DECÂT SĂ CREDITEZE SECTORUL PRIVAT, Băncile se înghesuie la licitaţiile Ministerului Finanţelor Publice

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 martie 2009

Publicul se roagă de bănci pentru credite; băncile se roagă de Guvern să accepte creditele; Guvernul se roagă de FMI. Oare, FMI la cine se roagă?

Publicul se roagă de bănci pentru credite; băncile se roagă de Guvern să accepte creditele; Guvernul se roagă de FMI. Oare, FMI la cine se roagă?

Instituţiile financiare oferă cu 43% mai mult decât vrea Ministerul să se împrumute

Ministerul Finanţelor Publice se împrumută tot mai des de la bănci pentru a putea finanţa datoria publică a ţării noastre, prin vânzarea de certificate de trezorerie cu discount şi obligaţiuni de stat de tip benchmark.

Pentru sumele împrumutate, Finanţele oferă un randament mediu anual de aproximativ 11 - 12%, iar băncile se pare că "se înghesuie la uşa ministerului" pentru a câştiga licitaţiile.

În condiţiile în care băncile nu mai dispun de linii de finanţare atât de generoase de la băncile-mamă, ele îşi pun la bătaie mare parte din bani ca să împrumute Finanţele pentru un câştig de până la 12%, dar cu un risc mult mai redus decât dacă ar finanţa populaţia şi firmele.

Băncile preferă să dea bani Ministerului Finanţelor deoarece au garanţia fermă că şi-i vor recupera şi că, astfel, nu se vor confrunta cu şi mai multe credite neperformante.

Daniel Ionescu, doctor în economie, ne-a explicat că prin aceste împrumuturi, Finanţele, probabil, plătesc datoriile restante pe care le au faţă de sectorul privat. Domnia sa ne-a mai spus că băncile ar vrea să crediteze populaţia şi întreprinderile, dar riscul de piaţă le impune un grad ridicat de prudenţă. O soluţie ar fi să existe garanţii de stat pentru creditele contractate de sectorul privat.

Numai de la începutul lunii martie Finanţele Publice au obţinut 1,698 miliarde de euro, prin intermediul a trei licitaţii, iar valoarea totală a ofertelor depuse de bănci a fost de 2,428 miliarde de euro, cu 43% mai mult decât solicitase ministerul.

MEF intenţionează să atragă luna asta 7,5 miliarde lei, adică 1,766 miliarde de euro, prin emiterea de titluri de stat pentru finanţarea şi refinanţarea datoriei publice. Analizând datele şi sumele pe care le-a obţinut ministerul prin aceste trei emisiuni de titluri de stat, ne dăm seama că aproape şi-a atins ţinta.

Mai mult decât atât, Ministerul Finanţelor nu doar se împrumută de la bănci, ci îşi permite să şi respingă ofertele acestora.

La începutul lunii în curs, Finanţele au respins, în totalitate, ofertele de cumpărare depuse de băncile comerciale pentru o emisiune de obligaţiuni benchmark cu scadenţa la cinci ani, pe motiv că nivelul dobânzii, solicitat de bănci, era inacceptabil. Emisiunea era în valoare totală de 250 milioane de lei, dobânda era 12,05%, iar rata cuponului se situa la 11,25%.

Nevoia de bani a Ministerului Finanţelor Publice este o consecinţă a deficitului bugetar ridicat, înregistrat la finele lui 2008, mai exact 4,5% din produsul intern brut, după standardele româneşti, sau 5,21% după standardele europene.

UniCredit Ţiriac Bank: Statul şi mediul privat concureazăpentru banii băncilor

Preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu, susţine că, în acest moment, cumpărarea de titluri de stat de către bănci limitează capacitatea acestora de a acorda credite şi, astfel, statul constituie o concurenţă pentru mediul privat în cursa pentru obţinerea de finanţare.

"Titlurile de stat sunt necesare pentru menţinerea echilibrului portofoliului unei bănci, dar este adevărat că se formează o concurenţă pentru resurse, care nu mai pot fi folosite pentru a da credite", a declarat domnia sa în cadrul unei conferinţe de presă. UniCredit Ţiriac Bank are în portofoliu titluri de stat în valoare de peste 200 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb