DE LA ÎNREGISTRAREA MINIMELOR DIN MARTIE, PE FONDUL COVID 19, ŞI PÂNĂ LA FINALUL LUNII MAI Acţiunile TeraPlast - randament de 26,8%

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iunie 2020

Acţiunile TeraPlast - randament de 26,8%

Impulsionate de perspectiva majorării de capital prin emisiune de titluri noi şi de achiziţiile fondurilor private de pensii Pilon II, acţiunile TeraPlast (TRP) au consemnat un randament de 26,8% în perioada martie-mai 2020. TeraPlast este cea mai recentă companie introdusă în componenţa indicelui BET.

Titlurile TRP au urmat o tendinţă puternic negativă în luna martie, laolaltă cu celelalte acţiuni de la bursa locală. Principalul motiv a fost cuplarea pieţei noastre la valul de vânzări din pieţele internaţionale, martie fiind o lună extrem de instabilă din punctul de vedere al fluctuaţiilor din pieţele financiare.

După punctul minim al activităţii economice din luna aprilie, cotaţiile au revenit pe creştere la nivel general, odată cu perspectivele unei reveniri rapide din recesiune. În cazul TeraPlast, activitatea de cumpărare a fost susţinută de investitorii instituţionali, de rezultatele financiare pozitive pentru primul trimestru şi de aşteptarea majorării capitalului social prin emisiune de titluri noi. În cadrul majorării de capital social, un investitor urmează să primească 10 acţiuni gratuite la 33 deţinute.

Săptămâna trecută, producătorul de materiale de construcţii a anunţat că fondurile de pensii ale NN şi cele administrate de Allianz Tiriac au ajuns la o deţinere cumulată de peste 18% din capitalul social al companiei. Aceste achiziţii reflectă stabilitatea şi perspectivele de creştere ale Grupului TeraPlast pe termen mediu şi lung.

Tot săptămâna trecută, compania a publicat o serie de estimări ce arată continuarea creşterii business-ului, cu un efect scăzut al recesiunii în afacerile Grupului. Cele mai afectate au fost vânzările pe luna aprilie, care totuşi se poziţionează la nivelul de anul trecut. Astfel, compania se aşteaptă, pentru primul semestru, la o creştere a cifrei de afaceri cu 15% faţă de intervalul similar din 2019, la peste 470 de milioane de lei. De asemenea, EBITDA estimată marchează o creştere de 32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 47 milioane de lei. Marja EBITDA este estimată la 9,8%, ceea ce reprezintă o evoluţie de peste 1% faţă de semestrul întâi din 2019.

Prognozele arată comenzi şi vânzări mai mari cel puţin în lunile mai şi iunie, în comparaţie cu lunile corespunzătoare din anul trecut şi, per total, un trimestru al doilea mai bun decât cel din 2019. Principalele surse de creştere pentru rezultatele estimate sunt reprezentate de fabrica TeraSteel Serbia şi de evoluţia pozitivă a lucrărilor de infrastructură pentru linia de business instalaţii a companiei TeraPlast (infrastructură canalizare, apă, reţele de gaze, o zonă cu potenţial mare de creştere ca urmare a majorării preconizate a investiţiilor publice).

Recent, în contextul evoluţiei pozitive a cererii din pieţele pe care activează şi datorită eficienţei măsurilor implementate, TeraPlast a anunţat că a decis să renunţe la planurile de disponibilizare a 8,9% din forţa de muncă.

Grupul a consemnat o dezvoltare solidă în ultimii ani, pe fondul creşterii atât a vânzărilor pe piaţa internă, cât şi a exporturilor. Acestea din urmă au ajuns la o pondere de 24% în cifra de afaceri la nivel de Grup în 2019, adică 48,8 milioabe euro. Pentru primul trimestru, grupul a confirmat un impact scăzut asupra afacerilor ca urmare a lock-down-ului economic şi social. Rapoartele arată o majorare a EBITDA de 32% la nivel consolidat, un profit net de 6,1 milioane de lei, în creştere cu 85%, şi o creştere a cifrei de afaceri cu 20%, la 208,9 milioane de lei.

"Este prematur în acest moment să estimăm impactul pe care îl va avea asupra business-ului criza economică ce va urma, însă avansul pe care îl înregistrăm după primul trimestru ne indică o posibilă închidere a anului la un nivel similar cu cel din 2019", nota Ioana Birta, directorul financiar al grupului, în comunicatul din aprilie, după publicarea rezultatelor pe primul trimestru.

Amintim că acţiunile TeraPlast au intrat în indicele principal BET în luna martie. Acest lucru a determinat creşterea rulajelor atât ca urmare a anunţului, cât şi a intrării efective. Mai recent, TeraPlast a fost inclusă într-un program dedicat al BERD pentru elaborare de rapoarte de analiză pentru câteva acţiuni de la BVB. Programul mai include titlurile Bittnet (BNET), Conpet (COTE) şi Patria Bank (PBK), din ţara noastră. Programul de analiză are o durată de doi ani şi este realizat de WOOD & Company, o bancă de investiţii specializată pe pieţele emergente.

De la începutul anului, acţiunile TRP consemnează un avans de 10,2%, cu o capitalizare de 417,4 milioane de lei. Pe lângă cele două fonduri de pensii private Pilon II, cel mai important acţionar al companiei este Dorel Goia, care la data de 22 mai avea o deţinere de 46,83% din producătorul de materiale de construcţii. Totodată, KJK Balkan Holding din Luxemburg avea, la 22 mai, 10,05% din TeraPlast.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb