Debut în forţă la BVB

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 ianuarie 2005

Prima şedinţă de tranzacţionare din acest an a adus creşteri generalizate ale cotaţiilor bursiere şi implicit ale indicilor bursieri, pe fondul unor volume reduse de tranzacţionare. Brokerii precizează că lichiditatea redusă de ieri a fost determinată de numărul mic al ordinelor de vînzare. Toţi cei trei indici au atins noi maxime istorice, iar creşterile faţă de nivelurile de la sfîrşitul anului 2004 au depăşit 5%. Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la "Est Invest" Focşani, ne-a declarat că, avînd în vedere experienţa anilor trecuţi, creşterea din prima şedinţă bursieră a anului era de aşteptat. Estimările brokerilor privind creşterile indicilor erau însă mult mai mici, în jurul a 2-3%, comparativ cu evoluţiile înregistrate ieri. Brokerii consideră că evoluţia spectaculoasă de la bursă a fost determinată şi de faptul că, în perioada de o săptămînă cît nu au avut loc şedinţe bursiere, au avut loc o serie de evenimente, în special în plan politic, schimbări care nu au fost reflectate în cursurile de tranzacţionare. Creşterile spectaculoase de preţuri i-au determinat pe unii vînzători să îşi retragă ordinele, probabil în speranţa obţinerii unor randamente mai bune în cadrul şedinţelor de tranzacţionare viitoare.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă acţiunile "Băncii Române pentru Dezvoltare". Cursul acestor titluri a înregistrat ieri un maxim de 40.000 lei/acţiune ceea ce, în opinia brokerilor, i-a determinat pe unii investitorii să renunţe să-şi mai vîndă acţiunile băncii.

Creşterile nu au ocolit nici titlurile societăţilor de investiţii financiare, ceea ce a condus la creşterea cu 9,52% a indicelui BET-FI, nivelul atins ieri fiind de 18.935,18 puncte. Toate cele cinci SIF-uri au înregistrat ieri noi maxime istorice şi creşteri de peste 7% ale cotaţiilor bursiere.

Iulian Panait, preşedinte "KTD Invest" ne-a declarat că pentru anul 2005 se aşteaptă la o evoluţie similară celei de anul trecut, cînd în perioada de primăvară şi iarnă au avut loc creşteri puternice, iar toamna, corecţii negative. Domnia sa a mai precizat că evoluţiile de la Bursă din 2004 au fost peste aşteptări, fapt pus în evidenţă şi de creşterile de circa 100% înregistrate de cei trei indici bursieri.

Pentru anul care a început, analiştii estimează o menţinere a scării randamentelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb