DECIZIE DEFINITIVĂ A INSTANŢEI ANPC: Raiffeisen Bank trebuie să restituie circa 19 milioane euro celor care s-au împrumutat în 2006-2009

E.O.
Bănci-Asigurări / 1 - 2 noiembrie 2022

ANPC: Raiffeisen Bank trebuie să restituie circa 19 milioane euro celor care s-au împrumutat în 2006-2009

Raiffeisen Bank: "Banca a decis să facă şi plata dobânzii legale pentru sumele restituite, în mod voluntar" Banii care vor fi returnaţi debitorilor reprezintă sume percepute cu titlu de dobânzi

Actualizare Reprezentanţii Raiffeisen Bank au transmis că banii vor fi restituiţi debitorilor fără să fie nevoie de solicitările acestora: "Plăţile vor fi făcute în perioada imediat următoare, iar pentru a veni în sprijinul clienţilor săi, banca va efectua plăţile fără a aştepta solicitări din partea acestora. De asemenea, după efectuarea restituirilor, clienţii vor primi informaţii din partea băncii, în legătură cu acest aspect".

---

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în procesul dintre Raiffeisen Bank şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind unele practici comerciale incorecte ale băncii, după cum anunţă un comunicat al ANPC. Acesta arată că instanţa "a confirmat Ordinul nr. 837/20.10.2017, emis de preşedintele Autorităţii", precizând: "Având în vedere pronunţarea sentinţei definitive şi motivarea acesteia, în Dosar 8763/2/2017, operatorul economic Raiffeisen Bank SA urmează să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi celor care au contractat credite în RON, EUR şi CHF (franc elveţian), în perioada 2006-2009".

În acest context, reprezentanţii Raiffeisen Bank ne-au transmis: "Având în vedere decizia recent comunicată a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a menţinut ordinul emis de către ANPC, Raiffesien Bank a procedat cu diligenţă la calcularea sumelor ce trebuie restituite clienţilor în cauză, în aplicarea ordinului. De asemenea, banca a comunicat proactiv ANPC modul de calcul. În plus, banca a decis să facă şi plata dobânzii legale pentru sumele restituite, în mod voluntar, deşi ordinul ANPC nu prevede plata de dobânzi pentru aceste sume. Plăţile vor fi făcute în perioada imediat următoare".

Comunicatul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului mai arată: "Caracteristicile creditelor vizate sunt: o dobândă iniţială care a fost menţinută fixă timp de 1 an şi care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă «în funcţie de evoluţia pieţei financiare»; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanţa s-a pronunţat deja cu privire la dobândă.

Indiferent de situaţia actuală a raportului dintre creditor şi debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc.), consumatorii persoane fizice şi/sau moştenitorul/moştenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, au dreptul să primească sume de bani care vor fi calculate, de la caz la caz, în funcţie de tipul de credit, suma şi perioada de creditare". Pentru a primi aceste sume, consumatorii trebuie să se adreseze băncii.

ANPC precizează faptul că diferenţele de dobânzi care urmează să fie restituite consumatorilor se ridică la un cuantum de aproximativ 19 milioane de euro, fără dobânzile aferente încasării acestor sume pentru perioada mai sus menţionată, ceea ce va face subiectul unor discuţii separate, la nivel individual, caz cu caz. În situaţia descrisă, se încadrează 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. uraaaaaaaaaaa !

    Există ordine similare privitoare la alte bănci?

    Plătesc unii că sa acopere înșelăciunea tuturor lipitorilor la nivel național cu aceste credite.

    Câte vieți distruse de reclamele zâmbitoare!

    Ni se vor da din oficiu, sau trebuie sa mai facem vreun demers ?

    1. baza de date o au Raiffesien Bank si corect ar fi sa contacteze toti beneficiarii.

      Reprezentantii bancii ne-au transmis ca vor restitui banii fara sa fie nevoie sa-i contacteze clientii...: "Plăţile vor fi făcute în perioada imediat următoare, iar pentru a veni în sprijinul clienţilor săi, banca va efectua plăţile fără a aştepta solicitări din partea acestora. De asemenea, după efectuarea restituirilor, clienţii vor primi informaţii din partea băncii, în legătură cu acest aspect".

      "Pentru a primi aceste sume, consumatorii trebuie să se adreseze băncii"

      Si daca am achitat creditul și mi sa perceput comision de rambursarea anticipata mai primesc ceva

      Si daca nu mai sunt client al bănci, în 2005 am făcut credit în 2006 lam refinantat tot la ei și în 2007 lam achitat ,mai trebuie sa fac cerere

    Doamne ajuta,sper sa fie adevarata știrea.O veste extraordinară.

    Per contract rezulta medie de 2500 EUR

    Bătaie de joc…. 3% diferența dobânda pentru 15 ani la 100,000 franci credit ……Helfaisen 

    Alte procese Pt aplicare….

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb