Deblocarea majorării de capital a "Petrom" aruncă în piaţă peste 42 milioane acţiuni

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 octombrie 2007

Deblocarea majorării de capital a "Petrom" aruncă în piaţă peste 42 milioane acţiuni

Deblocarea, în justiţie, a acţiunilor subscrise în cadrul unei majorări a capitalului Petrom, aprobată în 2005, aruncă în piaţa bursieră peste 42 milioane acţiuni şi ar putea pune o presiune temporară asupra evoluţiei cotaţiilor, a declarat ieri analistul Bram Buring, citat de NewsIn. Aproape 42,33 milioane acţiuni Petrom Bucureşti vor intra în piaţă după deblocarea acţiunilor subscrise în cadrul majorării capitalului cu 1,2%, conform brokerilor de la Prime Transaction, în urma respingerii printr-o hotărâ­re definitivă şi irevocabilă a contestaţiei majorării înaintată de preşedintele Asociaţiei Brokerilor, Dan Paul.

"Potrivit calculelor noastre, în afara pachetelor subscrise de investitorii instituţionali, investitorii mai mici coagulează circa 29 milioane de titluri Petrom (SNP), pachet ce ar putea pune o presiune de scurtă durată pe preţul titlurilor SNP", a menţionat Bram Buring de la banca de investiţii Wood&Company.

Decizia de majorare a capitalului social a fost adoptată în cadrul adunării generale a acţionarilor (AGA) din data de 22 noiembrie 2005. În acea şedinţă, acţionarii au aprobat ca statul să participe cu aport în natură la capitalul social al Petrom şi, prin urmare, s-a aprobat şi acordarea dreptului de preferinţă pentru ceilalţi acţionari.

Din cauza faptului că valoarea terenurilor, ce au costituit aportul în natură al statului, nu s-a stabilit în urma raportului unui evaluator, ci a unor note contabile, preciza Dan Paul, acesta a contestat în justiţie majorarea. Dan Paul a contestat faptul că terenurile au fost calculate la preţul de 0,5 euro/mp, ci nu la un preţ ce putea fi de circa zece ori mai mare, şi astfel statul putea primi de zece ori mai multe acţiuni.

În noiembrie 2005, s-a hotărât emiterea unui număr de 655,3 milioane acţiuni. În urma exercitării dreptului de preferinţă, s-au subscris 643,6 milioane acţiuni, ceea ce a reprezentat un grad de subscriere de 98,2%, din care 267 milioane de titluri au fost oferite statului român, în baza aportului în natură cu respectivele terenuri. Acţionarul majoritar al Petrom, OMV, a subscris 334 milioane acţiuni, conform deţinerii de 51,01%.

Din cele 643,6 milioane acţiuni subscrise cu ocazia majorării, scăzând titlurile primite de stat şi cele subscrise de OMV, rezultă că un pachet de 42,33 milioane acţiuni vor intra în piaţă din partea micilor acţionari, potrivit calculelor lui Adrian Bărbulescu, broker la Prime Transaction.

"În urma deblocării acestei majorări, pachetul tranzacţionat liber în piaţă (free-float) se reduce procentual, chiar dacă foarte puţin, deoarece acţionarii minoritari au subscris doar 42,33 milioane acţiuni, din cele aproape 54,03 milioane titluri ce le reveneau", menţionează Adrian Bărbulescu.

Potrivit lui Bram Buring, de la banca de investiţii Wood & Co, la acea majorare Banca Europeană pentru Recons­trucţie şi Dezvoltare (BERD) a subscris un număr de două milioane acţiuni Petrom. Adrian Bărbulescu a mai adăugat că probabil şi Julius Baer a subscris peste şase milioane acţiuni, conform cotei 1% din capitalul social, şi de asemenea SIF-urile şi-au exercitat cel mai probabil dreptul de preferinţă.

În urma majorării aprobată în noiembrie 2005, Petrom Bucureşti şi-a majorat capitalul cu 64,36 milioane lei, de la 5,6 miliarde lei la 5,664 miliarde lei, divizat în 56,664 miliarde acţiuni, cu o valoare nominală de 0,10 lei. Acţionarul majoritar al companiei este OMV AG, care deţine 51,01%, în vreme ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are o participaţie de 20,63%, iar Fondul Proprietatea deţine 20,11%. Restul acţionarilor deţin 8,23%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. la ce cautare au actiunile de la SNP nu m-ar mira ca cele pste 40 e milioane de actiuni sa nici nu ajunga.

    Sa i intrebam pe cei de la Julius Baer de ex daca mai vor niste SNP..... 

    Sa vedetizvonuri in piata. Oferta de actiuni SNP, pretul va cade, bla, bla.. nu sunt actiuni pe piata citi cumparatori avem. Cand vor veni cei 8% ai salariatilor sa vedeti atunci daca pretul scade sub 0,5 Ron. OMV-ul vrea ocota cit mai mare din petrom cum vrea si din OMV. Dar nu afiseaza profituri si cifra de afaceri mari, ca sa nu cresca pretul. Stolojan se intreba d acum 1 an de ce nu este SNP= 1 ron?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb