este piaţa iluziilor? După definiţia clasică a economiei, locul unde cererea se întîlneşte cu oferta; locul unde banii şi marfa îşi schimbă deţinătorul de drept, în urma unei decizii raţionale, bazată, în lumea ideală a teoriei, pe o informaţie completă asupra cererii şi ofertei, a calităţilor mărfii şi, respectiv, a valorii banilor în sistemul economico-social de referinţă, în realitate, bazată pe o informaţie limitată, dacă nu chiar parţial eronată. Ca mai toate pieţele din România, nici cea pe care se vînd şi se cumpără iluzii nu s-a dezvoltat natural, ci a fost puternic deformată, fie de instituirea rapidă a diferitelor forme de monopol, fie prin reglementare abuzivă şi orientată în beneficiul anumitor grupuri de interese, fie prin măsuri fiscale, ori alte reglementări birocratice. Exact ca în majoritatea celorlalte situaţii, statul a devenit jucătorul cu cea mai mare influenţă asupra pieţei, fie direct, fie indirect, mai ales prin reglementare abuzivă şi măsuri de interferenţă birocratice. În România de astăzi, statul este jucătorul pricipal pe piaţa iluziilor. În mai multe calităţi!

Prima este cea de producător. Vă place sau nu, statul nostru este principalul producător de iluzii, pe care românii le cumpără pe bani grei şi la preţuri de monopol! După World Development Report, un document al Băncii Mondiale, statele, ca să poată fi numite state, trebuie să îndeplinească anumite funcţii. Documentul le împarte în trei categorii: minimale, intermediare şi maximaliste (activis-te). În prima categorie intră funcţiile de: apărare, asigurare a legii şi ordinii de drept, apărare eficientă a dreptului de proprietate, management macro-economic, sănătate publică, protejarea săracilor (numiţi la noi, pudibond, persoane defavorizate!) şi ameliorare a echităţii în (re)dis-tribuirea beneficiilor economico-sociale. Din categoria intermediară fac parte intervenţia prin politici coerente pentru perfecţionarea învăţămîntului şi creşterea calităţii mediului, reglementarea monopolurilor, asigurarea reglementărilor financiare, susţinerea sistemului de asigurări sociale. În sfîrşit, din cea de a treia categorie fac parte elaborarea şi implementarea pe termen lung a politicilor industriale şi a celor de redistribuire activă a avuţiei, în favoarea populaţiei şi a comunităţilor.

După toate întemeierile constituţionale care definesc statul numit România, din Decembrie 1989 şi pînă astăzi, noi avem un stat maximal, adică unul care şi-a asumat toate funcţiile din cele trei categorii enumerate. Acesta este şi temeiul pe care statul îşi justifică politicile supra-împovărătoare de impozitare, cel mai adesea abuzive, aberante economic şi de-a dreptul ruinătoare, din punctul de vedere al standardelor de viaţă ale populaţiei. Asta, în condiţiile în care, după cum atestă un recent studiu publicat de prestigioasa PricewaterhouseCoopers, în România, forţa de muncă, la acelaşi nivel de productivitate este de două şi chiar de trei ori mai prost plătită decît într-o ţară vest-europeană!!!

Ce ne dă statul în schimbul acestor uriaşe fonduri pe care le extrage din atît de prost plătita noastră muncă? Iluzii! Apărare, lege şi ordine publică doar de ochii lumii, dacă este să ne luăm după ratele de creştere a criminalităţii, în care nu sunt incluse, evident, abuzurile şi încălcările sistematice ale legii săvîrşite chiar de stat, prin mandataţii şi angajaţii săi! Des-pre cum apără statul numit România dreptul de proprietate, a se vedea hotărîrile CEDO în procesele intentate de cetăţeni ai României statului care-i oropseşte sistematic, abuzînd autoritatea sa şi mai ales pe cea de legiferare. Managementul macro-economic a fost ultima dintre preocupările guvernelor României, singura instituţie care s-a ocupat de problemă fiind BNR, în măsura în care statutul său îi dă responsabilitatea asigurării stabilităţii monedei naţionale. Sistemul de sănătate publică este, chiar după declaraţiile celor mai înalţi demnitari ai statului numit România, în stare de faliment; cît despre ameliorarea echităţii şi protejarea săracilor, mai bine să nu vorbim, după ce statul nu a ezitat să "ciupeas-că" şi din pensiile de cîteva milioane de lei ale unor bătrîni de 75-80 de ani! Nu vă mai irosesc timpul cu toate celelalte funcţii pe care statul numit România nu şi le îndeplineşte nici măcar la nivelul minimal, al decenţei.

Statul nu este, însă, doar cel mai important producător şi vînzător de iluzii, ci şi cel mai mare distribuitor de iluzii, mai mult sau mai puţin gratuite. De exemplu, statul pretinde că este o democraţie constituţională, în condiţiile în care toate instituţiile sale fundamentale sunt viciate în funcţionarea lor de "aberaţii comportamentale" care se repetă zi de zi şi au atins cote de nocivitate care-i fac pe mulţi dintre observatorii externi să se întrebe dacă locul Româ-niei mai este sau nu în comunitatea statelor de drept. Cine nu crede, să revadă, fie şi cu titlu de exemplu, replicile şi discuţiile în cele mai importante cancelarii şi parlamente ale Europei, în legătură cu subiectul admiterea României în sistemul european integrat de supraveghere a frontierelor, aşa numitul spaţiu Schengen. Prin înalţii săi reprezentanţi, Statul distribuie zilnic populaţiei iluziile cele mai diverse şi mai frumos colorate: ba, criza nici nu o să ajungă la noi; ba, avem nevoie de o centură de siguranţă de la FMI, după care se constată că suntem şi mai adînc prăbuşiţi în şanţ; ba, că se termină recesiunea la primăvară; ba, că stîrpim corupţia fără să ne atingem de marii ei promotori şi coordonatori, care se găsesc, fără excepţie, prin instituţiile statului etc.

De la statul producător, distribuitor şi manipulator de iluzii, la statul iluzoriu nu este un drum chiar foarte lung. Iar pe el pare să se fi angajat politicienii care reprezintă astăzi partide care se află la conducerea statului, ori au vocaţie de a deveni, mîine, partide de guvernămînt. Pasul despre care vorbesc este acceptarea explicită, ba chiar aplaudarea în văzul public a proiectului UDMR de enclavizare statală a comunităţii maghiare din România, ca etapă decisivă către o statalitate de facto şi ulterior, cine ştie, chiar de jure. Instrumentul este o aşa-zisă "Lege a Minorităţilor". Dacă luptele interne şi ambiţiile de putere ale clicilor politice din România justifică un asemenea preţ, este o întrebare la care, de acum, este obligat să răspundă fiecare dintre cetăţenii acestui stat. Şi, trebuie să se grăbească, pentru că, deja, clasa politică a trimis România pe traiectoria care o transformă într-un stat iluzoriu.

Opinia Cititorului ( 13 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. SUPERB!

    1. Muzica, muzica ..... 

    Din nou, maestrul Codita ia bisturiul, diseca, constata isi da cu parerea si ne da "verdicte". 

    Ce constata? in Romania de astazi statul este vanzatorul-smenar al iluziilor. Subscriem. 

    Mai constata practicile abuzive , aberante economic si de-a dreptul ruinatoare......... aberatiile comporamentale ale institutiilor statului, ajungand in final la concluzia statului iluzoriu !!. Subscriem. 

    Ce mai strecoara mesterul iscusit ? prin ce reprezentanti, unde si prin ce metode se... 

    1. Autorul editorialului a procedat ,ca de obicei la o tratare corecta a subiectului Nu avem comentarii decat asupra partii finale a editorialului de care clasa politica actuala trebue sa tina seama: avertismentul ca statul poate deveni iluzoriu prin coabitarea la guvernare cu gasca iredentista UDMR.!Ce detine portofolii importante in iluzoriul guvern Boc! De fapt jocurile le face papusarul cotrocenist,cruciatul arghirofil contra coruptiei! Ce ce doreste sa reformeze (!) statul! . In ce directie...

      ...jocurile le face ??; gata , m-am prins, esti din gasca lu' Vanghele.

      Accept, aveti dreptate voi astia care esti. 

      Ce va mirati ? nu este nimic iluzoriu; totul este derizoriu - sunt aplaudacii lui Codita. 

    ALO GARA ! n-ati vazut un calator ratacit ? sta la codita si raspunde la nume, asijderea.  

    Hehe, iar s-au inmultit gandacii iesiti la firimituri dupa stingerea luminii.

     

    Oi fi lovit in vreun punct sensibil pentru stapani, mai stii?  

     

    Ceea ce ma umple de mirare de fiecare data, este cum Dumnezeu reusesc sa sesizeze cand e cazul sa se agite. Nivelul intelectual sigur nu e explicatia corecta!  

    Articolul beton. Semnalul de alarma din final-fara echivoc. 

    1. Cei care vor veni la putere ,in mod democratic sau nu , nu vor face ,indubitabil, parte din actuala sorcova politica ce-si recruteaza urmasii politici din cluburile de fite! Alogenul Vanghele ,cel care este,nu face si nu va face parte din cei care vor fi la putere in viitorul apropiat. Cei care vor veni la putere vor avea rolul sa refaca ce-a stricat clasa politica postdecembrista,reindustrializ and ,in mod planificat tara, dupa preluarea puterii. Instituind monopoluri de stat in multe...

      NU TE MAI MIRA; NU MAI STA PE INTUNERIC - APRINDE LUMINA, POATE REUSESTI SA TE DUMIRESTI !

      Apropos: ce-ai vrut cu expresia "oi" ? 

    Statul nu-si poate indeplini functiile chiar minimale daca nu dispune de dreptul de a bate moneda. Vad ca nimeni nu discuta acest aspect esential...Suntem controlati prin monopulul asupra emiterii monedei, asupra energiei, securitatii ...restul componentelor suveranitatii este doar o iluzie.

    Prin reprezentare indirecta democratia ramane doar o iluzie...ne trebuie un nou sistem bazat pe reprezentare directa participativa, avem nevoie de o revolutie la nivel de democratie la nivel international de spiritualizare, de umanizare a ei.

    1. Bla,bla,bla ....... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb