DEJA VU Listarea Fondul Proprietatea la Londra depinde de ASF

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 15 august 2014

Listarea Fondul Proprietatea la Londra depinde de ASF

Marius Dan: Sfârşitul lunii septembrie, momentul ideal pentru listarea la Londra a Fondului Proprietatea

Fondul are nevoie de "modificări minore" de regulament din partea ASF

FP a renunţat la listarea la Varşovia, după ce ASF nu a făcut avizat modificările necesare

Profitul net al Fondului Proprietatea s-a dublat

Momentul ideal pentru listarea Fondului Proprietatea la Londra este sfârşitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie considera Marius Dan, Manager Relaţii cu Investitorii, Franklin Templeton Investments.

Domnia sa a declarat: " Există o fereastră de oportunitate pentru listarea la bursa din Londra a Fondului Proprietatea care se va menţine până la sfărşitul lunii octombrie. Mandatul pe care FP l-a primit de la actionarii săi face posibilă listarea actiunilor până la sfârşitul acestui an, însă ratarea ferestrei de oportunitate de care am vorbit, precum şi calendarul politic naţional pot să scadă şansele de reuşită ale listării FP la bursa din Londra".

Prin listarea FP la bursa din Londra se urmăreşte reducerea discountului dintre valoarea activelor si cotatie şi atragerea de noi investitori străini, în special investitori instituţionali, a mai declarat Dan Marius.

Oficialul FP a menţionat că documentaţia pentru listare va fi gata la începutul lunii septembrie, iar listarea secundară a FP la Londra, "una tehnică", prin Depository Interests, mai depinde doar de câteva "modificări minore" pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să le facă în regulament, modificări asemănătoare cu cele întreprinse pentru GDR-uri la listarea Romgaz pe bursa londoneză.

Potrivit FP, ASF şi-a exprimat disponibilitatea de colaborare pentru ca listarea tehnică la bursa din Londra să aibă loc la sfâşitul lunii septembrie.

Fondul Proprietatea a optat pentru listarea la bursa din Londra prin Specialist Fund Market. Întrebat ce a încurajat o astfel de decizie, Marius Dan a declarat: "Listarea la bursa din Londra pe Specialist Fund Market creşte vizibilitatea Fondului Proprietatea şi îi oferă acestuia un loc fruntaş în ierarhia emitentilor, în timp ce o listare pe Main Market ar putea plasa FP pe poziţia a treia. Printr-o listare prin Main Market, FP ar fi intrat în competiţie cu companii care au o capitalizare mult mai mare, ceea ce ar fi afectat vizibilitatea fondului".

La Londra, companiile străine nu pot fi tranzacţionate decât prin DI sau GDR, dacă nu au sediul fiscal în Marea Britanie.

Marius Dan a mai declarat că FP se poate aştepta ca efectele produse de listarea secundară la bursa din Londra a fondului să producă şi o creştere a lichidităţii, experientă de care au avut parte şi companiile Coca-Cola Battler şi Russian Electricity Distribution.

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, în primăvara acestui an, listarea pe Bursa din Londra, după ce Fondul nu a reuşit să intre pe Bursa din Varşovia, din cauza lipsei unor aprobări din partea fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare, actualmente Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Fondul Proprietatea (simbol: FP) a încheiat primul semestru cu un profit net neauditat de 1,0545 miliarde lei, de peste două ori mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut (514,6 milioane lei), potrivit unui raport remis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Capitalurile proprii totale au fost de 11,1528 milarde lei la 30 iunie 2014, în creştere cu 2,5% comparativ cu valoarea de la 31 decembrie 2013, de 10,885 miliarde lei.

Principalul factor care a contribuit la creşterea profitului în primele şase luni ale anului 2014 a fost câştigul din vânzarea participaţiilor din portofoliu, se mai arată în comunicat.

Fondul a raportat la 30 iunie 2014 o valoare a activului net (VAN) de 14,8505 miliarde lei şi o valoare a activului net pe acţiune (VAN pe acţiune) de 1,2518 lei (un randament total pozitiv al VAN pe acţiune de 4,7% comparativ cu sfârşitul anului 2013). VAN este calculată conform reglementărilor locale emise de autoritatea de reglementare a pieţei de capital.

"Evoluţia generală de creştere a VAN a Fondului în primul semestru al anului 2014 a fost corelată cu condiţiile generale existente pe BVB, având un impact pozitiv asupra evaluării participaţiilor companiilor listate din portofoliul Fondului", mai transmit reprezentanţii Franklin Templeton (administratorul FP), precizând că, în primele şase luni din acest an, BVB "a fost piaţa cu cea mai bună performanţă din Europa Centrală, atât în moneda locală, cât şi în echivalent euro".

Capitalul social subscris al FP a scăzut cu 6,6% în primul semestru, până la 12,86 miliarde lei, de la 13,77 miliarde lei în S1 2013. De asemenea, capitalul social vărsat s-a diminuat cu 6,71%, de la 13,41 la 12,51 miliarde lei.

Cât priveşte numărul de acţiuni, s-a diminuat atât cel al titlurilor subscrise (cu 1,74%, de la 13,77 la 13,53 miliarde), cât şi cel al titlurilor plătite (cu 1,78%, de la 13,41 la 13,17 miliarde).

Valoarea nominală pe acţiune a scăzut nesemnificativ, de la 1 leu (în 30 iunie 2013) la 0,95 lei (în 30 iunie 2014).

Ieri, titlurile FP au încheiat şedinţa de tranzacţionare pe BVB în urcare cu 0,82%, până la preţul unitar de 0,8615 lei. La acest nivel, capitalizarea societăţii este de 11,66 miliarde lei.

Listarea secundară

Administratorul Fondului Proprietatea a recomandat acţionarilor săi ca listarea secundară a FP să fie efectuată la London Stock Exchange (LSE) pe piaţa Specialist Fund Market (SFM). Recomandarea Franklin Templeton cu privire la listarea secundară a FP la LSE a fost aprobată în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din 28 aprilie 2014. De asemenea, Administratorul Fondului a anunţat faptul că a selectat consorţiul de bănci de investiţii care va oferi suport pentru listarea secundară la SFM a LSE: Jefferies International Limited ca unic consultant financiar în Marea Britanie, împreună cu BRD - Groupe Societe Generale şi Swiss Capital în calitate de consultanţi locali, precum şi Clifford Chance Badea în calitate de consilier juridic al Fondului.

"Tranzacţionarea fungibilă de acţiuni între Londra şi Bucureşti va fi realizată prin intermediul Depositary Interests (DI-uri) în Marea Britanie. În acest scop, un depozitar înregistrat în Marea Britanie va face legătura între piaţa de la Londra şi cea de la Bucureşti prin deţinerea de Acţiuni prin intermediul unui custode local (cu sediul în Bucureşti) via Clearstream (sistem de compensare şi decontare conectat la Depozitarul Central din Bucureşti) şi emiterea de DI-uri în Londra. Alternativ, listarea poate fi realizată prin intermediul instrumentelor Global Depository Receipts (GDR-uri), dar reglementările în vigoare în prezent în România permit emiterea de GDR-uri numai în cazul ofertelor publice iniţiale, drept urmare pentru ca Fondul să poată emite astfel de GDR-uri, fie reglementările în vigoare trebuie modificate, fie reglementatorul local, ASF, trebuie să emită o excepţie pentru ca Fondul să poată emite GDR-uri. Investitorii noi, locali şi străini, vor putea fi atraşi prin plasamente de acţiuni ale acţionarilor existenţi prin intermediul plasamentelor accelerate şi/sau a tranzacţiilor individuale de pe piaţa regular (deschisă), concomitent cu sau după listarea la Londra. (...) Administratorul Fondului şi Consorţiul colaborează cu toate părţile implicate pentru a asigura finalizarea listării secundare a Fondului la LSE prin intermediul Depositary Interests până la sfârşitul lunii septembrie / începutul lunii octombrie. În prezent, singurele aspecte rămase de rezolvat sunt cu privire la publicarea modificărilor necesare reglemetărilor locale care trebuie aprobate de către ASF pentru a permite continuarea listării conform planului", se mai arată în comunicatul trimis astăzi Bursei de Valori Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb