75 de milioane de euro
Delgaz Grid continuă implementarea celui mai amplu program de contorizare inteligentă din istoria companiei, atât ca valoare a investiţiei, cât şi ca număr de contoare instalate, potrivit unui comunicat transmis redacţiei. Proiectul, cu o valoare de aproximativ 372 de milioane de lei (75 de milioane de euro), vizează instalarea a 487.000 de contoare inteligente şi a infrastructurii necesare în cele şase judeţe din Moldova unde compania operează reţeaua de electricitate. Implementarea a început în 2024 şi se estimează că va fi finalizată până în decembrie 2029.
Contoarele vor fi distribuite astfel: Bacău - 47.000, Botoşani - 57.000, Vaslui - 55.000, Neamţ - 67.000, Iaşi - 120.000, Suceava - 141.000. Pe lângă instalarea contoarelor, proiectul include montarea de concentratoare de date pentru comunicarea inteligentă, modernizarea a peste 20.000 de branşamente şi relocarea contoarelor la limita de proprietate. Investiţia este cofinanţată din Fondul pentru Modernizare cu 248,3 milioane de lei (50 de milioane de euro), iar contribuţia Delgaz Grid este de 123,6 milioane de lei (25 de milioane de euro), inclusiv TVA.
Delgaz Grid a lansat recent o licitaţie pentru un al doilea proiect major de contorizare inteligentă, de amploare similară, care va începe anul viitor. Până în 2029, compania va instala în total aproximativ un milion de contoare inteligente, ceea ce va asigura acoperirea a 85% dintre consumatorii săi din zona Moldovei.
Indexul contorului este preluat în mod automat, eliminând necesitatea transmiterii acestuia de către client sau a vizitelor pentru citire. Factura va reflecta consumul realizat, fără estimări, permiţând o mai bună gestionare a consumului şi a bugetului. Clienţii vor avea acces la tarife diferenţiate în funcţie de intervalele orare. Contoarele inteligente transmit automat alerte către sistemul central, ceea ce permite stabilirea rapidă a măsurilor de intervenţie, fie de la distanţă, fie prin echipele din teren. Operaţiunile de deconectare şi reconectare pentru consumatorii care au instalate şi integrate în sistem contoare inteligente nu presupun costuri suplimentare pentru client, potrivit comunicatului.
Contrar unor percepţii greşite, cheltuielile pentru contor şi pentru instalarea acestuia sunt suportate integral de Delgaz Grid, iar contoarele inteligente sunt certificate metrologic şi furnizează citiri precise, fără a influenţa în mod negativ valoarea facturilor la energie electrică. De asemenea, emisia de radiaţii a acestor echipamente este semnificativ mai redusă decât cea a telefoanelor mobile, radiourilor sau televizoarelor, fără a reprezenta un risc pentru sănătate, potrivit studiului "Smart meters and human health" publicat de CIGRE Advisory Group on Electromagnetic Fields and Health.