Deficitul comercial al Statelor Unite a crescut semnificativ în decembrie, pe măsură ce importurile au atins un nivel record, posibil ca urmare a grăbirii comenzilor de bunuri străine înaintea aplicării unor noi tarife impuse de administraţia Trump, a raportat miercuri Departamentul Comerţului, citat de Reuters.
Raportul arată că SUA au înregistrat deficite semnificative cu mai mulţi parteneri comerciali, inclusiv China, Mexic şi Canada, ţări vizate de politica tarifară a preşedintelui Donald Trump.
Luni, Trump a suspendat temporar tarifele de 25% pentru Mexic şi Canada, însă un tarif suplimentar de 10% pentru bunurile din China a intrat în vigoare marţi.
Această creştere a deficitului ar putea întări argumentele administraţiei Trump în favoarea unei politici comerciale protecţioniste.
Importurile la un nivel record
Deficitul comercial al SUA a crescut cu 24,7% în decembrie, ajungând la 98,4 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel din martie 2022, faţă de 78,9 miliarde de dolari în noiembrie. Acesta este al doilea cel mai mare deficit lunar înregistrat vreodată, iar creşterea de la o lună la alta a fost cea mai mare din martie 2015.
Economiştii chestionaţi de Reuters estimaseră un deficit de 96,6 miliarde de dolari, în creştere faţă de raportarea iniţială de 78,2 miliarde de dolari pentru noiembrie.
Pentru întregul an 2024, deficitul comercial s-a majorat cu 17%, ajungând la 918,4 miliarde de dolari, cel mai mare nivel din 2021.
Importurile totale au crescut cu 3,5%, atingând un nivel record de 364,9 miliarde de dolari.
Importurile de bunuri au avansat cu 4% până la 293,1 miliarde de dolari, fiind impulsionate de o creştere de 10,8 miliarde de dolari a livrărilor de materiale industriale şi aprovizionare, inclusiv un avans de 9,2 miliarde de dolari al importurilor de metale prelucrate, în principal din Elveţia.
Această tendinţă i-a făcut pe unii economişti să se întrebe dacă majorarea importurilor a fost determinată doar de graba companiilor de a face stocuri înainte de tarife.
"Elveţia nu se află pe lista principală a tarifelor impuse de preşedintele Trump", a comentat Stephen Stanley, economist-şef la Santander U.S. Capital Markets.
"Probabil că este doar un eveniment izolat, ceea ce înseamnă că deficitul comercial ar putea să se reducă semnificativ în ianuarie, cu excepţia cazului în care fenomenul de import anticipativ a fost şi mai puternic luna trecută."
Exporturi slabe şi impact economic
Exporturile au scăzut cu 2,6%, ajungând la 266,5 miliarde de dolari, în timp ce exporturile de bunuri au înregistrat un declin de 4,2%, cel mai mare din mai 2020. Exporturile de bunuri de consum şi materiale industriale, inclusiv petrol, au scăzut cu 1,8 miliarde de dolari, în timp ce exporturile de bunuri de capital s-au redus cu 1,4 miliarde de dolari.
Deficitul comercial de bunuri a crescut cu 18,2%, atingând un nivel record de 123 miliarde de dolari. Ajustat pentru inflaţie, deficitul s-a extins cu 15,4%, până la 111,9 miliarde de dolari.
Deficitul comercial cu Canada a crescut cu 2,9 miliarde de dolari, ajungând la 7,9 miliarde în decembrie. În schimb, deficitul comercial cu China s-a redus în decembrie, dar a crescut pentru întregul an 2024 la 295,4 miliarde de dolari, faţă de 279,1 miliarde în 2023.
Pe partea de servicii, importurile au crescut cu 1 miliard de dolari, atingând un nivel record de 71,8 miliarde, în timp ce exporturile au crescut cu doar 0,4 miliarde de dolari, până la 96,3 miliarde.
Reacţii economice şi efecte asupra pieţelor
Un sondaj realizat de Institute for Supply Management (ISM) a indicat că firmele din sectorul serviciilor se tem de creşterea preţurilor şi de lipsa materiilor prime din cauza tarifelor.
"Ameninţarea tarifelor determină o creştere a preţurilor, iar instabilitatea pieţelor internaţionale generează dificultăţi de aprovizionare cu diverse materiale", au declarat reprezentanţi ai unor companii din domeniul serviciilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice.
Între timp, pieţele bursiere americane erau în creştere, dolarul a slăbit faţă de un coş de valute, iar randamentele obligaţiunilor Trezoreriei SUA au scăzut.
Conform Departamentului Comerţului, economia americană a crescut cu 2,3% în ritm anualizat în trimestrul al patrulea, cu un impact neutru al comerţului asupra PIB-ului, după ce timp de trei trimestre a avut un efect negativ. Creşterea economică a fost mai redusă comparativ cu avansul de 3,1% din trimestrul iulie-septembrie, principala frână fiind reprezentată de acumularea de stocuri.
"În prezent, nu există riscuri semnificative pentru o revizuire majoră a ritmului de creştere", a comentat Thomas Ryan, economist la Capital Economics.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2025, 10:40)
deficitul SUA e denominat (desigur) in USD.
USD pana in 2028 tot o sa ia lovituri din plin
pana in 2028 nu vad o problema acuta legata de deficitul SUA.
din 2029 si pe mai departe, da.... e o uriasa problema pentru SUA (pe masura ce respingerea politicilor de player/hater ale lui Trump la adresa lumii mondiale si de catre lumea mondiale vor capata un contur de-a dreptul gros).
intr-o lume multipolara si atat de interconectata sa te porti cum a inceput King (NOT PRESIDENT!)Trump ...e de-a dreptul falimentar pe termen mediu/lung. De ce zic King (not president) Trump?
Pentru ca in SUA nu vor mai avea loc alegeri REALE niciodata (formal s-ar putea sa mai aiba loc). Pana la destructurarea secesionista a SUA va fi King Trump in mod continuu.
Ban.Cher.Vali
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2025, 10:49)
Trump va castiga, vei vedea. Si economia US va fi great. La economie se pricepe trump. A dat mana libera la capitalisti, eliminate toate reglemetarile, va dudui economia. Dolarul la fel. Nu va scadea, nu stiu cum iti imaginezi ca europa ar putea performa economic mai bine ca america lui trump, si implicit euro fata de dolar. Va fi chiar invers, mai gandeste-te.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2025, 11:19)
:)
eu m-am gandit si imi cunosc argumentele.
Urmareste ce se va intampla cu usd din 2025 pana in 2028. Praf si tandari se face nu doar economia americana dar si pozitia USA in Lume.
mai vorbim in 3 ani.
Exceptionalismul american se va transforma in gunoi efectiv (multumiti-i involuatului de Musk pentru asta si playerului agresiv de Trump pentru asta).
Si asta pentru ca va fi dus la maxim ceea ce se va constitui intr-un motiv solid de izolare internationala (lenta dar sigura) a SUA.
All hail, King Trump!
Aaaa, prietene, de asemenea ...sa nu uitam... "Make America great again" precum si mai actualul "USA uber alles" (care aminteste de NAZISTUL " Deutschland uber alles" - "Germania mai presus de oricine") se va transforma lent si sigur in "USA uber ' allies ' " daca intelegi ce vreau sa spun. Si asta va costa crunt SUA.
Vorbim in 3 ani cand TOATA LUMEA va vedea in ce hal de cu chilotii in vine va ajunge USA.
Ban.Cher.Vali
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2025, 11:23)
"Trump va castiga, vei vedea. Si economia US va fi great."
mai bine , bai romanule, te-ai procupa de Romania , de tara ta.
Cainele de drum lung moare si ... neinspiratul de grija altora
Nu te mai inchina la icoane de carton gen SUA ...facute si cu carton Made in China! Vezi-ti de bunastarea ta de construit aici in Romania, bai romanule. Nu la SF-uri de carton la moda gen tembelul ala de Musk sau narcisistul sociopat gen Trump. Alea sunt gunoaie, ma. Cartoane si plastic de legat ochii la prosti.
Vezi-ti de adevarul adevarat care doar Romania e pentru noi toti, mai!
Ban.Cher.Vali
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2025, 12:29)
Îmi miroase a analiza făcută sunt influenta unui borhot ieftin.
Valica lasă sportul cu vaporii de "sauna" și mai pune mana pe o carte de economie. Am zis carte! Nu sa faci economie la pufoaica!(la haina de îmbrăcat zic pufoaica, nu la beutura maaaai)
Mon.Cher.Vali
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.02.2025, 12:42)
in afara de mistouri ieftine de copil intarziat in corpul unui asa-zis adult... argumente valide pe subiect ai? Cu mine se discuta pe subiect si cu argumente... nu cu glume gen pufoaica... un atac mascat la persoana de altfel.
Ban.Cher.Vali