Deficitul bugetar al Spaniei a urcat la cel mai înalt nivel din 2012, după ce Guvernul a majorat cheltuielile iar încasările bugetare au scăzut, din cauza restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters, citat de Agerpres.
Ministrul Bugetului, Maria Jesus Montero, a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că deficitul s-a adâncit la 10,09% din PIB anul trecut, de la 2,90% din PIB în 2019, dar sub ţinta oficială a Guvernului, de 11,30% din PIB. Maria Jesus Montero a dat asigurări că anul acesta va fi reluată politica de reducere a deficitului.
"Creşterea deficitului nu înseamnă că Executivul a renunţat la principiile şi beneficiile stabilităţii bugetare. Prioritatea încă o reprezintă pandemia, dar asta nu va preveni reducerea deficitului în 2021", a declarat oficialul spaniol.
Deficitul bugetar de anul trecut este cel mai ridicat din 2012, când Guvernul Spaniei raportase un deficit de 10,70% din PIB.
Pablo Hernandez de Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, a avertizat că actuala instabilitate politică din ţară are un impact negativ asupra redresării economiei şi ar putea afecta capacitatea Guvernului de a aproba reforme pe termen lung.
"În Spania, ne confruntăm cu un proces de fragmentare politică cu care nu eram obişnuiţi, şi este important să facem faţă acestei situaţii, şi asta nu trebuie să ne oprească de la realizarea reformelor", a declarat astăzi Pablo Hernandez de Cos.
Spania, afectată sever de pandemie, a înregistrat anul trecut cel mai aspru declin al economiei de la Războiul Civil din 1936-1939, iar restricţiile dure impuse de la începutul anului sugerează că redresarea în acest an nu va fi atât de solidă cum se anticipa.
A patra economie a zonei euro s-a contractat anul trecut cu 11%, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INE), faţă de un avans de 2% în 2019. Scăderea din 2020, pe fondul prăbuşirii sectorului crucial al turismului, depăşeşte declinul economiei în cei cinci ani care au trecut de la criza financiară globală care a început în 2008.
Guvernul de la Madrid se aşteaptă la un avans al economiei de 7,2% anul acesta, în timp ce analiştii previzionează o creştere de 6,3%, iar Fondul Monetar Internaţional estimează o expansiune de 5,9%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.03.2021, 21:49)
Semana foarte mult cu spargerea ciclica a bulei de credit!
semnat comenturi "cretine"