DE ZIUA EUROPEI, LA BUCUREŞTI, Peste 15.000 de oameni au manifestat, cerînd un trai mai bun

Mihai Vereha
Ziarul BURSA #Politică / 10 mai 2006

Protestul organizat ieri, în Capitală, de C.N.S.L.R. Frăţia, a mobilizat peste 15.000 de oameni, reprezentanţi ai unui număr de 40 de federaţii profesionale şi tot atîtea uniuni judeţene din ţară, ce au manifestat pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al salariaţilor şi pensionarilor. Revendicările principale ale sindicaliştilor privesc creşterea salariilor pentru angajaţii din industrie, comerţ, servicii şi personalul din sistemul bugetar, in vederea asigurarii, în 2007, a unui venit mediu net pe economie de 1200 RON lunar şi un salariu minim pe economie de 500 de RON/lună.

Marius Petcu, preşedintele C.N.S.L.R. Frăţia şi preşedintele Federaţiei Sanitas, a declarat că mişcările de protest iniţiate ieri vor fi continuate şi de celelalte confederaţii sindicale. Domnia sa a anunţat sprijinul Blocului Naţional Sindical (BNS), care se solidarizează cu revendicările manifestanţilor şi care va organiza, pe 24 mai, o acţiune similară de protest. "Nemulţumirile care v-au scos azi (ieri - n.r.) în stradă sînt şi ale noastre, ale tuturor salariaţior şi pensionarilor din România. Salarile şi pensiile din ţara noastră, departe de cele din Uniunea Europeană, ne vor scoate şi pe noi în stradă, aşa cum v-au scos pe voi", a fost mesajul preşedintelui BNS, Dumitru Costin, pentru manifestanţii din Piaţa Constituţiei.

Pensionarii au cerut majorarea veniturilor lor şi eliminarea discrepanţelor din această clasă socială, prin introducerea unui sistem unic de calcul al pensiilor şi asigurarea unui nivel de trai decent. Pe lista revendicărilor, care au fost prezentate primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, se mai află şi alte probleme stringente, precum calculul corect şi actualizat al valorii coşului minim de consum lunar, crearea unui sistem de protecţtie socială eficient, creşterea locurilor de muncă în economie, respectarea drepturilor cîştigate prin contractele colective de muncă, compensarea creşterii preţului la gaze, energie electrică şi alte utilităţi. Sindicaliştii au mai cerut înfiinţarea tribunalelor muncii, acordarea tichetelor de masă pentru toţi salariaţii şi modificarea Legii 19/2001 privind sistemul public de pensii şi asigurări sociale pentru încadrarea locurilor de muncă în condiţii speciale.

Vasile Cazan, preşedintele Federaţiei Pensionarilor, a solicitat Guvernului să suplimenteze bugetul asigurărilor sociale de stat cu o cotă de 30% din fondurile obţinute în urma privatizării activelor statului. De asemenea, domnia sa cere, în numele pensionarilor, indexarea trimestrială a pensiilor corelată cu rata inflaţiei, iar nivelul pensiilor să fie de cel puţin 40% din salariul mediu brut pe economie în anul 2007.

Înainte ca demonstranţii să inceapă marşul pe bulevardele din Capitală spre Guvern, Marius Petcu a făcut o ultimă declaraţie, precizînd că, dacă nu se va găsi înţelegere la Executiv, la toamnă va declanşa greva generală .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb