Defaultul creditelor în CHF ar putea să intensifice criza din zona euro

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 august 2011

Lucian Croitoru: Sistemul bancar nu are probleme, privind împrumuturile în franci elveţieni

Criza datoriilor suverane din zona euro ar putea să se adâncească din cauza dificultăţilor de rambursare a creditelor în franci elveţieni (CHF) cu care se confruntă clienţii băncilor occidentale, din Europa de Est, a anunţat "UBS Wealth Management", potrivit Bloomberg.

"UniCredit", "Erste Group Bank", "Raiffeisen Bank International" şi "Bayerische Landesbank" au acordat împrumuturi de 80 de miliarde de franci elveţieni în Ungaria, Polonia şi Croaţia, a declarat Kilian Reber, analist în pieţe emergente la "UBS".

Beneficiarii acestor împrumuturi se confruntă cu creşterea ratelor, după ce francul s-a apreciat, în ultimele luni, cu 9,5% faţă de forint, cu 14% faţă de zlot şi cu 9% faţă de kuna.

"Stresul tot mai mare legat de creditele în franci acordate ungurilor, polonezilor şi croaţilor poate provoca şocuri în zona euro", a precizat Kilian Reber. Analistul consideră că există o probabilitate de 20%-30% ca aprecierea francului să ducă la defaulturi (incapacitate de plată) în estul Europei, obligând băncile să ceară ajutoare de urgenţă, ceea ce va agrava criza datoriilor suverane din zona euro.

"În România nu există o problemă la nivelul sistemului bancar, privind îndatorarea în franci elveţieni", ne-a declarat Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului Mugur Isărescu. Domnia sa ne-a mai precizat că ponderea creditelor în CHF este foarte mică, ceea ce nu poate să afecteze sistemul bancar.

Lucian Croitoru a adăugat că reprezentanţii Băncii Naţionale a României au afirmat, în repetate rânduri, că situaţia împrumuturilor în CHF, din ţara noastră, nu este îngrijorătoare.

Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, a declarat, în urmă cu două luni, că populaţia de la noi deţine foarte puţin credit în monedă non-euro. Din creditul în valută, în total, în economie există 9% credite în franci elveţieni, iar la populaţie cifra este de aproximativ 14%, potrivit domniei sale.

În plus, Cristian Popa a mai precizat la acea dată, că stabilirea unui curs de schimb fix, pentru francul elveţian, la fel ca în Ungaria, nu este oportună.

Împrumuturile în franci elveţieni au fost preferate în Europa de Est datorită dobânzilor mari la creditele în monede locale, potrivit Bloomberg.

Peste 60% dintre împrumuturile contractate de populaţia din Ungaria sunt în franci şi sunt echivalente cu 16% din produsul intern brut (PIB), potrivit "UBS Wealth Management". În Polonia şi Croaţia, ponderea în PIB este de 10%.

În Ungaria, peste o zecime din împrumuturile în franci sunt neperformante, comparativ cu 1,5% în Polonia şi 6% în Croaţia.

Potrivit scenariului de bază al "UBS", pagubele aduse băncilor occidentale vor fi limitate, ca urmare a încetinirii creşterii economiei elveţiene şi a măsurilor băncii centrale de limitare a aprecierii francului.

"UBS" anticipează că francul, care a atins nivelul record de 272 de forinţi pe unitate pe 10 august, se va deprecia la 210 forinţi pe unitate în 12 luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb