Declaraţiile lui Isărescu au readus euro peste 4,5 lei

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 ianuarie 2014

Declaraţiile lui Isărescu au readus euro peste 4,5 lei

Cursul de schimb a revenit, ieri, deasupra nivelului de 4,5 lei/euro, după ce, în ziua precedentă a înregistrat prima scădere din această săptămână.

Pe piaţa interbancară, moneda europeană s-a apropiat de nivelul de 4,54 lei, pe fondul unor volume mari, potrivit dealerilor.

Evoluţia leului în raport cu euro nu s-a încadrat în tendinţa monedelor din regiune, care au crescut faţă de euro, ne-au declarat reprezentanţii ING.

Domniile lor consideră că evoluţia înregistrată ieri a fost provocată de declaraţiile "mai puţin clare" pe care guvernatorul Băncii Naţionale a României (CA), Mugur Isărescu, le-a făcut în cadrul conferinţei de presă care a urmat şedinţei pe probleme de politică monetară.

Şeful Băncii Centrale a afirmat că moneda naţională ar trebui să se deprecieze după reducerea ratei dobânzii de politică monetară, de la 4% la 3,75% pe an, şi a rezervelor minime obligatorii la lei, de la 15% la 12%, dar "se teme" că acest lucru ar putea să nu se întâmple.

"În mod normal ar trebui să se ducă (n.r. rezervele minime obligatorii în lei eliberate) spre deprecierea monedei, dar eu mă tem că nu o să se întâmple. Şi utilizarea excesivă a cuvântului depreciere trebuie interpretată puţin. De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obişnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este în jur de 1%. Păi şi până în timpul etalonului aurului o astfel de mişcare era normală. Nu mai avem acest sistem şi este normal ca volatilităţile să fie mult mai mari", a subliniat Mugur Isărescu.

Reprezentanţii ING văd deprecierea de ieri drept un efect al interpretării greşite ale acestor comentarii. "Lipsa unei ecou în pieţele regionale sau în randamentele titlurilor în dolari, achiziţiile agresive şi continue din piaţa locală de titluri de stat, alături de accelerarea creşterii economice a României la 3% de la 2% anterior (dacă excludem agricultura) şi fundamentele atrăgătoare (deficitul de cont curent din 2014 este estimat la 1,5% din PIB şi ar urma să fie finanţat aproape integral din investiţii străine directe) ne determină să credem că mişcările recente reprezintă rezultatul unor tranzacţii speculative, care îşi vor schimba, în curând, tedinţa", se arată într-o notă trimisă de bancă.

Cursul de schimb a început anul la valoarea de 4,4882 lei/euro, crescând, în ziua următoare, la 4,4947 lei/euro, maximul ultimelor şase luni. Pe 7 ianuarie, euro a trecut de 4,5 lei, ajungând la 4,5010 lei, pentru ca miercuri să coboare la 4,4979 lei. Dacă, la începutul săptămânii, volumele de tranzacţionare erau scăzute, ieri acestea erau semnificativ mai ridicate, ceea ce face ca şi relevanţa pentru piaţă să fie mai mare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Inclin sa cred ca Isarescu a luat-o razna...:( Cum poate sa faca asemenea afirmatii dupa eliberarea unor cantitati insemnate de lei si valuta in piata? Asta daca nu are vreun interes numai de el cunoscut....

    1. articolele domnului Alexandru sunt de o importanta extraordinara pentru mai buna intelegere a contextului financiar actual. Desi opinia dumneavoastra este din punct de vedere al intelegerii motivelor acestei declaratii intr-adevar pertinenta, totusi ar fi probabil mult mai folositor daca am ruga pe domnul guvernator sa ne ofere o parere care sa precizeze motivele sale. Cu cat pastram un limbaj mai elevat, cu atat obtinem, probabil, un raspuns pe masura.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb