Deglobalizarea continuă, iar dolarul poate fi abandonat în mai multe colţuri ale lumii

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 ianuarie 2023

Deglobalizarea continuă, iar dolarul poate fi abandonat în mai multe colţuri ale lumii

După o monedă a Americii de Sud iată că se vorbeşte şi de una a BRICS.

O declaraţie foarte interesantă a făcut miercuri Serghei Lavrov, ministrul rus de externe. La o căutare cu Google, ieri dimineaţă, apăreau doar versiunile ştirii în engleză sau în alte limbi de circulaţie, nimic în română.

Tema creării unei monede BRICS va fi discutată la summitul asociaţiei de la sfârşitul lunii august, a declarat reporterilor Lavrov, după discuţii cu preşedintele Angolei Joao Lourenco, potrivit Tass.

"Exact în această direcţie vin iniţiative despre necesitatea de a ne gândi la crearea monedelor interne în cadrul BRICS sau în cadrul comunităţii statelor din America Latină şi Caraibe. Acest lucru va fi cu siguranţă discutat la summitul BRICS, care va avea loc în Republica Africa de Sud la sfârşitul lunii august şi unde va fi invitat şi un grup de naţiuni africane, arăta Lavrov.

"Ţările serioase cu respect de sine înţeleg foarte bine ce este în joc. Ele văd acţiunile stăpânilor actualului sistem monetar internaţional şi doresc să-şi creeze mecanismele pentru a-şi asigura sustenabilitatea, protejată de imixtiunile externe", a adăugat oficialul rus.

Este o declaraţie care vine, coincidenţă sau nu, la două zile de la anunţarea altui proiect care să concureze dolarul, moneda "sur"(sur=sud).

Brazilia şi Argentina se află în dis­cuţii preliminare pentru a stabili o unitate de valoare comună în comerţul bilateral, reducându-şi astfel dependenţa de dolarul american, declara luni preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, aflat în vizită la Buenos Aires, deşi demersul nu prespune înlocuirea monedelor existente, informează news.ro.

Lula a făcut aceste declaraţii alături de preşedintele argentinian Alberto Fernandez, un aliat de stânga. Potrivit Financial Times, Brazilia sugerează să numească noua monerdă "sur". Politicienii din ambele ţări au discutat ideea deja în 2019, dar s-au confruntat la vremea respectivă cu împotriviri din partea băncii centrale a Braziliei. Pornind iniţial ca un proiect bilateral, iniţiativa ar urma să fie extinsă ulterior pentru a invita şi alte naţiuni din America Latină, a scris Financial Times.

Sunt, deci, condiţii pentru a se pune bazele unor monede comune pentru facilitarea comerţului dintre statele care s-au săturat să finanţeze deficitul bugetar al SUA doar pentru că americanii sunt singurii furnizori ai monedei de tranzacţionare a petrolului şi altor mărfuri importante.

Nu e neapărată nevoie ca aceaste noi monede (moneda BRICS, sur etc.) să înlocuiască monedele naţionale, mişcare ce ar declanşa discuţii infinite pe baza rapoartelor de conversie, ci pot apărea monede strict pentru tranzacţiile comerciale bilaterale sau în cadrul organizaţiilor respective.

Fapt ce va grăbi dedolarizarea, pentru că băncile centrale din respectivele state vor dori să deţină rezerve în noua monedă, iar rebalansarea portofoliului de devize se va face în dauna dolarului şi, în mai mică măsură, a euro.

În consecinţă, noile monede se pot aprecia semnificativ în faţa dolarului în timp, fapt ce va produce o creştere corespunzătoare a nivelului de trăi în ţările vizate de noile uniuni monetare. Implicit, plasamentele în dolari, în special în companiile din SUA, pot cunoaşte deprecieri pe termen mediu şi lung.

O monedă BRICS ce va reuni sub umbrela sa resursele Rusiei, cu forţa manufacturieră a Chinei şi cererea în creştere din piaţa Indiei, ar reprezenta un concurent puternic pentru lumea occidentală a dolarului şi euro.

Rămâne de văzut cât de repede se vor mişca lucrurile în această direcţie într-o economie globală devenită teatru de război economic tot mai fierbinte după declanşarea ostilităţilor din Ucraina. Iar o escaladare importantă a acestui război monetar ar putea apărea în momentul în care noile monede ar fi legate într-un fel sau altul de aur, ca o revanşă post Bretton Woods.

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. Exemplul Rusiei a pus pe gânduri multe tari,

    se pregătesc contra masuri preventive 

    1) Se pare ca autorul nu vede nici o posibila problema in faptul ca Brazilia ar fi implicate in ambele proiecte, cel cu Argentina si cel cu celelalte tari membre BRICS.

    2) Prezentarea include cu generozitate pozitia lui Lavrov, ignorand grosolania afirmatiei despre "stapani" in conditiile in care rusii s-au comportat samavolnic folosind rubla in fostul spatiul economic comunist. 

    3) Daca Rusia a pierdut Razboiul Rece, unul din care China a facut si ea parte, se pare ca nu se vede nici o contradictie in faptul ca ceilalti au ocupat spatiul financiar cu propria moneda, oricum mai puternica decat rubla. 

    4) Pentru ca o moneda sa existe, indiferent in ce relatii de schimb, este nevoie de incredere, nu doar de declaratii politice. 

    5) BRICS include Brazilia, o tara cu probleme democratice, Rusia, o noua Coree de Nord (in fapt, un esec administrativ intins pe durata mai multor secole), India, o tara care n-are nici o legatura cu democratia, la randul ei, China, o dictatura fara pic de remuscare, si Africa de Sud, o alta natiune cu probleme. Practic, toate cele cinci n-au nimic in comun cu prosperitatea obtinuta prin eforturi si calitate ci, mult mai degraba, prin una artificiala, obtinuta la comanda si in conditii de coruptie generalizata. 

    Ca sa nu mai spunem ca totul se intampla intr-un moment in care Rusia are probleme si, surpriza, economia lor se topeste precum inghetata la soare. 

    Indiferent ce se va alege de aceasta initiativa, este o alianta intre sisteme incompatibile cu cele occidentale, fara traditie democratica, fara traditie administrativa de buna factura, fara politici economice proprii de substanta, doar niste fatade ale unor sisteme falimentare de administrare a propriului teritoriu. 

    Ca sa nu mai spun ca, in esenta, toate au institutii extractive si nu incluzive. 

    1. slab , foarte slab

      ai raspuns la argumente economice cu argumente politice  

      politica si economia se bat cap in cap  

      tari cu sisteme ne-democratice pot fi foarte bogate gen Brunei , arabia saudita , kuweit , emiratele arabe unite  

      si tari asa zis democratice sint bogate doar pe hirtie

      = stiu eu una care are datorie 31 de trilioane si creste in continuare  

      Daca tot ai dat exemplul tarilor din Golful Persic, tine cont ca acolo se discuta de ani si ani de zile despre o moneda comuna si tot n-au facut-o.

      Arabia Saudita, Omanul, Kuweitul, Emiratele Arabe Unite si Bahrainul au o unitate etnica, religioasa, culturala si economica, plus proximitatea fizica si politici comune in multe domenii. EI bine, toate acestea nu au fost suficiente pentru a implementa o moneda comuna. 

      Acum vine Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, fara nimic in comun din elementele enumerate mai sus, si vor sa faca o moneda comuna desi sunt pe patru continente, au economii diferite, regimuri anapoda si structuri socio-economice diferite, si crezi ca vor reusi cu acest proiect lansat de rusi tocmai cand ii arde mai rau efectul sanctiunilor si cel al infrangerilor militare? 

      Da, asa este, argumentele mele sunt foarte slabe iar ale tale pleznesc de logica pe la incheieturi.

      Dasvidania tavarish! 

      PLus ca India si China sunt concurenti (chiar dusmani) in aproape toate domeniile si China este pe coborare iar India pe urcare.

      Din pacate americanii si-au facut-o cu mana lor, atata money printing brrrr care le-a permis cresterea datoriei guvernamentale la nivele nesustenabile. Si lumea s-a saturat sa dea produse sau resurse pe datorie care nu va mai fi platita never. Imposibil.

      NU , Nici eu nu cred ca BRICS vor putea avea o moneda comuna .

      Dar nu mi-a placut ca la 2. ai dat mai mult cu politica decit cu economia  

      pentru ca politica e una si economia e altceva  

      politica e sa vrei si economia e sa poti

      punctul 2.2 e mult mai bun pentru ca ai explicat SI dpdv economic de ce nu se poate o moneda comuna chiar daca politicienii BRICS vor asa ceva . 

    "Ţările serioase cu respect de sine":-)...este vorba de BRICS sau de "un grup de naţiuni africane" :-)...si astia vor sa "sperie vestul":-)

    1. Se pare că vor să atragă și Eritreea în grupul lor.

    din tarile BRICS doar una singura poate renunta la dolarul american

    Rusia = nu pentru ca este tare politic sau economic  

    motivul = nu exporta in SUA ( din diferite motive )  

    daca ne gandim la China de exemplu = 

    1. China exporta masiv in SUA  

    2.sant platiti in $ US  

    3.daca transforma acei $ US in yuani chinezi = yuanul urca fata de $ si exporturile chinezesti devin scumpe pentru SUA ( de acea china cumpara cu dolarii obligatiuni de stat ale SUA si au foarte multe ! )  

    4.daca exporturile sint scumpe = scade volumul comertului cu SUA = recesiune economica in China  

    5.( de acea china cumpara cu dolarii obligatiuni de stat ale SUA si au foarte multe ! ) 

    6. singura solutie pentru China este sa gaseasca alti cumparatori  

    6.doar atunci pot renunta la dolar  

    deci din tarile BRICS doar rusia si partial africa de sud pot renunta la dolar  

    in acest moment tot ce pot sa faca tarile BRICS este sa faca schimburile comerciale direct in monedele lor fara sa mai schime in dolari si apoi in moneda tarii cu care fac comert . 

    situatia se va schimba in momentul unui razboi in Taiwan sau un razboi economic pe fata intre SUA si China  

    atunci comertul SUA -China se va opri si china va putea renunta la dolar  

    daca se va intimpla asta americanii vor saraci teribil pentru ca multe produse sint ieftine pentru ca sant facute in afara SUA  

    concluzie = tarile BRICS pot renunta la dolar doar atunci cand vor renunta sa exporte in SUA

    dar pot gasi alti cumparatori cu bani carora sa le vanda produsele lor ?  

    1. Prin tiparire de obligatiuni si moneda fara numar in cazul sua si cu aplomb mai mare in Eu (pandemia si inarmarea ua),Sua si tarile Ue si au asigurat un nivel de trai nesustenabil de ridicat pt ce produc,asigurandu si materii prime pe tiparitura,si aia data cu zgarcenie,creste petrolul,scade petrolul,gazul,inventand motive puierile pt crestre si scadere,sa le iasa speculatiile!

      Uita te la Ro,bugetarii iau frecvent intre 1000 si 2000 euro pe taiat frunza,pe simulacrul numit educatie si noi nu pprea mai producem nimicp,dezechilibru 31 miliarde,traim F BINE pt economia care ne sustine !

      Sandramaua se va darama iar Xi cu fata cea zambitoare va infige cutitul in spatele G7,noua ordine se creioneaza,la prima masa va sta Chin,India si furnizorul de materii prime si securitate,Rusia,Sua la a doua masa si Eu mai la marne! 

      Cel mai evident simptom al calitatii slabe care caracterizeaza Rusia este insasi faptul ca au ajuns sa trimita oameni insuficient pregatiti in limbi straine pentru a le reprezenta interesele in mediul online.

      Nu conteaza ce scriu, important e sa transmita mesajul "doua picioare e rau, patru picioare e bun", asa incat in Ferma Animalelor rusul sa para cel mai destept, cel mai asa ... si cel mai nu stiu cum. 

      "Furnizorul de materii prime si de securitate Rusia" o sa si-o ia in freza exact asa cum merita: singura securitate exportata de rusi vreodata a fost abuzul la adresa altor natiuni. 

      Tovarase, voi ati inceput agresiunea impotriva romanilor inca de acum aproape 200 de ani, pe cand va doreati sa ajungeti la Bosfor si Dardanele pe ruta mai facila, adica prin Delta Dunarii, Dobrogea si litoralul bulgaresc. 

      Azi va plangeti ca nu va dorim?

      Fugi, ma, tare de aici! 

      Cand vorbim de securitate ,vorbim de nucleare ,ca alea conteaza,daca nu ar fi vrut sa anexeze,teritorii,le folosea pana acum!

      Baba care aruca grenada si omoara rusii si capra care declanseaza minele nu functioneaza cand se bat cei mari,si tancurile nu conteaza! 

      Argumentatia dv pare rationala .

      Dar ... 

      Daca marele ganditor Lavrov a obtinut deja acceptul presedintelui Angolei ...  

      Treaba e serioasa rau ...  

      Iar Rusia este atat de credibila ... 

      Orice ar spune ... 

      Pentru ca Rusia este plina de bune intentii ... 

      Inca o data , Rusia vrea sa salveze Lumea ... 

      Asta a fost Rusia - dintotdeauna ... 

      Salvatoarea Lumii ...

      domnu' credincios, va inchinatzi la bomba? nuclearele nu fac 2 bani, sunt bune doar pentru aparare shi amenintzare, atat. NIMENI responsabil nu va folosi nukes. Inclusiv regimul fascist Putin.

      Americanii au gasit desteptii pe care sa i inarmeze sa se bata cu rusii,de aia isi permit aceasta abordare!

      Daca veneau 100 de americani pe zi in saci,reactia din Vietnam ar fi fost nimic! 

      Nu sunt adeptul niciunei armate,am ajuns in nato cand e de bagat bani ca ne ataca rusii! 

      Daca vroiau,au avut destul timp,ei te ataca daca uneltesti iar noi cam asta facem si cu parere de rau spun,ca parinte de 2 baieti care asteapta sa creasca nepoteii,NU E BINE CE FACE NATO,NU E BINE CE FACE AMERICA SI RUSIA!

      AM INTRAT PE SPIRALA ESCALADARII,icepe balul cu avioane ,rachete si stiu cum le stinge lumina rusul! 

      Mafia Khazara este inamicul tuturor natiunilor nu RUSIA!citeste despre MK si te vei convinge!

      Rusii cu ei se lupta. 

      Nuclearele sunt utile doar în retorică ipotetică, un fel de asigurare că moare și capra vecinului.

      Când vorbești despre securitate, vorbești despre globalizare, posibilă doar atât timp cât SUA acceptă rolul de jandarm mondial. Fără securitate nu ai schimburi comerciale, pa economie, zero interes pentru resursele statelor sărace precum Rusia. 

      Razboiul nuclear este un pericol real,

      rusii NU POT FII invinsi fara razboi nuclear

      Grozav!....Misterios!....Oooo! ....

      ba ,interes pt resurse a fost,este si va fi din ce in ce mai mare,balarii cu regenerabilele,apa de ploaie,am si panou de apa calda si fotovoltaice,panoul de apa calda s-ar putea s-al amortizez,dar fotovoltaicele f greu ,asta daca nu vine o grindina ca acum 2 ani cat o corcodusa!

      dupa logica ta,e buna taxa de protectie sa-ti faci afacerea,asta face Sua,cine nu da (cumpara arme de 3 ori mai scumpe decat la coreeni,francezi,nemti),nu e democratic si incepe o denazificare democratica(irak)! 

    Dolarul american o sa ramana moneda de rezerva a lumii in viitorul apropiat departat datorita a trei motive.

    Economia americana este foarte mare si poate rula deficite foarte mari 

    In SUA exista ceea ce se numeste rule of law.In celelalte tari enumerate de comentatori nu exista asa ceva.Vedeti ce s--a intimplat in 2021 la LME london metal exchange detinuta acum de chinezi cind pretul nickelului a luat-o in sus si un miliardar chinez avea nenumarate pozitii short:pur si simplu au inchis bursa! 

    SUA au cea mai mare forta militara de pe glob 

    ca diferite tari vor face schimburi in monedele lor, foarte bine dar benchmark-ul o sa ramina dolarul american sau aurul care este cotat in $ 

    Principala victimă a deglobalizării este China. Cine vrea moarte dolarului are ceva cu chinezii. :)

    1. scurt shi la obiect. China are o problema imensa cu 23% din PIB din imobiliare.

      Iti scumpeste bateriile ca doar ei si africanii mai fac minerit pe neferoase,la bogati nu le place,iti pune 20% la manufacturiere,ca adausul smecherilor ce importa din ppc e de 100% si echilibreaza,noi,importatori neti echilibram bugetul de la minus 30 la minus 40!

      Slava lucrului bine facuttt! 

      Asta poate merge la tine la bloc, așa vă face administratorul la fondul de rulment. În lumea reală, Tesla a scăzut prețurile.

      China nu va sta cu mainile in san așteptând să se spargă bula...

      Și ce va face? :)

      tesla e o gogoasa auto si o bula financiara!

      o sa o desunfle chinezii chiar f repede,iar europenii vor cumpara hibride si electrice europene,nu dricuriile alea restlizate!

      Colegul tău de propagandă sovietică spune că chinezii scumpesc bateriile ca să crească PIB-ul. Tu spui că Tesla, care vinde mașini la 50% din prețul mașinilor chinezești, este o gogoașă.

      Vă las să vă puneți de acord și vă ascult data viitoare. 

    deglobalizarea dolarului! -slabe sanse; o sa schimbe moneda sau o sa puna cripto sau o sa ii taie zerourile dar tot o pondere mare o sa aibe global.

    cine nu citeste istorie economica.... 

    si lira uk a fost "inlocuita" si tot tare este; si jpy ul vechi si tot pondere mare ramane pe zona aia la intermediare; si francul francez a fost;  

    statele unite intra in ciclu de areciere imobiliare in grame aur fapt ce inseamna ca sistemul lor financiar urmeaza sa fie spalat prin masa nominala circulata exploziva = fapt ce se pupa si cu ideea de "deglobalizare /dumping de dolari globali" dar asta este doar ciclica treaba; datele arata ca inca din 1800 si cv dolarul avea ciclitate cu anglia franta si germania (un fel de DXY); si dupa 1913 se vede clar iar ciclitatea in international. 

    este ciclu puternic acum de dolar - simultan mai multe valute stau agatate de el prin si simultan avem valute anticiclice ce au facut prabusiri (vezi turcia axata pe comert cu "mancare" si nu servicii financiare ca pondere) vezi japonia cu productie ca pondere si nu mancare; vezi romania cu lipire euro iale si inverseaza si ai sa vezi ce da pe grafic. 

    sunt ciclic valute tari si altele slabe (aparent in asteptare) plus cele ce intra si ies intermediar in ciclu (pentru ca se supun din doua part de comert /credit si dobanzi de plata. 

    toata naratiunea de mai sus arata ca o sa avem dolar in prabusire (si nu doar el mai multe natii simultan) ceea ce inseamna explozie scumpire trai -ceea ce inseamna in fata crizasevera iminenta pentru unele natii (aici trebuie avut grija la valutele ce sunt tari acum in aur sau au imobiliare tari in aur - ceea ce inseamna sistem de credit curat in asteptare explozie de cerere credit in diluare valutele tari) 

    Urmatorul semn de intarire al dolarului pe ciclu o sa fie dupa alti 11 ani. 

    dolarul a mai fost tare in 63-65, 82-84 in 2000-2003 2021-2024 ceea ce arata clar ciclul de credit din piata idem cu perioada fiecare generatii ce intra si iese din productivitate a amprenta in societate. 

    de vede ciclitatea de 21-19 ani in varfuri si prabusiri ISARESCULE!!! NU E LUMEA PROASTA! PARE DAR NU E! 

    deci ce a urmat dupa 82 in romania? 

    Ce a urmat dupa 63? 

    Ce a urmat dupa 2002? 

    Topire accelerata de moneda circulata! 

    Ce a urmat in cazaturile din ciclul dolarului? 

    Va ajut eu: CADERI DE REGIM / Schimbare politica economica (in economiile ce au legatura directa cu dolarul) 

    Nu uitat sa mai faceti o tura scaderea la anii 63-65 cu minue 18-20 ani! Ia vedeti ce REGIM da pentru ROMANIA! 

    Si daca va mai distrati putin mai faceti o tura la ce numar va da (+-) cu inca 18-20 ani ...... EEEEEEE aia e distractia.... si inca o tura la ce numar va dat cu jumate din ciclul dolarului si o sa vedeti iar ce regim schimbat a dat in melegurile Romanieie (+-) unirile!!! 

    E si cum domne ca cica nu exista cicluri.... 

    Sa iasa domnul ISARESCU si sa Arate datele din analele Romaniei la Masa monetara procentuala scoasa in circulatie si la variatia CREDITULUI! 

    Sa arate cand ca pondere monezi in circulatie din masa totala monetara circulata si cand ca pondere note /bani credit circulati ca volum mare devalorizati. 

    Va pupa janel! 

    Asta e Romania si imi ocupa tot timpul! 

    Isarescule Sper sa ai INCA DRAGOSTE DE TARA / ROMANIA ! 

    Sper doar ca ai nostrii conducatori se vor destepta si vor ajuta tara sa nu se dezintegreze in fata la socurile ce urmeaza sa vina /loveasca populatia saraca. 

    De speculatori si investitori nu imi fac grija; unii crapa, altii asculta, altii invata, altii se protejeaza. 

    Alt hint: mereu cand e Dolar tare Bancile centrale rup ordinul de cumparare; exceptand Romania care a cumparat in minim /spre minime dolar si a vandut exact cand dolarul schimba directia. Deci ro sta pe invers index euro sub dxy ceea ce inseamna ca franta italia spania si altele vor da busitura in sus de piburi nominale cand dolarul cade. Poate chiar si Romania ;Vedem caci in 82 spre 90 am avut cadere = am avut lipire pe dolari; in 62 nu am avut cadere; in 45 nu am avut cadre caci plecam din caderea data de anii 1918-27-30 unde la jumatea deflatiei banii dadeau senzatie de avutie ca pana in fundul caderii sa se lase cu plansete si falimente. 

    s c cret 

    monezile despre care se vorbeste ca ar aparea anticiclic dolarului se pupa perfect cu ciclul de scumpiri comoditati! perfect! fapt ce poate intari creditarea in natiile respective si poate infla reflat balonul de credit pentr etc forme de dezvoltare; unde cu dolari cumparati acum pot sa topeasca banii locali si simultan pot sa aibe valuta externa nou creata ca intermediere si balansare risc de default.

    Dolarul in mainile natiilor ce detin dolari devine in fata arma natiilor respective fata de stabilitatea interna a americii; ceea ce inseamna ca dumping dolari va duce in sistemul america la parasutare scumpiri si trai ce are potential: fie de balonare mai grava credit sau de ordin direct gov de emitere in circulatie note fara acoperire in credit = hiperinflatia cand simte ca se prabusete pibul ciclic; = o sa se vada clar in variatia dobanzilor reale dat de deflatorul pib. 

    S c cret 

    1. Comodul cu parul cret fura marfa din cotet, si se jura ca nu fura dar l-am prins cu DEX-u'-n gura ...

    Dolarul va cadea in el insusi in maxim 5 ani. Este o moneda complet goala, nu are nimic durabil in spate, exact ca bitcoin sau alte panarame cripto. Fiecare dolar tiparit fara acoperire e o aschie din viitorul sicriu al acestei monede care de prin 1990 e atat de sigura precum remisia la un cancer cu metastaze. Cand isi vor da seama, va fi mult prea tarziu. Razboiul din Ukr e showl final ratat al dolsrului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb