DECIZIE DEFINITIVĂ LA ÎNALTA CURTE: City Insurance, liderul RCA, a pierdut procesul în care ASF o obligă să-şi majoreze cu 16,5 milioane de euro capitalul social

J.P.
Bănci-Asigurări / 24 martie 2021

City Insurance, liderul RCA, a pierdut procesul în care ASF o obligă să-şi majoreze cu 16,5 milioane de euro capitalul social

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis marţi, 23 martie, recursul făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un proces deschis anul trecut de City Insurance, liderul pieţei RCA, în urma unor sancţiuni legate de nereguli la soluţionarea dosarelor de daună RCA. Printre măsurile dispuse de ASF în sarcina City Insurance se număra şi un plan de măsuri care viza printre altele majorarea capitalului social cu 16,5 milioane euro până la finele anului 2020 pentru rezolvarea problemelor de solvabilitate, a precizat pentru HotNews.ro una dintre părţile din acest dosar.

Soluţia pronunţată marţi de Înalta Curte: Admite recursurile formulate de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară şi de intervenienţii Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizati din România, Auto Car Grup 1 Service S.R.L., Auto Car & Trucks Technology S.R.L. şi Standocolor S.R.L. împotriva Sentinţei nr. 355 din 4 iunie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată. Respinge cererea de suspendare formulată de reclamanta Societatea de Asigurare Reasiguare City Insurance S.A. , ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul pârâtei. Menţine soluţia dată excepţiei inadmisibilităţii. Respinge recursul incident formulat de reclamanta Societatea de Asigurare Reasiguare City Insurance S.A împotriva Sentinţei nr. 355 din 4 iunie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 23 martie 2021.

HotNews.ro a solicitat puncte de vedere de la ASF şi City Insurance cu privire la acest caz, însă cel puţin ASF nu comentează de regulă în niciun fel deciziile instanţelor, indiferent care este subiectul lor.

De altfel, ASF nu dă publicităţii toate detaliile deciziilor de sancţionare, ci doar anumite informaţii din acestea.

Spre exemplu, în acest caz, ASF a comunicat doar că a aplicat o amendă de 100.000 de lei şi că a dispus un plan de măsuri fără prea multe detalii:

'Consiliul A.S.F. a decis sancţionarea societăţii City Insurance cu amendă în cuantum de 100.000 de lei. În urma controlului efectuat au fost constatate o serie de încălcări ale Legii 237/2015 privind metodologia de calcul a rezervelor tehnice. Totodată, Consiliul A.S.F. a stabilit în sarcina asigurătorului obligaţia de a implementa măsuri de natură operaţională şi prudenţială pentru remedierea deficienţelor constatate în cadrul acţiunii de control periodic, cu privire la modalitatea de lichidare a dosarelor de daună şi la diminuarea nivelului unor riscuri identificate, măsuri care trebuie implementate până la finalul anului 2020.', se arăta în comunicatul ASF din data de 1 aprilie 2020.

Detaliile apar însă ulterior în urma proceselor care se deschid în instanţe.

În cazul de faţă, Florin Pandele, patronul grupului de firme Auto Car, parte în acest proces a transmis miercuri, 24 martie, la solicitarea HotNews.ro istoricul şi miza acestui proces, informaţii pe care le prezentăm în cele ce urmează:

'Prin Deciziile ASF nr. 455/2020 şi nr. 457/2020 Autoritatea a constatat o serie de nereguli în ceea ce priveşte activitatea societăţii de asigurare-reasigurare City Insurance, acestea vizând, în esenţă, nerespectarea prevederilor referitoare la modul de calcul şi constituire al rezervelor tehnice, respectarea indicilor de solvabilitate şi modalitatea de gestionare a dosarelor de daună. Faţă de acestea, au fost dispuse măsuri corective care au inclus:

Obligaţia City Insurance de a formula şi prezenta o ediţie revizuită a politicii de constituire, modificare şi menţinere a rezervelor tehnice sub regim Solvabilitate II, conform indicaţiilor ASF - art. 1 din Decizia ASF nr. 455/2020

Obligaţia City Insurance de a realiza o majorare a capitalului social cu suma de 16,5 milioane de euro, cel târziu până la data de 31.12.2020. - art. 1 din Decizia ASF nr. 457/2020

Împotriva acestor Decizii ale ASF City Insurance a formulat şi înregistrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti atât o cerere de suspendare a deciziilor (dosar nr. 2009/2/2020), cât şi o cerere de anulare a acestora (dosar nr. 2008/2/2020), conform prevederilor Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.

În cadrul acestor dosare, COTAR şi societăţile Auto Car Grup 1 Service SRL, Auto Car & Trucks Technology S.R.L. şi Standocolor S.R.L. au formulat cereri de intervenţie accesorie în favoarea ASF, urmărind să sprijine apărările formulate de Autoritate, în scopul menţinerii ca legale şi temeinice a Deciziilor şi aplicării lor neîntârziate. În dosarul nr. 2009/2/2020 Curtea de Apel Bucureşti a admis în principiu cererea de intervenţie accesorie, în pofida poziţiei procesuale a ASF care s-a împotrivit acestui demers.

Prin Sentinţa 355/04.06.2020, Curtea de Apel a dispus admiterea cererii formulate de City Insurance şi a dispus suspendarea celor două Decizi ale ASF.

Împotriva acestei Hotărâri au declarat recurs atât ASF, cât şi intervenienţii accesorii COTAR, Auto Car Grup 1 Service SRL, Auto Car & Trucks Technology S.R.L. şi Standocolor S.R.L.

Prin Decizia pronunţată în data de 23.03.2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursurile declarate de ASF şi cei 4 intervenienţi accesoriu, a dispus casarea Sentinţei Curţii de Apel şi a dispus respingerea cererii de suspendare formulate de City Insurance cu privire la cele două Decizii. De asemenea, a fost respins recursul incident formulat de City Insurance, prin care asigurătorul a criticat soluţia de admitere a cererii de intervenţie accesorie.

Soluţia de admitere a recursurilor (inclusiv cele formulate de intervenienţi) a fost pronunţată şi de această dată în pofida faptului că ASF a pus concluzii de respingere a recursului formulat de cei 4 intervenienţi, care urmărea să sprijine poziţia porcesuală a ASF.

În orice caz, efectul soluţiei pronunţate de Înalta Curte este că City Insurance trebuie să execute de îndată cele două decizii ale ASF, măsura viind valabilă cel puţin până la soluţionarea dosarului nr. 2008/2/2020 care se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.'

City Insurance nu a transmis un punct de vedere cu privire la implicaţiile dosarului pierdut la Înalta Curte, până la publicarea acestui articol. Vom publica aceste informaţii imediat ce le vom primi.

City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Muşat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% şi alţi acţionari persoane fizice şi juridice - 1,58%. Acţionarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. În 2019, compania a subscris prime 1,912 miliarde de lei, cu 28,81% mai mult faţă de anul precedent, rezultat care a plasat-o pe primul loc în ierarhia de profil.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este incredibil faptul ca ASF (a se citi Nicu Marcu) a solicitat in repetate randuri pe parcursul procesului respingerea grupului AutoCar si Cotar ca parte implicata in favoarea ASF. Dupa ce ASF pierduse cu brio in prima instanta cu City Insurance, a venit Pandele si a incurcat socotelile lui Marcu, intervenind in proces. Din acel moment, s-a schimbat soarta procesului, iar spre disperarea lui Marcu, ASF a castigat procesul datorita lui Pandele, cel pe care ASF nu il dorea ca parte in proces.

    Acum ati inteles cu totii cine e cu adevarat Nicu Marcu? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb