Decizia BNR ia prin surprindere analiştii

Andreea Arăboaei, Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 august 2008

Decizia BNR ia prin surprindere analiştii

Presiunile inflaţioniste se menţin şi în a doua jumătate a anului

Banca Naţională a României a hotărât majorarea dobânzii de politică monetară cu 0,25 de punc-te procentuale până la un nivel 10,25% luând prin surprindere analiştii din piaţă care anticipau menţinerea dobânzii la 10%.

Economiştii apreciază că BNR a luat această decizie considerând că presiunile inflaţioniste se vor menţine şi în a doua jumătate a anului.

Radu Crăciun, director de investiţii Interamerican, consideră că modificarea dobânzii de politică monetară reprezintă un semn că Banca Naţională deţine mai multe informaţii decât cele existente, iar presiunile inflaţioniste sunt mai puternice decât cele resimţite în piaţă. Totodată, domnia sa consideră că BNR a demonstrat că este hotărâtă să atingă ţinta pentru anul 2009.

Domnia sa apreciază că BNR va modifica prognoza de inflaţie în următorul raport care va fi prezentat pe 4 august.

În urma acestei măsuri luate de BNR, cursul se va stabiliza în jurul valorii de 3,5 lei pentru un euro, în opinia directorului de investiţii al Interamerican, iar dobânzile la credite şi depozite se vor majora şi ele.

Modificarea dobânzii de politică monetară cu 25 de punc-te de bază în şedinţa BNR de ieri, a reprezentat o surpriză şi pentru Cătălina Constantines-cu, economistul şef ABN Amro, care ne-a declarat că Banca Naţională ar putea da un semnal că inflaţia va mai creşte, existând posibilitatea alimentării aşteptărilor inflaţioniste.

Totdată, BNR doreşte să arate un angajament puternic asupra obiectivului de inflaţie, a mai adăugat economistul ABN Amro. Domnia sa consideră că banca centrală îşi va modifica ţinta de inflaţie pentru acest an în următorul raport asupra inflaţiei, prognoza ABN Amro pentru sfârşitul anului fiind de 6,5%.

Domnia sa a mai adăugat că dobânzile nu ar trebui să sufere modificări deoarece acestea sunt destul de mari. Acestea s-ar putea majora în condiţiile în care unele bănci nu au inclus celelalte majorări ale dobânzii cheie în nivelul actual al dobânzilor, a mai menţionat Cătălina Constantinescu.

Dan Bucşa, economist şef Bancpost, consideră că Banca Naţională ar trebui să pună mai mult accent pe explicarea mecanismului de transmisie a politicii monetare, prin explicarea motivelor pentru care BNR este riguroasă în ceea ce priveşte rata inflaţiei.

Economistul Bancpost susţine că penuria de lichiditate de pe piaţă va determina o scumpire dobânzilor la creditele în lei în următoarea perioadă.

De asemenea Dan Bucşa este de părere surpriza oferită de BNR se va simţi

în aprecierea a leului în următoarele zile, atenţionând că o apreciere de lungă durată nu este sustenabilă pentru că va avea o influenţă negativă asupra deficitului de cont curent.

Ella Kallai economist şef al Alpha Bank consideră că principalul motiv pentru care BNR a majorat dobânda de politică monetarp este continuarea accelerată a creşterii economice, mult peste potenţial. Astfel la presiunile inflaţioniste de tip "cost push", precum creşterea preţurilor la energie şi alimente se adaugă presiunile inflaţioniste de tip "cost pull" datorate cererii agregate prea mari, explică economistul Alpha Bank. În plus, strategia de creştere a preţurilor administrate (gaze, energie electrică şi energie termică) pe întregul an 2008, pe care s-a bazat BNR la proiecţia inflaţiei în Raportul din mai, a fost depăşit odată cu creşterea preţurilor la electricitate şi gaze din iulie, a adăugat Ella Kallai. Domnia sa este de părere că noua prognoză a inflaţiei pe decembrie 2008 va fi majorată până la un nivel de 6,6% dara că ţintele da inflaţie pentru 2008 şi 2009 nu se vor modifica întrucât orice majorare a ţintei pe 2009 se va traduce într-o majorare şi mai mare a anticipaţiilor.

Diferenţialul de dobândă ar putea atrage capitaluri, cu efect de apreciere a leului. "Dar cum fundamentele economice nu s-au schimbat, aprecierea leului va fi doar conjuncturală, nu de durată" a mai spus Ella Kallai.

La rândul său Rozalia Pal ecconomist şef al UniCredit Ţiriac Bank este de părere că înrăutăţirea anticipaţiilor inflaţioniste stă la baza deciziei de creştere a dobânzii de politică monetară. "Aceasta creştere are un caracter mai degrabă simbolic, arătând că banca centrală este pregătită să ia măsuri şi în viitor în cazul în care consideră necesar acest lucru", a adăugat economistul UniCredit.

În opinia analiştilor UniCredit creşterea dobânzii cu 0,25 puncte procentuale nu are o influenţă majoră asupra evolutiei inflaţiei din acest an. Ei anticipează că înflaţia anuală va fi de 6,8% în decembrie 2008, având în vedere mai mulţi factori precum ajustarea preţurilor reglementate la gaz şi electricitate, creşterea preţurilor la combustibil pe piaţa internaţională, dar şi atingerea unui prag record de inflaţie în zona euro (4,1% în iulie).

Rozalia Pal consideră că în prezent, sentimentul investiţional din regiunea Europei Centrale şi de Est are un impact mai semnificativ asupra evoluţiei cursului. Domnia sa este de părere că pe termen scurt, majorarea dobânzii poate intensifica trendul de apreciere din ultimele două săptămâni.

Economistul şef al UniCredit Ţiriac Bank a adăugat: "Consiliul de Administraţie al BNR a anunţat că este pregătit să utilizeze întregul set de instrumente de care dispune Banca Centrală pentru contracararea presiunilor inflaţioniste. Introducerea noului regulament privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice este conform acestei hotărâri de întărire a politicii monetare prin instrumente alternative".

În ultimele şapte şedinţe ale Consiliului de Administraţie BNR a hotărât majorarea dobânzii de politică monetară de la 7% la 10,25%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. M-a dezamagit acest articol. In primul rand, titlul este unul nereprezentativ, nemaivorbind de faptul ca informatia cu aceasta abordare a fost prezenta ieri pe toate canalele de informare. Ma asteptam sa vad o abordare demna de un ziar economic, si nu o relatare de agentie.

    In al doilea rand, nici macar nu este adevarat ca decizia BNR a suprins analistii, deoarece nu i-a surprins pe toti. Daca i-a suprins pe cei contactati de fetele de la Bursa si pe cei citati de Mediafax, nu inseamna ca a surprins pe toti (vedeti reactia lui Ilie Serbanescu). 

    Si in al treilea rand, v-ati concentrat sa prezentati ce spun analistii, dar nu ati explicat ca, de fapt, principalul motiv pentru care BNR a decis majorarea dobanzii de politica monetara este limitarea creditarii. Al doilea motiv e determinat de presiunile inflationiste.

    Va urez succes in continuare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb